Alleen hijzelf moet de eindafweging maken. Je zou denken dat je daar dan gevoelens vanuit de gemeenteraad, die de benodigde antenne voor de Bredase bevolking wel heeft, uitstekend bij kunt betrekken. Als dat in een volgend geval maar beter gaat…..

Bij de organisatie van het evenement hadden wij een hoop vragen, en vele Bredanaars met ons. Ondertussen is de vraag met de meeste spoed beantwoord, namelijk: is de doorgang van het evenement wel verantwoord? Daar waren wij nog lang niet van overtuigd, en gelukkig het college uiteindelijk ook niet. GroenLinks Breda bleef zitten met nog vele vragen. Deze hebben wij gesteld tijdens de raadsvergadering van 20 april.   

“Breda brengt het samen”.... het móet en het zál! Zo zal het evenement overgekomen zijn op het grootste deel van de bevolking. En natuurlijk, wat zou het superleuk zijn om in Breda weer een feestje te hebben. Maar, waarom een evenement uitgerekend op die locatie? In hartje centrum? En waarom in deze omvang, gezien de situatie?

Had Breda niet beter kunnen kiezen voor een evenement dat meer gedragen is in de stad. Een evenement waar Bredase horeca en cultuur samenwerken en waar Bredanaars plezier aan beleven. Daarnaast kun je je afvragen of je als stad proefkonijn wil zijn, ook als dat niet meer te verantwoorden is? Het doel van het Fieldlab evenement blijkt ook níet te gaan om het gevaar of de virusverspreiding in beeld te brengen, maar vooral op het gedrag van evenementenbezoekers. 

Onze grote vraag aan het college was: vroeg niemand zich dan af, in een college van 7 leden met ieder een eigen perspectief, of het oppakken en organiseren van dít feestje op dit moment, in deze omvang en op deze plek nou wel zo’n goed idee zou zijn? Vanuit het perspectief van jongens en meiden die al tijdenlang gewoon op simpel doorgaand hoger onderwijs zitten te wachten? Vanuit het perspectief van ondernemers in de cultuur, de horeca en andere Bredase evenementen die al maandenlang gedwongen op hun handen zitten?

Vanuit het perspectief van gewone Bredase mensen die al tijdenlang niet eens een klein feestje in eigen kring mogen vieren, en die zelfs een huwelijk of begrafenis met een handjevol bekenden moeten afdoen.

Was er nou niemand in het college die dit totale gebrek aan draagvlak bij de gemiddelde inwoner van Breda voorzag? En zo, eindigden we dus in een kater zonder feest. Wij hopen dat het college een betere antenne zal ontwikkelen en het vertrouwen van Breda terug gaat winnen. En vooral ook de kansen pakt om de gemeenteraad bij dit soort belangwekkende keuzes vooraf te raadplegen. Rolzuiverheid in de eindafweging voor de afgifte van een evenementenvergunning moet niet ontaarden in ‘georganiseerd autisme’.