Breda meer aandacht geven aan cliënten die een beroep doen op de Bijzondere Bijstand. Dat vindt GroenLinks-raadslid Adel Koger. Nu krijgen cliënten te vaak nee te horen zonder dat gekeken is naar de specifieke situatie van de aanvrager.
Tijdens de raadsbehandeling over de Bijzondere Bijstand in december 2010 heeft de raad besloten om de eigen bijdrage voor huishoudelijke hulp niet meer generiek vergoed wordt uit de Bijzondere Bijstand. De wethouder gaf toen aan dat maatwerk binnen de Bijzondere Bijstand altijd mogelijk is.
Uitvoeringsprobleem
In de praktijk blijkt dat echter tegen te vallen, aldus Adel Koger. Volgens haar dreigt er een uitvoeringsprobleem te ontstaan tussen niet meer generiek vergoeden maar wel maatwerk. Zo ontvangen mensen, die bijvoorbeeld altijd al een vergoeding kregen voor een eigen bijdrage voor thuiszorg automatisch een brief waarin staat dat dit niet meer vergoed wordt. In die brief staat dat de eigen bijdrage thuiszorg aangemerkt wordt als algemeen noodzakelijke kosten, die door iedereen zelf betaald moet worden, ook als het gaat om iemand met een inkomen op bijstandsniveau.
Vangnet
GroenLinks maakt zich zorgen over de mogelijkheid om als klant maatwerk geleverd te krijgen, als de gemeente eerst iedereen een algemene afwijzing stuurt. In die brief staat weliswaar dat mensen contact op kunnen nemen met de gemeente wanneer ze het met de beslissing oneens zijn, maar in de brief staat niet expliciet dat in specifieke situaties de gemeente alsnog kan overgaan tot het verlenen van Bijzondere Bijstand. Koger: „Ik vraag me af of we daarmee dat vangnet voldoende gewaarborgd hebben.”
Oude gevallen
Het gaat in dit geval vooral om oude gevallen, die eerder altijd automatisch in aanmerking kwamen voor een tegemoetkoming in de kosten van de thuiszorg. Nieuwe aanvragen lopen standaard via een WMO-consulent die de persoonlijke financiële situatie van de aanvragers met hen doorneemt en zo een passende oplossing kan bieden.