Als gevolg van de economische crisis en de te verwachten saneringen van het rijk, ontkomt ook Breda niet aan een forse bezuinigingsoperatie. Verwacht wordt dat de korting op de jaarlijkse uitkering uit het gemeentefonds die Breda ontvangt, tussen de 10 en 35 miljoen zal bedragen. GroenLinks loopt niet weg voor haar verantwoordelijkheid. Daarom presenteert lijsttrekker Selçuk Akinci nu al een pakket van 34 miljoen euro aan structurele besparingsmaatregelen.

Het totale bezuinigingspakket van GroenLinks bedraagt 34 miljoen euro. Daarmee is GroenLinks uitgegaan van een Worst Case Scenario. Indien de rijksbezuinigingen minder fors uitvallen, is er ruimte over om nieuwe investeringen te doen. GroenLinks kiest dan voor investeringen in een duurzame, toekomstbestendige economie en een forse impuls voor het onderwijs.

Buitenruimte
Een forse efficiency-slag, versobering van het groenbeheer en de toepassing van slimme technische oplossingen om de onderhoudsdruk van de verkeerswegen in Breda te verminderen, moet een additionele besparing van 5 miljoen euro op het onderhoud van de buitenruimte opleveren.

Volksgezondheid
Het gemeentelijk volksgezondheidsbeleid moet tegen het licht gehouden worden. De GGD moet de samenwerking opzoeken met zorgverzekeraars en huisartsenposten. De synergieeffecten van de gemeenschappelijke regeling in West Brabant moet tegen het licht gehouden worden en op het beleidsveld Volksgezondheid moet een kerntakendiscussie worden gestart. Ten overvloede valt de Thuiszorg en de Mantelzorg geheel buiten dit beleidsveld en dus ook buiten deze bezuiniging. Beoogde besparing: 1 miljoen euro.

Welzijn
Het experiment met de FMO heeft bewezen dat maatschappelijke betrokkenheid groeit wanneer mensen zelf verantwoordelijk gemaakt worden voor projecten in het kader van het welzijnsbeleid. Bewoners zien zelf als eerste wat in buurten en wijken nodig is en voorbeelden tonen aan dat zij effectief en met weinig overhead de uitvoering ter hand kunnen nemen. GroenLinks wil de systematiek van het FMO toepassen in het reguliere welzijnsbeleid en daarmee de bureaucratische rompslomp, hoge apparaatskosten en soms ineffciiente werkwijze die grote welzijnsorganisaties met zich meebrengen, doorbreken. Beoogde besparing: 4 miljoen euro

Bouw- en Woningtoezicht
De verbouw van woonpanden brengt een enorme papieren rompslomp met zich mee. Dat kan vereenvoudigd worden door vooraf meer mee te denken met burgers. Dit bespaart een tijdrovend controleproces achteraf. De kosten van controle van brandonveilige panden worden volledig verhaald op malafide huisbazen. Dit brengt een besparing van 1,5 miljoen euro met zich mee.

Bijzondere Bijstand
Categoriale bijzondere bijstand wordt afgeschaft. Hiervoor in de plaats introduceert GroenLinks bijzondere bijstand voor mensen die daadwerkelijk geconfronteerd worden met grote incidentele uitgaven zoals de aankoop van duurzame gebruikersgoederen. De standaard langdurigheidstoeslag voor mensen met een uitkering wordt afgeschaft. Voor mensen die actief meewerken aan participatietrajecten komt hiervoor een bonus in de plaats. GroenLinks houdt vast aan het ruimhartige armoedebeleid waarbij mensen met een inkomen tot 110% van het minimumloon in aanmerking komen voor armoedebestrijding. Werkenden met een laag loon komen dus ook in aanmerking voor bijzondere bijstand. Dit levert een beoogde besparing van 2 miljoen euro op.

Wet Werk en Bijstand
De aantrekkende arbeidsmarkt zal in 2011 tot een daling van het aantal mensen in een uitkeringssituatie leiden. Voorwaarde is wel dat de gemeente maximaal inzet op reintegratietrajecten, scholing en onderwijs. Het is van groot belang dat met name jeugdwerkeloosheid effectief wordt voorkomen door het gericht aanbieden van opleidings- en leertrajecten. GroenLinks buigt 3 miljoen euro van het I-deel van de WWB om naar het W-deel (van uitkering naar werk) en bezuinigt daarop aanvullend nog eens 5 miljoen op het I-deel. Dit levert een totale besparing van 5 miljoen euro op.

Kosten raad en college
Als de stad moet bezuinigen, moeten gemeenteraad en college dat zelf ook. Deze organen krijgen een gezamenlijke bezuinigingstaakstelling van 20% opgelegd. Daarnaast gaat het mes in de bestuursondersteuning. Dit levert een totale besparing op van 2 miljoen euro.

Shared Service Centre
Het Shared Service Centre is verantwoordelijk voor de interne dienstverlening van de gemeente. Hun taakveld wordt beperkt tot alleen de directe gemeentelijke organisatie. Op afstand geplaatste instellingen, zoals bibliotheek, museum en muziekschool worden verantwoordelijk voor hun eigen inkoop van diensten en zijn niet gebonden aan het SSC. Binnen de ambtelijke organisatie moet het SSC het voortouw nemen in een aanmerkelijke versobering. Dit levert een beoogde besparing op van 2 miljoen euro.

Belasting
Door samenwerking met andere gemeenten kan bespaard worden op de afwikkeling van het heffen van gemeentelijke belastingen. De effecten zijn het delen van de overheidskosten, minder personeel en effectievere werkplannen. Deze synergievoordelen leveren een besparing op van 2 miljoen euro.

Economische Zaken
De afdeling EZ wordt door GroenLinks als zodanig opgeheven. Breda heeft geen behoefte aan beleidsnotities over EZ. We weten al hoe we Breda zowel voor zowel gevestigde als nieuwe bedrijven aantrekkelijk moeten maken. Citymarketing wordt versoberd. Breda blijft wel investeren in toerisme en intensiveert de inspanning op het binnenhalen van (Europese) subsidies. De invoering van een wekelijkse koopzondag levert een extra 250 arbeidsplaatsen op, wat een positief effect op de begroting geeft van 2,5 miljoen euro. De totale besparing bedraagt 7,5 miljoen euro.

ICT
Breda gebruikt nu vrijwel uitsluitend softwarepakketten van monopolist Microsoft. Voor deze toepassingen worden dure licenties betaald en moeten daarnaast nog onderhoudscontracten worden afgesloten. Voor veel softwarepakketten zijn open-source varianten beschikbaar waar voor de licenties niet of veel minder betaald hoeft te worden. Diverse gemeenten hebben deze omslag al gemaakt. Het zou Breda een minimale besparing kunnen opleveren van 1 miljoen euro.

Oprichting Mobiliteitsbedrijf
GroenLinks heeft de ambitie om een mobiliteitsbureau op te richten dat zich bezig houdt met de uitvoering van alle aspecten van beleid rond mobiliteit, waaronder het personenvervoer, de distributie van goederen, verkeersregulering, parkeren en het ontwerp van verkeerswegen. Op termijn beoogt GroenLinks hier, naast een verduurzaming van de stedelijke mobiliteit, ook een synergievoordeel van 1 miljoen euro mee te behalen.

Het totaal aan bezuinigingsmaatregelen zou een structurele besparing op de Bredase begroting opleveren van 34 miljoen euro. Veel van de besparingen zijn nog indicatief en moeten nader worden uitgewerkt. Daarbij staat voor GroenLinks buiten kijf dat op het gebied van bijvoorbeeld de zorg, de duurzaamheid het onderwijs en het mensen helpen een baan te vinden niet beknibbeld wordt.