De begroting 2004, die in november aan de orde kwam in een aparte raadsvergadering, was de eerste begroting die in Breda op geheel dualistische wijze was voorbereid. Net als in voorgaande jaren werd de eerste termijn deels schriftelijk afgehandeld. Dus maar liefst negen stukken die niet alleen qua omvang (van 1 kantje tot 8 velletjes), maar vooral in kwaliteit enorm verschilden.

door Piet Hein Scheltens

De fracties worden vrijwel altijd aangesproken in orde van grootte; dat heb ik nu ook gedaan maar dan andersom. Betere verdeling van de aandacht en dan wordt de grootste fractie eens de dupe als je door je tijd heen bent.

eenmansfracties
Dus de SP kreeg als eerste aandacht van GroenLinks en dat hebben we geweten. Ik constateerde dat onze fracties steeds vaker op één lijn zaten en we ook meer dan voorheen zaken gezamenlijk aanpakten. Het letterlijke citaat van wat daarop volgde, luidde: "Wie weet dat dit nog eens zal leiden tot een verdergaande samenwerking, zoals een lijstverbinding. Dat lijkt mij een betere trend dan het ontstaan van steeds meer eenpersoonsfracties in de Bredase raad." De volgende dag leek het in de krant alsof we al gefuseerd waren, maar ook deze soep wordt niet zo heet gegeten als zij wordt opgediend. Juist de afsplitsing van de diverse fracties, in dit geval Ben Joosse (ex-D'66) en de lege zetel van Joop de Werd (gewipt door de VVD en nooit meer aanwezig) is een doorn in het oog van GroenLinks. Volstrekt onduidelijk voor de kiezer, want met wiens mandaat zitten die mensen nu eigenlijk in de raad? Gevraagd om opheldering, uiteraard niet gekregen.

Boschstraat
Het voert te ver om alle fracties na te lopen, daarom enkele eruit springende zaken. Breda'97 had mede namens de gezamenlijke oppositie minus Leefbaar Breda nogmaals een motie ingediend om het Plan van Aanpak van de Boschstraat nu ook daadwerkelijk te belonen met een kredietvotering, ook al was er sprake van het een jaar opschuiven. Maar de motie was overbodig, oordeelde het college, en daarna ook de meeste andere fracties. We zullen dus attent blijven om de gedane belofte gestand te doen bij de aanloop naar de Kadernota 2005.

De VVD gaf in eerst instantie duidelijk aan ook nu weer de motie over de Boschstraat te zullen steunen. De VVD is vanaf het allereerste begin samen met GroenLinks de trekker geweest van de komende reconstructie van de Boschstraat. Maar na ampel beraad (met de wethouder) keerde de VVD terug op haar schreden en vond het net als het college overbodig'. Een welhaast blind vertrouwen in de (eigen) wethouder.

loyaliteit
Bij de PvdA constateerde GroenLinks dat de zorg voor het armoedebeleid hoge prioriteit heeft en natuurlijk terecht. Maar tegelijk sprak GroenLinks ook de zorg uit dat de PvdA andere belangrijke linkse' punten binnen het college zou weggeven. Tekenend is de reactie van de PvdA over volkshuisvesting. Zorgen om het te geringe aantal bereikbare' woningen dat gebouwd wordt, maar meteen daarop vertrouwen in de wethouder Volkshuisvesting. Loyaal zijn is leuk, maar er zijn grenzen.

dienstverlening
Op basis van de schriftelijke bijdrage van GroenLinks, met de titel Een andere richting, een nieuw kompas', waren een viertal moties opgesteld die tijdens de tweede termijn van de begrotingsbehandeling aan de orde kwamen. Een eerste motie betrof de opdracht aan het college om te komen tot een verkennende notitie naar de mogelijkheden van zogenaamde dienstencentra, verspreid over de stad waarin een beperkte gemeentelijke dienstverlening gecombineerd wordt met zorg en commerciële dienstverlening zoals postagentschappen en bankiersdiensten. De discussie over deelstadskantoren en gecombineerde dienstverlening (en dan met name in de dorpen) komt met enige regelmaat aan de orde, maar een Breda-brede visie lijkt vooralsnog te ontbreken. Ondanks een negatief advies van wethouder Janus Oomen werd deze motie door de raad breed ondersteund.

winteropvang
In een tweede motie verzocht GroenLinks het college een plan van actie op te stellen waardoor - zonodig met gebruikmaking van kazerneruimte, sporthallen en alle andere ruimtes die daarvoor geschikt zijn - de gemeente in periodes van extreme koude alle daklozen opvang kan bieden en dit plan binnen één maand te presenteren aan de raad. De wethouder gaf aan dat dit in Breda al min of meer aan de orde was, en voegde er aan toe dat een dergelijk actieplan wellicht niet binnen één maand opgesteld kon worden. Nadat de motie op dit punt werd aangepast, behaalde ook deze motie een meerderheid in de raad.

WijZaDoZa
De twee volgende moties, over de oprichting van een speciale commissie voor dorps- en wijkzaken, en over een experiment met gratis openbaar vervoer voor jongeren beneden de twaalf jaar en inwoners van 65 jaar en ouder, konden echter niet op een meerderheid rekenen. Vooral uit reacties op de laatste motie bleek eens te meer dat mobiliteit in Breda nog altijd vooral gezien wordt als automobiliteit. Toch zijn er hier en daar op dit gebied ook wel positieve signalen, zoals de steeds breder wordende roep vanuit diverse fracties om te komen tot de realisering van transferia. Wat betreft de speciale commissie voor wijken en dorpen: dat lijkt ons een mooi onderwerp voor de teruggekeerde Rian Remie om haar tanden in te zetten. Zij heeft zich daar tijdens haar eerste periode in de raad al hard voor gemaakt en GroenLinks is van mening dat zeker ten tijde van het dualisme een commissie WijZaDoZa een plaats verdiend. Wordt vervolgd...

lessen
Al met al was het voor GroenLinks een redelijk positief verlopen begrotingsbehandeling. En dan is het jammer om daar niets over terug te lezen in BN/DeStem. Over de winteropvang voor daklozen was twee dagen later een fors stuk te lezen met daarin de reactie van wethouder Marja Heerkens. Maar over de motie van GroenLinks geen woord. Ook over de motie gecombineerde decentrale dienstverlening was niets terug te vinden. En dat is toch jammer.

Nog meer lessen? Jazeker; moties eerder en weider verspreiden, meer contacten van tevoren, zowel intern als extern. Pleiten voor een wat langere aanloopperiode van de begrotingsbehandeling en wat meer lobbywerk gaan verrichten.

De begrotingebehandeling eindigde met het afscheid van Ben de Roos, die in een zeven (!) kantjes tellende afscheidsrede de raad nog eens vermanend toesprak over zijn nieuwe rol en zijn volksvertegenwoordigende taak. Dankzij Ben nam de begrotingsbehandeling toch nog twee dagen in beslag en dat is in Breda lang geleden.

Piet Hein Scheltens is voorzitter van de fractie van GroenLinks in de Bredase gemeenteraad.

Lees via deze link de schriftelijke eerste termijn van GroenLinks »
Lees via deze link de Begroting 2004 »