Onrust bij direct omwonenden. Boosheid bij de wijkraad vanwege de vermeende overvalstrategie. En een gemeenteraad die meer duidelijkheid wil. Het kost de plannen voor een biomassacentrale vooralsnog niet de kop, maar leidt wel tot uitstel van de beslissing.
CO2-neutrale energieopwekking voor zo'n 6000 gezinnen. 2,5 megawatt electriciteit, goed voor 2500 huishoudens. Een winstgevende businesscase, een rendabele investering, waarmee de uitvoering van de rest van het klimaatbeleid betaald kan worden. Nieuwe, groene werkgelegenheid in de wijk, een bestemming voor een bedrijventerrein dat anders de komende tien jaar braak blijft liggen. En een lagere energierekening voor de afnemers van de energie van de biomassacentrale. Een project met alleen maar winnaars, zou je denken. Dat blijkt toch niet helemaal zo te zijn.
Slecht gevallen
Of het nu komt omdat de wethouder oprecht geen verzet verwachtte, of omdat het een volgend hoofdstuk is van de soms wat beperkte communicatievaardigheden van dit college, het besluit voor een biomassacentrale is in Brabantpark slecht gevallen.
Locatie
De keuze voor de locatie is heel verdedigbaar, gezien de nabijheid tot het warmtenetwerk en de beschikbaarheid van het anders jarenlang braakliggende Hero-terrein. Ook zorgt deze locatie voor een optimaal rendement van de centrale vanwege de nabijheid van de woningen die straks de warmte gaan afnemen. Maar hoe verdedigbaar ook, het had het college gesierd als er in eerder met omwonenden over gesproken was. Niet alleen om uitleg te geven, maar ook om met de bewoners samen te kijken naar een ideale placering van een middelgroot bedrijfsgebouw op dat gigantische Hero-terrein.
Gas terug
Wat GroenLinks betreft blijft de ambitie voor een Biomassacentrale recht overeind staan. Maar de wethouder mag wel ietwat gas terugnemen. De SDE-subsidie mag niet in gevaar komen, maar het zou goed zijn als de wethouder wat meer tijd zou nemen om de bewoners van Brabantpark te betrekken bij de afwegingen die het college heeft gemaakt. Bijvoorbeeld door een aantal soortgelijke centrales te bezoeken.
Duidelijkheid
Ook de raad heeft nog behoefte aan meer duidelijkheid over de businesscase. De biomassacentrale verdient zichzelf ruimschoots terug, waarmee geld vrijkomt om de andere klimaatambities van de stad te financieren. Maar het gaat wel om een forse investering, waarbij de raad zeker wil weten of het businessplan goed in elkaar zit.
Bestuursstijl
De gang van zaken rond de biomassacentrale heeft nog eens duidelijk gemaakt dat de bestuursstijl van dit college enige aanpassing behoeft. Bij de inrichting van het proces om te komen tot zorgvuldige raadsvoorstellen moeten ook bewoners in een vroeger stadium betrokken worden. Dat wil niet zeggen dat het college altijd maar moet zwichten voor de eventuele onrust van enkelen, zeker wanneer deze gebaseerd is op feitelijk onjuiste beeldvorming en er een buurtoverstijgend belang wordt gediend.
Het betekent wel dat het college in de voorbereiding van voorstellen actiever moet informeren en open kaart moet spelen en zich op zijn minst moet laten informeren over mogelijke bezwaren en randvoorwaarden die gesteld zouden kunnen worden om de landing van dergelijke besluiten voor bewoners acceptabeler te maken. Alleen zo kan gebouwd worden aan het vertrouwen dat bewoners in hun stadsbestuur moeten hebben.