Op de ledenvergadering van 23 april jl. was het punt Bouvigne geagendeerd op verzoek van enkele leden. Dit had als doel te bespreken hoe de bouwplannen daar tegen gehouden konden worden. De avond kreeg echter een andere wending. Het bestuur van GL Breda had tevens het waterschap uitgenodigd om uit te leggen wat zij nu van plan zijn met de gronden van Bouvigne. Voor sommige leden was dit oude kost, maar voor anderen die niet BN de Stem lezen was dit een welkome aanvulling.

Op de ledenvergadering van 23 april jl. was het punt Bouvigne geagendeerd op verzoek van enkele leden. Dit had als doel te bespreken hoe de bouwplannen daar tegen gehouden konden worden. De avond kreeg echter een andere wending. Het bestuur van GL Breda had tevens het waterschap uitgenodigd om uit te leggen wat zij nu van plan zijn met de gronden van Bouvigne. Voor sommige leden was dit oude kost, maar voor anderen die niet BN de Stem lezen was dit een welkome aanvulling.

Op de ledenvergadering van 23 april jl. was het punt Bouvigne geagendeerd op verzoek van enkele leden. Dit had als doel te bespreken hoe de bouwplannen daar tegen gehouden konden worden. De avond kreeg echter een andere wending.

door Richard v. d. Westen

Het bestuur van GL Breda had tevens het waterschap uitgenodigd om uit te leggen wat zij nu van plan zijn met de gronden van Bouvigne. Voor sommige leden was dit oude kost, maar voor anderen die niet BN de Stem lezen was dit een welkome aanvulling.



Plannen
Het waterschap had in 2004 de opdracht gegeven om te zoeken naar een nieuwe geschikte vestigingsplaats voor haar kantoor. Hieruit kwam Bouvigne naar voren, waarvan de gronden reeds in het bezit waren van het waterschap.

De plannen die eind 2005 klaar waren werden in eerste instantie afgewezen door de verschillende commissies. Na aanpassingen van deze plannen werden er wel positieve adviezen afgegeven door o.a. de monumentencommissie. Het waterschap is van mening dat door het weghalen van de oude gebouwen, het plaatsen van het nieuwe gebouw en het herstel van de het park Bouvigne uiteindelijk beter is voor de omgeving.

Presentatie
Uiteraard presenteert het waterschap deze plannen zeer mooi en zij gaan er vanuit dat aan het einde van het jaar begonnen kan worden met de sloop van de huidige panden op het landgoed en de bouw van het nieuwe pand. Dit is iets te naïef gedacht.

Waar GroenLinks Breda en de vrienden van het Markdal bang voor zijn is de verstedelijking van het dal waar de afgelopen jaren veel in is geïnvesteerd. Het landschap ligt er veel ruimer en opener bij dat enkele jaren terug. Het toestaan van de huidige bebouwing die bij Bouvigne staat is eigenlijk al een historische fout geweest die niet past in het landschap. Waarom zou een nieuw gebouw dit verbeteren ten opzichte van deze situatie? De oude gebouwen worden gecombineerd in één gebouw, wat een veel kolossalere indruk geeft en hiermee nog meer het landschap inkomt. Dan moet de artist-impression geen bomen van 40 meter hoogte tonen om dit te verbloemen.

Bouwvergunning
Het hoofdargument van het waterschap is dat de grond reeds in hun bezit is. Dit is een argument dat nergens op is gebaseerd. Zoals Rense Nieuwenhuis het treffend zei op de vergadering: als je buurman een flat in zijn tuin bouwt, dat wil nog niet zeggen dat jij het daar ook mee eens bent? De gemeente heeft immers nog altijd het recht om bouwvergunningen te weigeren op basis van gegronde redenen. Eén van deze redenen is immers het stedebouwkundige en monumentale aspect die niet passen in de omgeving. Ook wil de gemeente geen voorbereidingsbesluit nemen waarmee het hele gebied op slot gaat. Zij hebben liever ongewenste ontwikkelingen dan dat er een historische bouwfout gemaakt gaat worden.

Vervoersplan
Een andere reden om de bouwvergunning te weigeren is het vervoersplan van het waterschap. In het pand komen 280 werkplekken voor 350 werknemers. Op dit moment heeft het waterschap geen beeld van de verhouding tussen de verschillende vervoerswijzen waarmee het personeel naar kantoor komt (modal split). Bij Bouvigne komt geen openbaar vervoer, wat er toe zal leiden dan de modal split rond de 100% komt te liggen voor de auto. Het ergste is dat de toevoerroutes lopen via reeds zeer congestiegevoelige kruispunten als de Baronielaan met de zuidelijke rondweg.  Tevens ontbreekt een vervoersplan van het waterschap en zeker de stimulatie van mobiliteitsmanagement. Dat terwijl het een overheidsorgaan is en de overheid reeds jaren bezig is met de promotie hiervan. Daarnaast kan bij de verlening van de bouwvergunning voor een gebouw van deze grootte een vervoersplan verplicht worden gesteld.

Vasthoudend
Toch blijft het waterschap vasthouden aan de locatie bij Bouvigne, omdat het al in eigendom is. Alleen op dit moment is er al een zeer geschikte locatie voor het waterschap in ontwikkeling. Namelijk het station, wat een veel betere bereikbaarheid kent dan de Bouvignelaan. Het waterschap blijft echter bij het feit dat zij hoe dan ook op de gronden mogen bouwen. Een to be continued verhaal, dat naar alle waarschijnlijkheid zal eindigen bij de Raad van State.

Richard v.d. Westen is redactielid van de nieuwsbrief en bestuurslid van DWARS, de GroenLinkse Jongerenorganisatie