De komende tijd gaat er veel veranderen in de langdurige zorg. Eén van die veranderingen betreft de overheveling van de begeleiding uit de AWBZ naar de Wmo. Daarmee dreigt ook het persoonsgebonden budget (pgb) te worden afgeschaft. Terwijl juist het pgb maatwerk in de zorg mogelijk maakt. GroenLinks wil dat Breda werkt aan een eigen regeling voor het persoonsgebonden budget en stelt daar vragen over aan het college.

Vanaf 1 januari 2013 gaat de begeleiding van mensen die voor het eerst een aanvraag hiertoe doen, naar de gemeente en valt onder de WMO. Vanaf 2014 geldt dat ook voor de mensen die nu al begeleiding krijgen. Met de overheveling vervalt ook de plicht om mensen een persoonsgebonden budget aan te bieden als onderdeel van het zorgaanbod. In Breda gaat het om circa 1.000 mensen die een pgb ontvangen voor begeleiding.

Maatwerk
Voor GroenLinks is het uitgangspunt dat wie dat kan, zoveel mogelijk zelf de regie over het zorgaanbod moet kunnen voeren. Of die zorg vergoed wordt vanuit de AWBZ of vanuit de Wmo, mag daarin in principe geen verschil maken. Zowel landelijk als lokaal maakt GroenLinks zich sterk voor het behoud van het pgb. Juist het pgb is een instrument dat maatwerk in de begeleiding mogelijk maakt. Door een pgb kunnen mensen de regie over hun leven in eigen hand houden en worden zij niet afhankelijk van verschillende organisaties. Zo kunnen veel chronisch zieken of gehandicapten ondanks hun persoonlijke situatie het maximale uit hun situatie kunnen halen, door werken, kinderen op te voeden, zelfstandig te kunnen blijven wonen en/of maatschappelijk actief te blijven.

Lokale pgb-regeling
Binnen de kaders van de overheveling kan een gemeente ervoor kiezen om, naast het aanbod van zorg in natura, een eigen systeem van persoonsgebonden budgetten te handhaven. In Amsterdam heeft VVD-wethouder Eric van der Burg reeds laten weten het pgb hoe dan ook in stand te houden. Ook binnen VNG-verband wordt gewerkt aan ideeën voor een gemeentelijk pgb.

Buurtgebonden zorg
Behalve het in stand houden van een pgb, ziet GroenLinks het belang in van de oprichting van buurtgebonden zorgcoöperaties, waarin veel zorgtaken op een kwalitatief hoogwaardig niveau kunnen worden aangeboden. Flexibiliteit in het zorgaanbod maakt een belangrijk onderdeel uit van die kwaliteit. Zo’n buurtgebonden zorgcoöperatie kan, zeker in combinatie met andere zorgtaken zoals de thuiszorg, tegelijk op efficiëntere wijze een deel van de gevraagde zorg leveren. In de ogen van GroenLinks heeft ook de gemeente hierin, als aanjager, een belangrijke rol.