Wat kun je als instelling doen om cliënten, patiënten of leerlingen met een andere culturele achtergrond zo goed mogelijk te bereiken en te helpen? Deze vraag stond centraal op de thema-avond diversiteitsbeleid van GroenLinks op 29 mei. Doel van de avond was om mensen van verschillende instellingen van elkaar te laten leren door goede en inspirerende voorbeelden over het voetlicht te brengen over hoe instellingen uit verschillende sectoren werken aan het bevorderen van deskundigheid en diversiteit van het personeel.

Wat kun je als instelling doen om cliënten, patiënten of leerlingen met een andere culturele achtergrond zo goed mogelijk te bereiken en te helpen? Deze vraag stond centraal op de thema-avond diversiteitsbeleid van GroenLinks op 29 mei. Doel van de avond was om mensen van verschillende instellingen van elkaar te laten leren door goede en inspirerende voorbeelden over het voetlicht te brengen over hoe instellingen uit verschillende sectoren werken aan het bevorderen van deskundigheid en diversiteit van het personeel.

Wat kun je als instelling doen om cliënten, patiënten of leerlingen met een andere culturele achtergrond zo goed mogelijk te bereiken en te helpen? Deze vraag stond centraal op de thema-avond diversiteitsbeleid van GroenLinks op 29 mei.

Aanleiding voor het organiseren van deze avond was het verschijnen en verdwijnen van de gemeentelijke nota over diversiteitsbeleid 'Meedoen en verbinden'. Na kritiek van een groot aantal zelforganisaties van migranten gaat de gemeente een nieuwe versie maken in samenspraak met vertegenwoordigers van zelforganisaties. Om dit proces niet in de wielen te rijden en toch een positieve bijdrage te leveren met betrekking tot het diversiteitsbeleid besloten de Werkgroep Diversiteit van de afdeling een thema-avond te organiseren. Doel van de avond was om mensen van verschillende instellingen van elkaar te laten leren door goede en inspirerende voorbeelden over het voetlicht te brengen van hoe instellingen uit verschillende sectoren werken aan het verlagen van (vaak onzichtbare) drempels en het bevorderen van deskundigheid en diversiteit van het personeel.

Contacten
Op deze avond, die geleid werd door Peter Gelens, vertelde Marijke den Hollander hoe het Instituut voor maatschappelijk welzijn (IMW) sinds een paar jaar bezig is met een interculturaliseringstraject met behulp van subsidie van de gemeente. In dit traject wordt vooral aandacht besteed aan het aanhalen van contacten met zelforganisaties en het omgaan met andere culturen door al het personeel. De nadruk ligt hierbij op het openstaan en gevoelig zijn voor andere culturen. Volgens Marijke den Hollander is het daarbij heel belangrijk dat de mensen centraal blijven staan en we ons niet teveel richten op cultuur als abstract begrip, maar op overeenkomsten tussen mensen. Als voorbeeld noemt ze moederschap.

Verzorging
Bij Raffy, een verzorgingshuis voor Indische en Molukse ouderen, wordt het beleid bepaald op basis van gesprekken met bewoners en familie over hun wensen. Het uitgangspunt van Raffy is dat bewoners de ruimte moeten krijgen om hun geloof, tradities en gewoontes op hun eigen manier in te vullen. Bij de werving van medewerkers wordt gekeken of zij voldoende openstaan voor de cultuur van de bewoners en voldoende terughoudend zijn in het overbrengen van eigen waarden en normen. Bovendien krijgen ze verplichte scholing over de Indische/Molukse cultuur. Deze manier van werven blijkt veel medewerkers van andere culturen aan te trekken. Magda Wallenburg gaf aan dat het financieren van de scholing voor Raffy wel een probleem is, omdat het hiervoor geen extra middelen krijgt.

Werk
Het project Branchepaspoort zorg, welzijn en kinderopvang van het Vitalis college en allerlei zorg- en welzijnsinstellingen trok door de manier van werven (via reïntegratiebureaus) min of meer toevallig veel allochtone vrouwen. In dit project worden volwassenen (met minimaal het inburgeringsniveau voor Nederlands) toegeleid naar werk door een combinatie van leren en werken. Volgens Elske Kouman komt het met name door de veel intensievere begeleiding door docenten dat dit project zo'n succes heeft. Daarnaast worden de instellingen waar de leerlingen werken ondersteund in het omgaan met culturele verschillen.

Subsidies
Verschillende aanwezigen merkten op dat het jammer is dat er zo weinig aandacht wordt besteed aan het verkleuren van instellingen en het creëren van diversiteit in managementteams. Een ander belangrijk punt was de verstrekking van subsidies. De migrantenraad vindt dat de subsidies teveel besteed worden aan professionele bemiddelingsorganisaties en te weinig aan zelforganisaties. Jetty Rattink, directeur van De Nieuwe Veste vond dat sommige subsidies diversiteit juist tegenwerken, omdat instellingen die activiteiten willen organiseren voor een brede culturele doelgroep niet kunnen concurreren met instellingen die met subsidies activiteiten voor specifieke doelgroepen organiseren.

Voor de meeste aanwezigen was het een zinvolle en inspirerende avond. Helaas waren er weinig vertegenwoordigers van instellingen aanwezig waardoor het belangrijkste doel van de avond niet direct bereikt kon worden. We hopen op een andere manier toch de uitkomsten van deze avond onder de aandacht te brengen van betrokkenen.

Sonja van Boxtel is lid van de Werkgroep Integratie en Diversiteit van de afdeling Breda.