Het uitkomen voor je seksuele voorkeur en/of genderidentiteit kan volgens ons burgerraadslid Sabine van Nispen een spannend moment zijn. “Zelf ben ik vrouw en heb ik een vriendin. Ik kan me nog goed herinneren dat ik het spannend vond om dit met mensen te delen. Niet omdat ik bang was dat ik vervelende reacties zou krijgen. Helemaal niet zelfs! Ik heb veel lieve mensen om me heen en was er zeker van dat ik vooral positieve reacties zou krijgen.”
Waarom vond Sabine het dan toch zo spannend om dit met mensen te delen? “Ik denk dat het te maken had met het afwijken van ‘de norm’. De meeste voorbeelden die je in de maatschappij en op tv ziet zijn toch hetero(1)-
en cisgender normatief(2). Het ligt in de lijn der verwachting dat je aan dat plaatje voldoet. Als je dus geen hetero of cisgender bent, dan wordt er verwacht dat je dit deelt met anderen. Oftewel: de Coming Out.”

Vandaag staat in het teken van bewustwording rondom de Coming Out. Voor GroenLinks een belangrijk onderwerp, omdat wij streven naar een inclusieve samenleving. Een samenleving waarin iedereen zich veilig, geaccepteerd en onderdeel van de samenleving mag voelen. Dit houdt in dat je bent wie je bent en mag zijn wie je wilt, zonder dat een ander je daarover veroordeelt.
In lijn met dit thema heeft Sabine van Nispen vragen gesteld over onnodige sekseregistratie en het respectvol aanspreken van burgers in Breda. Het gaat om kleine aanpassingen, zoals het geven van een keuze aan de Bredase burger over hoe ze aangesproken willen worden. Die keuze is in plaats van de standaard begroeting van ‘beste meneer of mevrouw’ als aanhef bepaald op basis van sekse. Sabine: “Dan kunnen mensen zelf aangeven of ze als meneer, mevrouw of inwoner aangesproken willen worden. Deze verandering zal de meeste Bredanaars niet opvallen, maar voor een specifieke groep mensen kan deze aanpassing al een grote impact hebben.”

Breda is 1 van de 54 Regenboogsteden in Nederland. Deze steden maken zich sterk voor het verbeteren van de sociale acceptatie, veiligheid en emancipatie van lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen, transgender en intersekse personen (LHBTI’s). Ter ere van Coming Out day, onthult Breda vandaag de nieuwe regenboog bank in het Valkenberg park. Het is volgens Sabine van Nispen belangrijk dat hier aandacht aan wordt besteed, en dat wij in Breda laten zien dat we een stad zijn waar iedereen zichzelf mag zijn en mee kan doen. "Aan de andere kant kan het helpen om het gesprek over (de voor sommige mensen nog-) taboes bespreekbaar te maken.”

GroenLinks Breda wenst iedereen een geweldige Coming Out Day! Ben je zelf op ontdekking rondom je seksuele voorkeur en/of genderidentiteit, of wil je gewoon meer over dit thema weten? Sabine: “neem dan eens een kijkje op de website van BO Breda, COC Nederland, Roze50+ of laat er een Google zoekterm op los.”

1 - de verwachting dat vrouwen op mannen vallen en dat mannen op vrouwen vallen
2 - de verwachting dat iemands genderidentiteit overeenkomt met diens geboortegeslacht

Foto gemaakt door Evy van Nispen