De installatie van Selçuk als nieuw GroenLinks raadslid zal plaatsvinden op 19 december aanstaande. Alle reden om Selçuk te bevragen naar achtergronden en ambities.
De installatie van Selçuk als nieuw GroenLinks raadslid zal plaatsvinden op 19 december aanstaande. Alle reden om Selçuk te bevragen naar achtergronden en ambities.
De installatie van Selçuk als nieuw GroenLinks raadslid zal plaatsvinden op 19 december aanstaande. Alle reden om Selçuk te bevragen naar achtergronden en ambities.
Wat is je leeftijd, ben jij nu het jongste raadslid?
"Ik ben nu 24, 25 in februari (jeetje, een kwart eeuw al weer). Voor zover ik weet ben ik dan inderdaad het jongste raadslid. Niet het jongste ooit. Toen Johan Kwisthout (SP) in de raad kwam was hij nog jonger. Dat betekent straks trouwens ook meteen dat er voor het eerst in de geschiedenis van de Bredase politiek zoveel jongeren voor verschillende partijen in de raad zitten. De VVD heeft Patrick Ernst, de PvdA heeft Yvonne Hak. Johan had ik al genoemd en ik mag voorloig dat illustere rijtje afsluiten. Dat betekent niet dat 'de politiek' in Breda ineens heel anders wordt. Ik kan me wel voorstellen dat de verjonging in de raad de politiek een beetje kan afstoffen. Sommige handelswijzen zijn voor jongeren soms wat minder vanzelfsprekend. Tegelijkertijd moet ik dat relativeren: als ik weer een dik pakket raadsstukken moet oprapen van de mat voel ik me soms best een ouwe lul."
Wat voor opleiding heb je gedaan?
"Op het Onze Lieve Vrouwe lyceum in Breda heb ik drie jaarVWO, daarna 4 en 5 HAVO (mijn Frans en Duits was te slecht om op het VWOover te gaan) en daarna weer een jaar 6 VWO ging ik naar Engeland. Ik hebdaar 1 jaar geschiedenis gestudeerd aan de University of York, maar bendaarna weer teruggekomen omdat ik Breda toch wel ging missen. In Breda was ik ook buiten school best actief. Dat heb ik in York nooit kunnen opbouwen.In Nederland studeerde ik eerst nog twee jaar geschiedenis in Utrecht. Mijn motivatie slonk echter snel. Wat dat betreft sprak de Engelse manier van onderwijs (actief met de stof omgaan) me aanzienlijk meer aan dan de passieve manier van onderwijs zoals die in Nederland werd gegeven. Dus ben ik drie en een half jaar geleden overgestapt op de studie journalistiek aan de academie in Tilburg. Daar studeer ik als het goed is deze zomer af in de richting radio."
Naast je studie werk je voor Omroep Brabant. Is dit werk wel te combineren met het raadslidmaatschap?
"Sinds een jaar werk ik inderdaad als radiomaker bij Omroep Brabant. Erg leuk werk om te doen overigens. Ik ben daar vorig jaar begonnen als stagair. Met de verkiezingen in het vooruitzicht was het nooit de bedoeling om daar te blijven werken. We gingen er toen allemaal nog vanuit dat GroenLinks een zetel zou winnen, of op zijn minst gelijk zou blijven. Ik zou dus in de raad komen en dat verdraagt zich niet met een journalistieke functie in dezelfde regio. Toen de verkiezingsuitslag anders uitpakte ben ik een week later gebeld of ik dan toch niet bij Omroep Brabant wilde blijven werken. Dat heb ik toen gedaan. Tegelijkertijd ben ik ook commissiewerk gaan doen. Sommigen mensen vinden dat ook niet te combineren. Daar ben ik wat soepeler in. Bij Omroep Brabant werk ik nauw samen met een overtuigd Fortuynist, hoewel hij politiek niet actief is. Veel andere journalisten zijn PvdA of GroenLinksers. De media zijn inderdaad overwegend links. Of je al dan niet politiek actief bent heeft niets te maken met of je objectiviteit nastreeft of niet. Als commissielid droeg ik geen bestuursverantwoordelijkheid en vond ik die twee dingen best te combineren. Als raadslid ligt dat anders. De journalistiek controleert de controleurs. 19 december, de dag van mijn installatie, is dus ook meteen mijn laatste werkdag bij Omroep Brabant."
Toen je in maart niet in de raad was gekozen verweet je vader je dat je onvoldoende een op de persoon gerichte privé campagne had gevoerd. Wat zegt je vader nu? Wordt je door de Turkse gemeenschap beschouwd als vertegenwoordiger van Turks sprekend Breda? Spreek je eigenlijk wel Turks? Bestaat er in Breda een Turkse gemeenschap of wonen er gewoon Turken in Breda?
"Niet mijn vader, de eigenaar van het Turkse theehuis verweet mij niet op persoonlijke titel campagne te hebben gevoerd. Ik heb dat redelijk bewust niet gedaan. Had ik daar wel energie in gestoken, was ik ongetwijfeld in de raad gekomen met voorkeurstemmen (dat scheelde nu al weinig), maar had ik tegelijkertijd Ben van het pluche gestoten. Maar had ik in de Turkse gemeenschap campagne gevoerd, dan had ik de indruk gewekt een vertegenwoordiger van diezelfde Turkse gemeenschap te zijn, en dat ben ik niet. Ik zit straks niet voor de Turken in de raad, noch voor de jongeren of wat dan ook. Sommigen zien dat wel zo. Anderen vinden het alleen maar belangrijk dat er mensen in de raad zitten die op de hoogte zijn van problemen binnen de Turkse gemeenschap. Zo zie ik dat ook: ik ben in het beste geval slechts een oor. Wat mijn vader er nu van vindt weet ik niet. Hij zit in Turkije en ik heb hem al een paar maanden niet gesproken. Wat de Turkse gemeenschap betreft: die is er, en die is er niet. Voor een deel blijven de Turken elkaar opzoeken. dat geldt voor de eerste generatie gastarbeiders, inmiddels veelal gepensioneerd, die in het Turks koffiehuis zitten. Maar ook veel van hun kinderen (lees: zonen) van hen komen daar 's avonds of in de weekeinden. Maar die Turken zijn niet één groep. Je hebt trouwe moskeegangers, en de seculieren die een meter verderop alcohol drinken. Soms levert dat felle discussies op."
Geen enkele vrouw in de raad voor GroenLinks. Kan dat wel?!
"Ja, dat zullen we nog wel te horen krijgen van de andere partijen. Maar ja, GroenLinks heeft tot nu toe ook nooit een homo in de raad gehad. Wat dat betreft had ik misschien beter een lesbische negerin met een meervoudige handicap kunnen zijn, maar helaas. Maar diversiteit is meer dan alleen maar kijken naar vrouwen. En het is ook niet iets wat je alleen maar met het vaststellen van quota kunt regelen. Dan ben je namelijk alleen maar bezig met symptoombestrijding. Ik denk dat de huidige raadsleden met evenveel inzet invulling kan geven aan het begrip diversiteit. Een we hebben natuurlijk altijd nog twee vrouwelijke steunfractieleden die ons daarin bijstaan."
Zijn er specifieke zaken die je als raadslid in deze periode graag wilt bereiken. Ambities? Stokpaardjes?
"Hier zou ik het GroenLinks-programma moeten neerpennen. Los daarvan, ik popel om bij te dragen aan het opnieuw op de kaart zetten van GroenLinks. De groenlinkse stroming dreigt te marginaliseren. Terwijl ik er meer en meer overtuigd raak van het bestaansrecht van GroenLinks en aan de oplossingsrichting die wij voorstaan. Wat mij betreft gaat GroenLinks inzetten op de traditioneel linkse thema's die de PvdA de laatste jaren meer een meer laat liggen, vooral in Breda. Het Volkshuisvestingsbeleid waar die salon-socialisten aan meewerken is gewoon niet geloofwaardig. Dat valt prima te combineren met onze groene thema's. GroenLinks is soms wat te dogmatisch. Het kan geen kwaad om na dertien jaar GroenLinks eens kritisch te kijken of bepaalde thema's niet verouderd zijn. Stokpaardjes: cultuur- en monumentenbeleid misschien. Ambities heb ik wel, maar niet in die zin dat ik persé wethouder wil worden, of Tweede Kamerlid. Een goed volksvertegenwoordiger worden, dat lijkt me wel een nobele ambitie."