Parken, kabbelende beekjes en bomen geven Brabantse steden karakter. Denk aan de Genneper Parken in Eindhoven, het Valkenberg in Breda, het Bossche Broek in Den Bosch, de Oude Dijk in Tilburg of de Goorloopzone in Helmond. Toch domineren steen, beton en asfalt nog altijd onze omgeving. In de vijf grote Brabantse steden wil GroenLinks dat veranderen! Met een ambitieus voorstel: een extra boom voor iedere inwoner.

Versterken van de biodiversiteit en woonklimaat
Het planten van meer bomen leidt tot schonere lucht, minder hittestress maar zorgt ook voor het beter vasthouden van overtollig regenwater. Dat is van groot belang in een warmer wordend klimaat. Daarnaast versterken bomen en natuur de biodiversiteit en maakt het de steden tot een fijne plek om te wonen, werken en recreëren. Door te investeren in biodiversiteit maken we het een aangename plek voor mens én dier.

Verandering begint in de Brabantse stad.
Helaas zien we grote verschillen tussen Brabantse buurten. Vaak zijn het de zogenaamd ‘betere’ straten en buurten waar veel groen te vinden is. Dat is niet eerlijk en dat moet anders. Gelukkig kan het ook anders. Dat zien we al in de Brabantse steden waar GroenLinks meebestuurt. Op het Clausplein in Eindhoven kun je al zien hoe meer groen de stad fijner maakt! Heel recent maakte de gemeente Eindhoven bekend zelfs het landgoed De Wielewaal te kopen om er een openbaar stadspark van te maken. In Tilburg wordt de cityring omgevormd tot een groene zone. Hele rijstroken asfalt worden vervangen door groen en klinkers, is er meer ruimte voor stoepen en fietspaden. In Helmond is met het burgemeester Geurkenspark een stadspark aangelegd in het centrum van Helmond. Langs het kanaal is een mooie groene boulevard ontstaan is waar fietsers en wandelaars de ruimte krijgen. Het zijn drie voorbeelden hoe GroenLinks het verschil maakt: we maken vergroening voor iedereen toegankelijk.

GroenLinks Tweede Kamerlid Laura Bromet: “GroenLinks werkt overal aan vergroening en ons doel is voor elke Nederlander een nieuwe boom, 17 miljoen nieuwe bomen! Vorig jaar schreef ik het Nationaal Bomenplan. Ik ben trots dat de lokale GroenLinksers in deze vijf Brabantse steden concreet aan de slag gaan!”