Het verkiezingsprogramma van GroenLinks Breda is volledig terug te vinden in de aanpak van de 3 decentralisaties in de zorg, zoals die vanaf 1 januari 2015 door de gemeente moeten worden uitgevoerd.

Op 1 januari 2015 wordt de gemeente Breda, net als alle andere gemeenten in Nederland, verantwoordelijk voor extra taken op het gebied van zorg, jeugd en werk; de zogenaamde 3 decentralisaties: AWBZ naar WMO, Jeugdzorg en de Participatiewet. Daarmee komt de zorg voor ouderen, chronisch zieken en gehandicapten geheel op het bordje van de gemeente. Tegelijk draait het Rijk de geldkraan fors verder dicht. De gemeente moet de verantwoordelijkheid dragen met veel minder budget. De afgelopen maanden is hard gewerkt om te zorgen dat deze omslag verantwoord plaats kan vinden. Er zijn inmiddels grote stappen gemaakt.

GroenLinks Breda heeft de ontwikkelingen op de voet gevolgd en daarbij steeds aandacht gevraagd voor:

  • Mensen moeten zelf de regie kunnen voeren over de zorg die ze krijgen.
  • Zorg is maatwerk en moet dichtbij in wijken en buurten worden aangeboden.
  • Ieder krijgt de zorg die hij/zij nodig heeft
  • Geld voor de zorg wordt aan zorg besteed.
  • Bredase jongeren krijgen de ruimte om zich te ontplooien en waar nodig worden ze hierbij op maat ondersteund.
  • Geen Bredaas kind groeit op in armoede.
  • Werk is de sleutel tot zelfstandigheid
  • Iedereen doet mee aan de samenleving.
  • Breda komt op voor mensen die economisch niet zelfstandig kunnen zijn.

GroenLinkse uitgangspunten

Het college in breda heeft de „ juiste” sociale kleur aangenomen. Al onze uitgangspunten zijn ruimschoots terug te vinden in de voorstellen die afgelopen week voorlagen in de commissie Maatschappij en Economie. GroenLinks is blij dat het PGB blijft bestaan in Breda voor degenen die de regie goed zelf kunnen voeren. Mensen die zelf niet de regie kunnen voeren krijgen ook de zorg die zij nodig hebben. Iedere Bredanaar doet mee; indien nodig met hulp.

We zullen als fractie GroenLinks Breda in de komende tijd vooral letten op een goede monitoring van de invoering waarbij vooral de integrale aanpak belangrijk is. Inmiddels is overeenstemming bereikt met de zorgaanbieders. GroenLinks is blij dat contracten zijn aangegaan met alle aanbieders zodat er daadwerkelijk een keuze is voor mensen die zorg nodig hebben. GroenLinks gaat graag met de raad en de inspiratietafel een dag de hei op om verder te praten over de indicatoren die in de monitoring gebruikt gaan worden en de transformatie verder in te richten.

In de jeugdzorg bijvoorbeeld is het CJG het centrale aanspreekpunt voor mensen en binnen de WMO is dat het wijkteam. Voor werk moet je nu nog bij ATEA zijn. In de loop van 2015 moet dit steeds beter naar elkaar toe groeien door het versterken van de samenwerking.

 

Hieronder vind je links naar de documenten voor zover ze nu gereed zijn:

Beleidsplan en Verordening WMO

Rv_42696_B1_Beleidsplan Wmo 2015.pdf

Rv_42696_B2_Verordening Wmo 2015.pdf

Beleidskader en Uitvoeringsplan Participatiewet Cb_42652_B1_Concept Beleidskader Participatie.pdf

Cb_42652_B2_Concept Uitvoeringsplan Participatie.pdf

B1_De Bredase plus op armoede- en schuldenbele…

Cb_42663_Participatiewet, onderdeel inkomensondersteuni…

 

Verordening jeugdzorg

Rv_42651_B1_Verordening jeugdhulp gemeente Breda 2015.p…