"Times they are changing, Bob Dylan zong het al bijna 50 jaar geleden. Hij kon toen niet vermoeden op welke schaal de veranderingen zouden plaats vinden." Zo begon fractievoorzitter Jos Koniuszek zijn bijdrage tijdens de begrotingsbehandeling. GroenLinks Breda ziet goede dingen in de begroting, maar ziet ook keuzes die GroenLinks liever anders had gezien. Lees hieronder de bijdrage Jos Koniuszek tijdens de behandeling.

Begroting 2016, raad 12-11-2015

VZ, times they are changing, Bob Dylan zong het al bijna 50 jaar geleden. Hij kon toen niet vermoeden op welke schaal de veranderingen zouden plaats vinden.

Nu 50 jaar later worden we dagelijks geconfronteerd met torenhoge bonussen, fraude, omkoping en dat op allerlei niveau’s. Zie bijvoorbeeld Sepp Blatter, de Fyra, woningcorporaties, volkswagen etc. vandaag in de krant een artikel over gesjoemel met de duurdere olijfolie.

Sjoemelsoftware is gekozen tot hét woord van 2015. De Russische atletiekunie lijkt voor onbepaalde tijd te worden geschorst vanwege grootschalig, door de overheid gestimuleerd dopinggebruik.

Grote multinationals sluiten belastingdeals, waardoor zij weinig of niets bijdragen aan de algemene middelen. De inwoners en de lokale ondernemers dragen de lasten.

de financiële crisis, veroorzaakt door gesjoemel bij banken over de hele wereld, wordt betaald door de inwoners. De “hoge heren”, zoals mijn opa ze altijd noemde, hebben er niets van geleerd. Zij hebben hun eigen wereldje gecreëerd en lijken geen idee te hebben hoe het er in de echte wereld aan toe gaat.

door het handelsverdrag TTIP dreigen bedrijven als Monsanto grip te krijgen op onze eigen volkstuintjes.

wij hebben het over een vluchtelingencrisis, maar vergeten voor het gemak dat de stroom vluchtelingen wordt veroorzaakt door machtsstrijd rondom olie en grondstoffen met religie als camouflagemiddel.

Even het grote beeld in een nutshell.

Het grote geld lijkt ons in een wurgreep te hebben, maar er is een manier om daaruit te ontsnappen. We moeten teruggaan naar de basis en de menselijke maat. Op Breda heeft dit stadsbestuur direct invloed,

en daarmee kom ik bij de begroting van 2016. Over de vorm van deze begroting hebben wij in de commissie al een compliment gegeven, we gaan nu verder met de inhoud.

Uit de begroting blijkt dat de weg naar een duurzaam Breda verder wordt vervolgd. eerder ingezette processen worden verder uitgerold. Maar als we kijken naar bijvoorbeeld de winterterassen en de parkeer plannen in de stad vragen wij ons af in hoeverre dit een papieren werkelijkheid is. Wat GroenLinks Breda betreft kan er een tandje bij.

de tijd van verder onderzoeken is langzamerhand voorbij en we moeten meters gaan maken.

Wat ons betreft wordt Breda een voorbeeld in Nederland en hopelijk ook daarbuiten van een duurzame en weerbare stad, of in het Engels a resilient city, een stad die tegen een stootje kan.

dit betekent dat we meer moeten doen dan het nastreven van onze klimaatdoelstelling en ons afval omvormen naar grondstof. We moeten het milieu en de luchtkwaliteit serieus nemen en dus niet zo maar een kwartier gratis parkeren in de stad. Wat ons betreft investeren we juist in veilige fietsroutes in en om de stad.

In een duurzame, weerbare stad neemt iedereen deel en woont iedereen in een geschikte woning. Hierover gaat de motie die wij mede indienen met PvdA en SP. We bouwen woningen die betaalbaar en energieneutraal zijn. In een duurzaam en weerbaar Breda heeft iedereen de zorg die nodig is en is de leefomgeving schoon  en gezond. In een dergelijke stad dragen de sterkste schouders de zwaarste lasten en we geven dus geen kadootjes uit de OZB.

Een circulaire economie betekent ook energie fossielvrij lokaal opwekken en gebruiken, niet het resultaat laten wegvloeien naar Zweden of Duitsland, maar lokaal weer investeren. Een circulaire economie betekent ook dat je je voedsel zo veel als mogelijk in de buurt produceert, en niet met vrachtladingen vol door Europa rijdt als het ook lokaal kan. Daarom koesteren we onze mooie buitengebieden zoals de Rith en kijken samen met bewoners, ZLTO, groengroepen en gebruikers hoe we dit gebied kunnen versterken en een grotere rol kunnen geven in de lokale voedselvoorziening.

Een duurzame en weerbare stad betekent bijvoorbeeld ook dat de inwoners hun talenten zoveel mogelijk kunnen ontplooien zodat ze duurzaam hun bijdrage blijven leveren aan onze samenleving. Wat GroenLinks betreft geldt dit voor alle inwoners, ook voor vluchtelingen die net in Nederland aangekomen zijn. Laat ze zo snel mogelijk Nederlands leren en kennismaken met de Nederlandse samenleving, zodat ook zij snel hun bijdrage kunnen leveren. We zien gelukkig dat dit item nu ook landelijk wordt opgepakt.

Sommige inwoners zitten zo diep inde schulden dat zij er niet meer uitkomen en geen bijdrage meer kunnen leveren aan de samenleving. Onze motie schulden anders de baas dienen wij daarvoor in samen met PvdA, SP, CDA, D66 en Bredfa97. Ook de motie sociale firma’s samen met D66 gaat over deel nemen aan de samenleving en over zelf het goede voorbeeld geven.

Hoe meer we lokaal gaan werken hoe minder afhankelijk we zijn van de sjoemelaars in deze wereld. Laat ze lekker in hun sop gaarkoken.

in BN de Stem van gisteren stond het treffend verwoord. De kleine bedrijven hebben er voor gezorgd dat de crisis minder hard aankwam. Zij creëerden veel nieuwe banen, zij zijn de ruggengraat van de economie, De grote jongens bezuinigden duizenden mensen weg op zoek naar meer geld voor de aandeelhouders. En zoals gezegd zij ontduiken op grote schaal hun belastingplicht. De eerder genoemde banken willen niet investeren in kleine bedrijven. Dat vinden zij te risicovol.

een Bredase kredietunie kan een heel goede bijdrage leveren aan deze lokale economie. De motie van CDA, D66 en VVD vinden wij sympathiek, maar vragen ons af of de gemeente publiek geld hierin moet investeren.

Breda is een voorbeeldstad als het gaat om initiatieven van onderop. Zie bijvoorbeeld de scharrelondernemers, Breda begroot, factor C, Breda Next, windmolenpark Hazeldonk, de Zonnewijde,  enz. Plannen zoals de duurzaamheidsvisie maken we bij voorkeur samen met de stad. Breda is ook geselecteerd om bij de klimaatconferentie in Parijs, die 29 november begint deel te nemen aan een van de side-events. Deze selectie kwam met name tot stand door de vele initiatieven van onderop die hier de ruimte krijgen.

VZ de tijden veranderen verder. Het besef begint hier en daar door te dringen dat we in de nabije toekomst misschien wel niet voor iedereen een baan hebben. De automatisering neemt een zo hoge vlucht dat veel werk door robots zal worden gedaan.

als duurzame, weerbare stad zullen we daarop moeten anticiperen en misschien is een vorm van basisinkomen dan wel een goede oplossing. De motie ruimte in de bijstand gaat daarover.

GroenLinks vindt dat we met Breda nog steeds op de goede weg zijn. En voor hetzelfde geld kan er hier en daar makkelijk een tandje bij. Kiezen voor een duurzame, weerbare stad en focus zijn daarbij van levensbelang. Wij roepen in onze motie duurzaamheidsparagraaf dan ook op tot deze focus. Bij alles wat we besluiten en doen moeten we ons afvragen, wat draagt dit bij aan onze klimaatambitie, aan ons streven naar een duurzaam en weerbaar Breda.

In de motie fossielvrij roepen wij nogmaals de gemeente op om het goede voor beeld te geven.

Tot slot voorzitter: dit is wat Bob Dylan zelf opmerkte over zijn song. There is nothing so stable as change.

Wij dienen daarom de volgende moties in.

En als allerlaatste dienen we ook nog een motie in rondom het brimarrangement bij NAC. Dit naar aanleiding van de bespreking in de commissie bestuur van 21 oktober.