Het Bredase college heeft de afgelopen maanden op verzoek van de gemeenteraad gewerkt aan een nieuwe fietsnota. De op handen zijnde nota was aanleiding om binnen de afdeling met een werkgroep van jonge verkeerskundigen op zoek te gaan naar verbeterpunten. Het Bredase fietsgebruik blijft nu nog ver achter bij vergelijkbare steden als Leiden en Zwolle. Wat is er dan logischer dan te leren van ervaringen elders in Nederland?

De werkgroep heeft zich daarom uitgebreid verdiept in de rijke documentatie van het Fietsberaad, het kennispunt op fietsgebied in Nederland. Er is gezocht naar kansrijke nieuwe ideeën die elders al beproefd zijn, maar in Breda niet worden toegepast. Verder is gericht gezocht naar onderdelen waar de werkgroep het accent anders wil ten opzichte van de conceptnota van het college. De brochure ‘Fietsen is fijn, fietsen kan fijner’ is daarvan het resultaat.

Trendbreuk
De werkgroep is blij met de sfeer die de concept-collegenota ademt. De beleidsmakers herkennen dat omvang en ruimtelijke structuur van Breda zich lenen voor een veel groter fietsgebruik dan nu het geval is. In feite ligt voor bijna iedere Bredanaar het grootste deel van de stad op fietsafstand.

Stimuleren
De collegenota wil de fiets daarom niet alleen faciliteren, maar óók stimuleren. Wat ons betreft is dit een trendbreuk met het verleden, waarin de fiets slechts werd bediend als een onderdeel van het verkeer: niet meer dan een paragraaf in het totale verkeersbeleid.

Woorden en daden
Niettemin ziet de werkgroep ook nog verbeterpunten. Belangrijk is vooral dat er voldoende geld komt om het fietsbeleid uit te voeren. Fietsvoorzieningen zijn relatief goedkoop, een economisch gezonde investering. Op dit punt is er ruimte  voor de raad om tot meer helderheid te komen. Wij bepleiten om met elkaar af te spreken dat de hoofdfietsroutes van het Fietsroutenetwerk binnen drie jaar af zijn.

Gemak
Het fietsen zal alleen maar toenemen als het op straat fietsvriendelijk is. De werkgroep signaleert dat de gemeente zich nog te vaak laat verleiden tot exotische fratsen, waar bewezen fietsvriendelijke oplossingen mogelijk zijn. Zorg dat nieuwe wijken direct goed en snel befietsbaar zijn, zegt de werkgroep en neem de route naar de binnenstad meteen in de planontwikkeling mee Verder wil de werkgroep ook in Breda een experiment met een zogenaamde Fietsstraat, waar de auto te alleen te gast is.

Fietsen stallen
In de nieuwe stationsplannen is al een grote hoeveelheid stallingsruimte opgenomen. Belangrijk is dat Breda in de toekomst niet direct klem komen te staan als het gebruik meer toeneemt dan nu is voorzien. In december wordt Breda aangesloten op het nachtnet van de NS. Om niet te stranden op het station, maar ook nog thuis te kunnen komen, vindt de werkgroep dat de fietsenstalling dan ook 's nachts open moet zijn.

Centrum
In de binnenstad pleit de werkgroep voor gratis fietsenstallingen. In veel andere plaatsen in Nederland blijkt dit een positief effect te hebben: het neemt een laatste drempel weg, waardoor méér mensen met de fiets naar de stad komen. Fietsen naar de binnenstad bespáárt overlast. De overlast van tegen de gevel gestalde fietsen valt bij die van de auto in het niet.

Niet verwijderen
Daarom is de werkgroep erop tegen dat in nu verkeerd geparkeerde fietsen uit de binnenstad worden verwijderd. Wat GroenLinks betreft worden alleen fietsen verwijderd worden die voor echt onveilige situaties zorgen. De tekst van de collegenota is op dit punt al aanzienlijk bijgesteld. Deze stelt nu dat „de gemeente geenszins de intentie heeft om massaal fietsen te verwijderen of onverbiddelijk op te treden tegen iedere fiets die buiten een klem of stalling staat”. De werkgroep wil op dat punt echter meer duidelijkheid.

Fietsambassadeur
Tot slot stelt de werkgroep een fietsambassadeur voor die ervoor zorgt dat bij alle betrokkenen in Breda meer 'fietsminded' gedacht wordt. Ook waar de gemeente wettelijk geen rol speelt, kan deze met bemoeizorg goede fietsvoorzieningen op de agenda krijgen van bijvoorbeeld bedrijven, instellingen, scholen en projectontwikkelaars.

Overhandiging
Op dinsdag 4 december is de brochure in de fietsenstalling aan de Oude Vest overhandigd aan verkeerswethouder Wilbert Willems. Aansluitend op deze overhandiging bood GroenLinks op deze Sinterklaas-koopavond fietsers een gratis bewaakte stalling aan. Daarmee vraagt de afdeling om aandacht voor maatregelen die het fietsen in Breda fijner maken.

Peter Bakker is lid van de werkgroep fietsbeleid van GroenLinks Breda