Hilrieke was aanwezig bij de bijeenkomst “Kracht van de zon” in de Nieuwe Veste. Hier werd het gelijknamige manifest door BRES en stichting Zonnebank en Zonnewijde gepresenteerd en aangeboden aan de wethouder.
In het manifest wordt opgeroepen om op basis van samenwerking met partijen in de stad, zoveel mogelijk ‘zon op dak’ te realiseren. Het doel is om de komende jaren de CO2 uitstoot binnen onze gemeente drastisch te verminderen door gebruik te maken van schone energiebronnen. Naast GroenLinks, tekenden diverse woningbouwcoöperaties en verschillende politieke partijen het manifest.
Op de dag van de duurzaamheid gaf Hilrieke les over duurzaamheid aan leerlingen van de Nutsbasischool in Teteringen. Benieuwd hoe dat ging?
De Nutsbasisschool in Teteringen koos dit jaar het thema ‘kleding’ voor de dag van de duurzaamheid. Hilrieke, die zelf in Teteringen woont, bracht een bezoek aan de school om te vertellen hoe de gemeente Breda zich inzet rondom het thema duurzaamheid in onze stad en de dorpen. “Wat een slimme leerlingen” zegt Hilrieke, “zelfs de kleuters wisten al dat we afval scheiden én ook de reden waarom: dan kan van het plastic weer iets nieuws gemaakt worden”.
Naast het scheiden en recyclen van afval, hebben we in Breda verschillende kringloopwinkels en een naai atelier. Hier maken ze onder ander van oude brandweer uniformeren nieuwe tassen en jassen. Op deze manier kunnen we in Breda kleding langer (en dus duurzaam) mee laten gaan.
Een meisje uit de bovenbouw gaf de suggestie om in plaats van kringloopwinkels ook soortgelijke winkels te maken, maar dan met een andere naam. “Zodat ook de rijke mensen hier kunnen kopen, want die willen misschien liever niet gezien worden in een kringloopwinkel, maar wel graag meedoen om duurzamer te worden.” In Breda hebben we meerdere tweedehands kledingzaken, waarvan je aan de buitenkant niet direct kan zien dat ze er tweedehands kleding verkopen.
Eén van de jongere kinderen benoemde een punt waar veel Bredanaars last van hebben: “waarom zijn er zo weinig prullenbakken op straat? dan snap ik wel dat mensen hun troep op de straat gooien!”
De school had zelf een boek, geheel over het thema van de dag aangeschaft. Hilrieke heeft voorgelezen uit dit boek. Volgens Hilrieke schrokken de kinderen het meest van ‘het kledingmonster’. “Het kledingmonster maakt beeldend dat er zo veel kleding niet gedragen wordt. En van het feit dat er zo veel liters water nodig zijn om één spijkerbroek van te maken, daar kun je gewoon 140 dagen 7 minuten per dag van douchen. Ja, daar waren ze wel van onder de indruk.”
De Nutsbasischool in Teteringen is goed bezig! Voorlichting is zeer belangrijk om onze wereld en onze stad om de Duurzame Ontwikkelingsdoelen te behalen. Dat kan, wat ons betreft, niet snel genoeg. Hilrieke: “Fijn dat deze school elk jaar aandacht besteden aan de dag van de duurzaamheid! Wij komen volgend jaar graag weer terug!”