GroenLinks Breda wil dat het stoepkrijtverbod zo snel mogelijk uit de APV wordt gehaald, zodat iedereen - jong en oud, amateur of professioneel - zonder toestemming kan stoepkrijten in Breda.

Volgens de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) artikel 2.54 (http://decentrale.regelgeving.overheid.nl/cvdr/xhtmloutput/historie/Bre…)  is het verboden om “zonder schriftelijke toestemming van de rechthebbende op een openbare plaats of dat gedeelte van een onroerende zaak dat vanaf die plaats zichtbaar is….
b. met kalk, krijt, teer of een kleur of verfstof een afbeelding, letter, cijfer of teken aan te brengen of te doen aanbrengen.”

Dit betekent dat kinderen in de gemeente Breda niet zonder schriftelijke toestemming van de gemeente Breda op straat mogen stoepkrijten. Ook kunstenaars mogen zich niet op een vrolijke, niet-permanente manier met krijt creatief uiten. Na een regenbui is het kunstwerk immers zo van de straat verdwenen. GroenLinks vindt het belangrijk dat kinderen actief buiten kunnen spelen en dus ook kunnen stoepkrijten. Tevens moeten kunstenaars zich in de openbare ruimte kunnen uiten met stoepkrijt in een stad die juist beeldcultuur belangrijk vindt.

GroenLinks Breda vindt dat Breda kinderachtige, overbodige regels zou moeten schrappen uit de APV en heeft daarom onderstaande vragen aan het college gesteld.