Thuisteelt van wiet is illegaal en daarnaast bijzonder gevaarlijk. De woningbouwverenigingen in Breda hebben de handen in een geslagen en gaan over tot huisuitzetting van de wiettelers. GroenLinks Breda pleit ondertussen voor een generaal pardon. Rara, hoe kan dat?

De thuisteelt van wiet is gevaarlijk. Want het gaat bij thuiskweek niet om enkele wietplantjes op de vensterbank bedoeld voor eigen gebruik. Hele huizen worden verbouwd tot professionele wietkwekerijen, inclusief hydratatie, afzuiging en felle kweeklampen. Want met wietteelt is veel geld te verdienen.

Brandgevaar
Maar het is ook levensgevaarlijk. Zo wordt de stroom vaak illegaal afgetapt en kan door de combinatie van elektriciteit en bewatering brand ontstaan. Reden voor de Bredase woningcorporaties om het probleem hard aan te pakken. Wie betrapt wordt, wordt zijn huis uitgezet.

Dat de thuisteelt hard aangepakt wordt is voor GroenLinks geen bezwaar. De kweker brengt namelijk niet alleen zichzelf in gevaar, de brandveiligheid van de hele buurt heeft eronder te lijden. Er zijn echter wel bezwaren tegen het middel van huisuitzetting.

Strafrecht
Allereerst meent GroenLinks dat sancties tegen thuisteelt via het strafrecht opgelegd moeten worden. Het telen van wiet is een illegale activiteit en daar staat een straf tegenover. Thans behelst die sanctie vaak niet veel meer dan een taakstraf, waardoor de preventieve werking minimaal is.

Crimineel
In het driehoeksoverleg met het Openbaar Ministerie zou de burgemeester moeten aandringen op strengere straffen. Ook het in gevaar brengen van buurtbewoners dient in de aanklacht meegewogen te worden. Aangezien de thuistelers doorgaans hun apparatuur aangeleverd krijgen van goed georganiseerde criminelen, die zich ook het leeuwendeel van de winst toe-eigenen, kan ook het lidmaatschap van een criminele organisatie' gebruikt worden om de strafmaat op te schroeven. Van de pluk-ze'-wetgeving gaat wel een poëtische rechtvaardigheid uit, maar lijkt om die reden minder effectief.

Medebewoners
Door de thuisteler strafrechtelijk zwaarder aan te pakken in plaats van tot uitzetting over te gaan, wordt tevens voorkomen dat gezinsleden of andere huisgenoten van de thuisteler gedupeerd worden door de criminele activiteit van de hoofdhuurder. Medebewoners mogen niet door toedoen van de criminele activiteiten van de hoofdhuurder op straat komen te staan.

Bij de thans in Breda op stapel staande huisuitzettingen zijn vooralsnog geen kinderen betrokken, maar het is in de toekomst zeer wel mogelijk. Om alleen in deze gevallen een uitzondering op de uitzettingsregel te maken is ook ongelukkig. Daarmee wordt rechtsongelijkheid gecreëerd: als je wiet wilt telen, kun je maar beter kinderen nemen.

Daarnaast is er nog een grotere rechtsongelijkheid in het spel. Want corporaties kunnen na het constateren van thuisteelt vrij makkelijk overgaan tot uitzetting onder het mom van de bescherming van de veiligheid van buurtgenoten. Thuistelers in een koopwoning hebben echter weinig te duchten. Zij kunnen niet worden uitgezet. In extreme gevallen zou ingezet kunnen worden op een onteigeningsprocedure, maar dit is een lange en moeizame weg. Wie wil telen moet dus maar kopen, want dan zit je veilig, is de onbedoelde boodschap van de corporaties.

Tot slot meent GroenLinks dat uitzettingen een ander maatschappelijk probleem tot gevolg hebben, namelijk de groei van het aantal thuislozen. Vaak hebben uitgezette bewoners een plek om naar toe te gaan, maar dit is geen wet van meden en perzen. De gemeente kan in zo'n geval ook niet garant staan voor een sluitende aanpak' waarbij huisuitzetting geen andere maatschappelijk onwenselijke gevolgen heeft.

Legalisatie
Strenger straffen via de daarvoor geëigende, juridische weg, zo luidt de mening van GroenLinks. Daarnaast valt voor GroenLinks niet de ontkennen dat de criminalisering van de wietteelt alleen maar heeft kunnen ontstaan door decennialang halfslachtig overheidsbeleid. Koffieshops worden gedoogd, wiet is legaal, maar de productie ervan is illegaal. Hierdoor heeft de overheid grote criminele organisaties de mogelijkheid gegeven om via teelt veel geld te verdienen. De legalisatie van soft-drugs zou deze criminaliteit de wind uit de zeilen nemen. Daarnaast kan legale wietteelt ook meteen een bijdrage leveren aan de herleving van de agrarische sector in het buitengebied van Breda.

Selçuk Akinci is raadslid voor GroenLinks