Er was in het centrum van de stad geen bewonersorganisatie begin 1993. De ondernemers waren georganiseerd, de bewoners niet. Opbouwwerker Marjan Bolluit van Vertizontaal stimuleerde de oprichting van de bewonersorganisatie binnenstad, tegenwoordig Stichting Bewoners Stadshart Breda'. Guus Welten was erbij vanaf het eerste uur. Hij kijkt terug op 11 bewogen jaren en geeft tekst en uitleg bij zijn vertrek, per 1 januari 2004, van zijn' club.
Wat zijn de grootste successen van het werk van de bewonersorganisatie?
"De plannen voor de Barones werden ontwikkeld, oude Dameshuis aan de Nieuwstraat dreigde te worden gesloopt, de Catharinastraat was na de oplevering van het nieuwe stadskantoor in deplorabele toestand en de bibliotheek was in aanbouw. Er was in 1993 met andere woorden alle aanleiding om de handen ineen te slaan en op te komen voor het ondergesneeuwde belang van de bewoners in het stadshart. Het oude dameshuis is weliswaar gesloopt maar de flat die er zou komen is mooi niet doorgegaan.
"De kersverse bewonersorganisatie kon er gelijk tegenaan met de behandeling van het bestemmingsplan binnenstad. Een van de zaken die daar speelden was onder meer het pand van de drie gezusters' aan de Grote Markt. Dit pand had de bestemming Horeca 1. Dat betekent dat er in dat pand een restaurant kan komen. En niet een feestcafé! De verbouwing tot wat dus uiteindelijk de drie gezusters' werd leidde tot een café wat binnen de categorie Horeca 3 past. In afwijking met het bestemmingsplan werd er dus verbouwd zonder toestemming. De gemeente doet niets. Uiteindelijk ontstaat er brand. De enorme geluidsisolatie, die nodig was voor het feestcafé en niet nodig was toen er nog een restaurant in het pand zat, leidde tot een zeer gevaarlijke situatie. Tussen de vloer en plafond ontstond brand, die men pas in de gaten kreeg toen de kroonluchters naar beneden kwamen. Breda is ontsnapt een Volendamse toestanden. De isolatie stelde de brandweer voor enorme problemen bij het blussen. Het lukte de brandweer simpelweg niet om de grote ramen aan de voorzijde in te slaan. Het monumentale pand brandde tot de grond toe af. "Door de bewonersorganisatie is ook bezwaar gemaakt tegen de opslag van gasflessen voor de terrasverwarming bij SamSam. Toen er daadwerkelijk brand uitbrak bij SamSam schrok de brandweer zich een ongeluk toen bleek dat er in de kelder ruim 40 grote propaanflessen stonden opgeslagen."
Heeft de bewonersorganisatie iets tegen cafés?
"Zeker niet, maar wij willen wel graag in gesprek met de gemeente over wat wel kan en wat niet. Wanneer er verspreid over de binnenstad overal feestcafe's ontstaan bedreigd dat de leefbaarheid in de binnenstad. Dat moet dus niet gebeuren. Van een gewoon restaurant (Horeca 1) heb je na 23.00 uur geen last meer. Van een feestcafé heb je wel last. Veel restaurants worden omgebouwd tot café restaurant of een gewoon feestcafé waar ook nog een klein beetje gegeten kan worden. Deze sluiten pas om 2.00 uur en dat gaat dus niet in een straat met ook een woonfunctie. Tegen de verbouwing van de drie gezusters' is dus bezwaar gemaakt bij de gemeente. Deze reageerde per brief dat het moeilijk is handhavend op te treden vanwege het ontbreken van objectieve criteria'. Hiertegen is weer bezwaar aangetekend bij de commissie bezwaar en beroepsschriften en dat bezwaar loopt nog."
Wat was de reden om nu te stoppen met het werk voor de bewonersorganisatie?
"De directe aanleiding is de verbouwing van de voormalige antiekwinkel van Couvreur aan de Havermarkt tot restaurant. De bewonersorganisatie waarschuwde dat daar binnen de kortste keren een feestcafé van gemaakt zou worden. Dit werd door de gemeente ontkend (we gaan nu echt handhaven). De verbouwing is klaar en het is een gewoon café (Brooklyn) geworden. Het hek is nu van de dam. In feite kan nu elk restaurant in de binnenstad uitgebaat worden als een kroeg, met alle gevolgen voor de leefbaarheid van de binnenstad. Het college is arrogant en laat zich weinig gelegen liggen aan wensen van bewonersorganisaties. Bezwaren worden afgedaan met een flauwe grap. Een discussie op basis van argumenten is niet meer mogelijk. Na elf jaar ben ik uitgepraat met de gemeente."
Zijn er nog andere zorgen in de binnenstad, behalve het horecabeleid?
"De mensen in Breda zijn zich onvoldoende bewust van de enorme waarde van het historisch karakter van de binnenstad. Dat geldt ook voor een aantal topambtenaren bij Ruimtelijke Ordening en voor enkele wethouders. Het lijkt wel of de belangstelling voor het monumentenbeleid de afgelopen tien jaar langzaam is weggeëbd. De strakke moderne bouw aan de kop van de Molenstraat is voor mij een gruwel. Dat past helemaal niet bij het karakter van de binnenstad. Makelaar Van Opstal, die de oude panden bezat tegenover de nieuwe bibliotheek, is door de gemeente gedwongen om in deze moderne stijl te bouwen. Ook wat er met De Beyerd gaat gebeuren is hemeltergend. Onbegrijpelijk dat een wethouder Cultuur zo met monumenten omgaat."