Na eerdere bedreigingen van het Markdal in de vorm van nieuwbouw bij Bouvigne in opdracht van het Waterschap en de steeds weer terugkerende plannen voor grote parkeerplaatsen langs de rand van het Mastbos, lijken de grootschalige ontwikkelingsplannen bij de Klokkenberg de nieuwste donkere wolken in dit gevoelige gebied ten zuiden van Breda. De ontwikkeling van de Klokkenberg tot een zorg-complex is prima, maar de bebouwing bij de Boskamers is wat al te fors.

De Klokkenberg is bij de meeste Bredanaars bekend als sanatorium waar de patiënten soms rijen dik met bed en al buiten werden gezet om de aangetaste longen als het ware schoon te spoelen met de daar aanwezige gezonde schone lucht. Na het sanatorium heeft er ook nog een vestiging gezeten van de hartkliniek, waar vele openhart operaties zijn uitgevoerd.


Woningbouw
Inmiddels is ook die functie overgeheveld naar het Amphia-ziekenhuis. En de Klokkenberg, althans het hoofdgebouw, staat al geruime tijd leeg. Al enige tijd is het college van B& W in Breda in overleg met zorgaanbieder Vitalis. Die wil van Landgoed De Klokkenberg een zorgcomplex maken en op die manier het Monument ‘redden’ maar dan is het in haar ogen wel noodzakelijk dat er vanwege de financiële haalbaarheid nog eens 400 tot 500 wooneenheden worden toegevoegd, waarvan een groot deel in het gebied de Bos-kamers, elders op het terrein. Haalbaarheidsonderzoek De plannen voor de Klokkenberg bevinden zich nog maar in de beginfase. Officieel is de politiek nog niet verder dan het bespreken en het vast stellen van een ‘haalbaarheidsonderzoek herbestemming Landgoed De Klokkenberg’. Er zal dus nog heel wat water door de Mark vloeien voordat de plannen definitieve goedkeuring krijgen.

Maar dat is nog geen reden om gerust te zijn op de goede afloop. Zo was aanvankelijk ook de provincie zeer kritisch over de grote aantallen extra wooneenheden in met name de Boskamers. Maar inmiddels bleek tijdens het laatste Bestuurlijk overleg de betreffende Gedeputeerde opeens volledig akkoord te gaan met het voorliggende plan.

De Bredase politiek reageert vrij laconiek vanuit een houding; laten we vooral blij zijn dat er een instantie is die de Klokkenberg overeind kan en wil houden. Sterker nog, die de Klokkenberg haar oorspronkelijke zorgfunctie terug wil geven. Maar dan dus wel in een iets andere vorm en er hangt ook een fors prijskaartje aan, namelijk die honderden wooneenheden extra op het terrein om een en ander financieel haalbaar te maken.

Kwetsbaar
En dat is nu juist een van de grootste bezwaren van GroenLinks. De Klokkenberg ligt in een zeer kwetsbaar gebied dat onder het hoogste beschermingsbeleid van het Rijk en de Provincie Noord Brabant valt. Dit betekent dat er geen ingrepen mogen plaatsvinden die nadelige gevolgen hebben voor de waterhuishouding en natuur en landschap. GroenLinks is van mening dat met name de honderden extra wooneenheden in de Boskamers in combinatie met de te bouwen ondergrondse parkeergarages veel te ingrijpend zijn binnen bovengenoemde kaders.

Maatschappelijk belang
Het college stelt samen met Vitalis dat bij hoge uitzondering bij zwaarwegend maatschappelijk belang afgeweken kan worden van die hoge beschermingsgraad. Maar dan moeten er geen alternatieven zijn en er zal gecompenseerd moeten worden in natuurwaarden. Dat lijkt toch wat vreemd: eerst een zware ingreep in de natuur toestaan en dan later die weer gaan compenseren. GroenLinks heeft dan ook om nut en (financiële) noodzaak van elke woning gevraagd. En ook aangegeven dat Vitalis misschien elders ontwikkelingsruimte zou kunnen krijgen.

Bereikbare woningen
Andere fracties gaven aan dat misschien het percentage bereikbare woningen in dit plan eraf gehaald moesten worden, waarop de rapen gaar waren. Dus alleen de rijken mogen in het bos wonen! Maar het is of het een of het ander. Om meer natuur te sparen moet je wel eens offers brengen.

Presentatie
Gelukkig is besluitvorming nog niet aan de orde. Tijdens de laatste bespreking in de Commissie Bouwen & Wonen heeft de fractie GroenLinks voorgesteld om, voordat er een beoordeling van de plannen plaatsvindt op locatie een presentatie plaats te laten vinden waarbij alle betrokkenen, Vitalis, de Provincie, de klankbordgroep en de raadscommissie informatie kunnen uitwisselen.

Na enige aarzeling sloten enkele andere fracties zich hierbij aan en gaf de wethouder aan het eigenlijk ook wel een goed idee te vinden. Deze presentatie zal kort voor of kort na het zomerreces plaatsvinden. Hiervan zal ongetwijfeld verslag gedaan worden in de lokale pers.

Besluitvorming
Wat de definitieve besluitvorming betreft: die zal in de regeerperiode van deze coalitie, die afloopt in maart 2010, niet meer plaatsvinden. Toch is iedere stap die in dit dossier genomen wordt, er één, en misschien wel een te veel!

Piet Hein Scheltens is raadslid voor GroenLinks en zit onder meer in de commissie Bouwen en Wonen.