Op donderdag 7 maart 2019 decoreerde Hagar Roijackers, lijsttrekker van GroenLinks Brabant, Jan Schouw met het 'Groene Lintje'. Deze prijs is door de afdeling GroenLinks Breda ingesteld om Bredanaars die zich op positieve wijze inzetten voor groen in de gemeente in het zonnetje te zetten. Jan Schouw ontvangt het 'Groene Lintje' vanwege zijn individuele inzet voor duurzaamheid en het aanjagen van de energietransitie in Breda.

Jan Schouw is of was betrokken bij Bres (de Bredase energie coöperatie), de Stichting Support Ons2050, Stichting Zonnebank Breda, het woningabonnement, Relocal, bij E2-Cleantech en bij De Volharding. Als locatie van de uitreiking was niet toevallig gekozen voor De Nieuwe Veste: op het dak van de Nieuwe Veste liggen zonnepanelen van een ander project van Jan: De Zonneveste.

Eind januari deed de afdeling GroenLinks Breda een oproep aan inwoners van de gemeente om kandidaten aan te dragen voor het ‘Groene Lintje’ onder het motto: nomineer je held voor het ‘Groene Lintje’. Uiteindelijk zijn er acht nominaties binnengekomen. Daaruit koos een daarvoor ingestelde commissie van GroenLinks Breda unaniem Jan Schouw tot de groene held. Als winnaar van het ‘Groene Lintje’ werd hij toegesproken door Max Jongenelen, bestuurslid van GroenLinks Breda, door Hagar Roijackers, lijsttrekker van GroenLinks Brabant, door Gerrit Borgers, secretaris a.i. bij Bres en door Sjoerd Wiersma (die Jan genomineerd had voor het ‘Groene Lintje’), projectontwikkelaar bij de Stichting Zonnebank. Sjoerd: “Hij is een echte initiator, verbinder en doorzetter in de energietransitie! Daarom verdient Jan wat mij betreft het Groene lintje.” Jan Schouw tenslotte vertelde zelf nog het een en ander over enkele van zijn projecten en gaf aan zeer vereerd te zijn met deze prijs.