In 2010 stond ongeveer 14 procent van de kantoorruimte in Nederland leeg. Op sommige bedrijventerreinen of kantoorparken ging het zelfs om een derde van de ruimte. Het wordt hoog tijd dat de gemeente selectiever omgaat met de bouw van nieuwe kantoren, vindt commissielid Peter Bakker van GroenLinks. De nieuwe Kantorennota van Breda moet wat hem betreft aangepast worden.

Leegstand
Bakker verwijst naar Minister Schulz van Infrastructuur en Milieu. Op 7 maart 2011 presenteerde zij haar Actieprogramma Aanpak Leegstand Kantoren aan de Tweede Kamer. Het actieprogramma is een gezamenlijk akkoord van gemeenten, provincies, banken, beleggers, projectontwikkelaars en de minister van IenM. Bij de presentatie verwees de minister naar het structurele karakter van de leegstand in de kantorenmarkt, die in de toekomst alleen maar toeneemt. dat komt onder andere door de stagnerende beroepsbevolking en vernieuwingen als ‘Het Nieuwe Werken’. „Leegstand is verspilling van ruimte en kapitaal”, aldus Schulz en Bakker is het daar roerend mee eens.

Kantorennota
GroenLinks vind de langdurig leegstaande kantoren al langer een doorn in het oog. Al jaren streeft de partij naar een zorgvuldig en efficiënt ruimtegebruik. De nieuwe kantorennota van de Gemeente Breda zou daar op kantorengebied het ideale instrument voor zijn. „Zo kunnen we voorkomen dat er in de toekomst in Breda nog méér kantoren voor leegstand gebouwd gaan worden zonder daarbij de accommodatie van de nog wel aanwezige vraag naar kantoren in de weg te zitten”, zegt commissielid Peter Bakker.

Reële cijfers
GroenLinks gaat met open vizier de toekomst in en is dus bereid daarbij reële prognoses onder ogen te zien, aldus Bakker. Ook als dat de gemeente op dit moment financieel wat minder goed uitkomt. Te veel bouwen met leegstand als gevolg leidt in de toekomst immers tot nog grotere financiële en stedebouwkundige problemen. Alleen door nu zorgvuldig te programmeren, kunnen we die problemen in de toekomst voorkomen, zegt Bakker.