Geacht college,
Per 1 januari van dit jaar geldt de kostendelersnorm. De kostendelersnorm betekent dat mensen die een woning delen met volwassenen (=21 jaar en ouder), een lagere bijstandsuitkering krijgen. Verder geldt dat hoe meer personen van 21 jaar of ouder in een woning wonen, hoe lager de bijstandsuitkering.
Volgens het Rijk kan deze maatregel geen problemen geven. Immers, als je met anderen woont, is het leven goedkoper, omdat de woonkosten gedeeld kunnen worden. Dat is maar slechts gedeeltelijk waar, want dit geldt alleen in die gevallen dat de medebewoners van 21 jaar en ouder zelf ook daadwerkelijk een inkomen hebben. Dat helaas niet altijd het geval. Als de (mede) bewoner(s) zelf geen inkomen hebben is het mogelijk dat huishoudens met een bijstandsinkomen ver onder de bijstandsnorm komen.
De kostendelersnorm kan verstrekkende ongewenste maatschappelijke effecten hebben. Waar mensen (tijdelijk) opvang nodig hebben kan de kostendelersnorm verhinderen dat zij opvang in hun sociale netwerk kunnen vinden. Immers, wanneer mensen in dit netwerk een uitkering ontvangen, worden zij met het opvangen van andere volwassenen gekort op hun uitkering.
Ook kunnen problemen ontstaan voor mantelzorgers die onder een dak leven met degene waar zij zorg aan leveren. En dit is juist wat diezelfde overheid van zijn inwoners verwacht: het verlenen van gratis mantelzorg in het kader van bezuinigingen.
Al met al kan de kostendelersnorm mensen, die het toch al niet ruim hebben, in ernstige financiële problemen brengen. Het is daarnaast ook nog eens ineffectief, omdat het juist de zorg- en welzijnskosten voor de gemeente Breda verhoogt.
Daarom stelt de fractie GroenLinks de volgende vragen aan het college:
1 Brengt het College de financiële en maatschappelijke gevolgen van de kostendelersnorm in Breda stelselmatig in kaart? Zo niet, bent u dan bereid om alsnog gestructureerd te onderzoeken hoeveel adressen het betreft in Breda en wat de financiële gevolgen van de kostendelersnorm zijn voor het besteedbaar inkomen van uitkeringsgerechtigden?
2 De kostendelersnorm kan de kosten voor een aantal sociale problemen groter in plaats van kleiner maken. Bent u bereid om in brede zin de financiële en maatschappelijke gevolgen van de kostendelersnorm in Breda te onderzoeken, in het bijzonder als het gaat om de problematiek rondom spookjongeren, dak- en thuislozen en mantelzorgers?
3 Bent u bereid om , indien meerdere volwassenen op één adres wonen, vooraf te toetsen wat de inkomenssituatie van de andere inwonenden is? En om indien inkomen ontbreekt of lager dan het bijstandsniveau is, de kostendelersnorm niet op te leggen?
4. Bent u bereid om deze informatie te delen met de Raad?
namens de fractie van GroenLinks Breda
Monica Tecklenburg