GroenLinks Breda vraagt het college wat de gevolgen zijn voor Breda van de uitspraak van de rechter dat de staat de luchtvervuiling in Nederland moet beperken. De rechter acht bewezen dat op een aantal punten in Nederland de harde grens voor de uitstoot van fijnstof en stikstofdioxide niet gehaald wordt, terwijl de termijn voor de staat om die normen te halen al ruim is overschreden. Daarbij is het duidelijk dat die situatie slecht is voor de gezondheid.

 

GroenLinks Breda heeft zich altijd ingezet voor schone en gezonde lucht in en om Breda. Slechte luchtkwaliteit is slecht voor de gezondheid van alle inwoners. Al eerder heeft GroenLinks zich ingezet om de luchtkwaliteit rondom Breda, met name wat betreft de verontreiniging veroorzaakt op de (snel)wegen, te verbeteren. En stelde daarom onderstaande vragen aan het college.

 

Update: Het College geeft aan dat er op twee locaties in Breda bijna-knelpunten, namelijk op de kruising Wilhelminastraat en Wilhelminasingel en de Zuidelijke Rondweg (Franklin Rooseveltlaan) zijn t.a.v. s  tikstofdioxide. Daar komen (afgerond) de concentraties uit op 40 μg/m3. Eind 2017 zijn de nieuwe gegevens bekend. Ondertussen gaat gemeente op zoek naar achterliggende reden.