Opslagbedrijf Loodet mag haar deuren sluiten, zeggen GroenLinks, CDA en VVD in vragen aan het college. Het bedrijf, dat gevaarlijke stoffen opslaat, overtreedt structureel de veiligheidsregels. "Bij herhaaldelijke overtredingen in de horeca gaat de gemeente over tot sluiting. Het is daarom moeilijk te begrijpen waarom bij dit bedrijf niet al lang de deuren aan de ketting zijn gelegd", zeggen de fractievoorzitters.
Staatssecretaris Atsma heeft gisteren een lijst openbaar gemaakt van twaalf bedrijven die structureel de in Nederland geldende veiligheidsmaatregelen aan de laars lappen. Het gaat dan om bedrijven die, net als het in januari afgebrande Chemie-Pack in Moerdijk, gevaarlijke stoffen opslaan. Dit soort bedrijven vormt een onaanvaardbaar veiligheidsrisico wanneer niet aan de daarvoor geldende regelgeving wordt voldaan.
Loodet
Eén van de bedrijven die de staatssecretaris noemt is het Bredase Loodet. Nu dit kabinet overgaat tot ‘naming and shaming’, doen wij daar graag aan mee. Dit bedrijf voldoet blijkbaar al tijden niet aan de geldende regelgeving. Bij elke controle is er wel weer iets mis, zo blijkt uit informatie die wij ontvangen hebben. Zo heeft het bedrijf bijvoorbeeld geen rampenbestrijdingsplan, iets wat normaal is bij elk bedrijf met veiligheidsrisico's.
Tegenwerking
Zo wordt ook na een controle op 10 juni 2010 genoteerd: „Diverse overtredingen en tekortkomingen in het veiligheidsbeheerssysteem. Er is een handhavingstraject opgestart. Bedrijf moest plan van aanpak indienen en heeft dat uiteindelijk gedaan.” Hieruit concluderen we dat de medewerking van dit bedrijf aan betere veiligheidsmaatregelen alles behalve van harte gaat.
Nog een citaat, opgetekend na een controle op 17 maart 2011: „Bedrijf heeft naar aanleiding van de opgelegde last onder dwangsom de overtredingen nagenoeg opgeheven.” Er moest dus een rechteraan te pas komen voordat het bedrijf bereid was om een deel van de geconstateerde onveiligheid weg te nemen. Dat vinden wij niet getuigen van een proactieve houding om veiligheidsrisico's zoveel mogelijk te voorkomen of weg te nemen. Iets wat je wel mag verwachten van bedrijven die met gevaarlijke stoffen werken.
Sluiting
Bij overtredingen in de horeca, bijvoorbeeld schenken aan een minderjarige, gaat de gemeente tegenwoordig bij recidive over tot sluiting van het horecalokaal. En terecht. Het is daarom moeilijk te begrijpen waarom bij dit bedrijf niet al lang de deuren aan de ketting zijn gelegd, zo schrijven GroenLinks, CDA en VVD.