GroenLinks maakt zich zorgen om de wijze waarop in Breda bijzondere bijstand wordt toegekend. In de discussie over de langdurigheidtoeslag is vanuit het College nadrukkelijk gesteld dat de Bijzondere Bijstand als vangnet zou gaan dienen voor de schrijnende gevallen, die met een lagere langdurigheidtoeslag in de problemen zouden raken. Nu lijkt het er echter op dat deze mensen worden doorverwezen naar de Kredietbank. Raadslid Adel Koger vraagt opheldering aan het college.
„De laatste tijd bereiken ons steeds meer signalen dat de uitvoering van de bijzondere bijstand in Breda wel erg streng is geworden”, aldus Koger. Zij wil daarom weten hoeveel aanvragen voor bijzondere bijstand er in 2011 zijn uitgekeerd en hoe die aantallen er in eerdere jaren uitzagen. Ook vraagt ze naar het aantal bezwaarschriften dat is ingediend en of hoeveel daarvan er gegrond zijn verklaard.
In de discussies over de langdurigheidtoeslag aan het einde van 20120 heeft het College nadrukkelijk gesteld dat de Bijzondere Bijstand als vangnet zou gaan dienen voor de schrijnende gevallen, die vanwege een lagere langdurigheidtoeslag in de problemen zouden raken. GroenLinks heeft nu het vermoeden dat het bedoelde maatwerk te weinig wordt toegepast. „Steeds meer mensen worden, zo lijkt het, doorverwezen naar de Gemeentelijke Kredietbank als voorliggende voorziening. En dat terwijl deze bank voor kleinere kredieten haar rentepercentage aanzienlijk heeft verhoogd”, zegt Adel Koger. „Als ons vermoeden juist is, vinden wij dit een ernstige ontwikkeling. Juist de meest kwetsbaren zijn hiervan de dupe.” Daarom vraagt Koger het college ook om maatregelen te nemen als het vermoeden juist blijkt te zijn.