In het gepresenteerde 'Plan van Aanpak opvang vluchtelingen subregio de Baronie' doet Breda voorlopig niets extra’s. Natuurlijk, alle steden en dorpen moeten wat ons betreft naar mogelijkheden hun bijdrage leveren. Maar nu gaat Breda wachten tot de anderen daadwerkelijk de plannen uitgevoerd hebben. Eind 2017 zal de opvang gereed zijn. Dat is geen oplossing: de nood is nu hoog!

GroenLinks staat voor de volgende aanpak:

1.     Breda moet pal staan voor de opvang van vluchtelingen

Breda wil graag bekend staan als gastvrije en sociale stad voor iedereen.  Breda moet volgens GroenLinks nu in ieder geval, als negende stad van Nederland , ook de eigen verantwoordelijkheid nemen om veel meer vluchtelingen dan de huidige 400 op te vangen. Vluchtelingen zijn op de vlucht zijn voor oorlog en geweld. Breda moet nu extra opvang aanbieden!

2.     Breda moet niet wachten op anderen maar moet zelf verantwoordelijkheid nemen.

Natuurlijk moeten alle steden en dorpen een bijdrage leveren. Dat ontslaat Breda niet van de eigen verantwoordelijkheid om een waardige bijdrage te leveren.

3.     Opvang in de Boschpoort

Opvang kan wat ons betreft plaatsvinden in het Belastingkantoor, dat als vervangende lokatie voor de Boschpoort is gekozen, maar ook in de Boschpoort zelf. GroenLinks vindt dat de gemeente Breda opnieuw de mogelijkheden van de Boschpoort moet bespreken. Er zijn weliswaar afspraken gemaakt voor maximaal 2 jaar maar de wereld is intussen ingrijpend veranderd. Er hebben zich geen problemen voorgedaan, de Boschpoort is helemaal ingericht als AZC, de vluchtelingen zijn er veilig en op hun gemak en de contacten met de stad zijn gemaakt.

4.     Kleinschalige opvang

Tegelijkertijd moet er worden gezocht naar kleinschaliger lokaties. We moeten kijken naar de menselijke maat: kleinschaliger betekent overzichtelijker, mensen krijgen een gezicht en leren elkaar gemakkelijker kennen.

5.     Zo snel mogelijk thuis zijn en voelen

Het is belangrijk dat mensen meteen vanaf dag 1 in het AZC professionele Nederlandse les krijgen aangeboden en mogelijkheden om zo snel mogelijk te integreren. Door deelname  aan activiteiten, bijvoorbeeld door (vrijwilligers)werk te doen, kunnen vluchtelingen contacten leggen met Bredanaars.  Wacht niet tot mensen een verblijfsvergunning hebben maar beschouw hen vanaf het eerste begin als mede-Bredanaars.

Zorg er als Breda ook voor dat er een kwalitatief goed aanbod is van inburgeringstrajecten die niet alleen leiden tot het inburgeringsexamen maar tot daadwerkelijke inburgering. En zorg dat mensen met een verblijfsvergunning vanuit een Bredaas AZC ook in Breda gehuisvest worden. Geef mensen die op de vlucht zijn zo snel mogelijk rust en zekerheid en de kans een nieuwe toekomst op te bouwen.



Monica Tecklenburg: raadslid GroenLinks Breda