De komst van grote groepen vluchtelingen naar Europa domineert het nieuws. Dit jaar zijn al honderdduizenden mensen naar Europa gekomen en het einde lijkt nog lang niet in zicht. De beelden van tientallen, soms honderden mensen bijeengepakt op gammele bootjes staan bij velen op het netvlies gebrand. Een Europese aanpak is wenselijk, waarbij alle landen naar vermogen bijdragen aan een menswaardige oplossing. De komende tijd zullen veel vluchtelingen in Nederland arriveren. Zij hebben in de eerste plaats onderdak nodig. Daarnaast natuurlijk een gevoel van welkom zijn en hulp bij het leren van de Nederlandse taal, onderwijs, toekomstperspectief. 

Breda is een gastvrije en sociale stad. Inmiddels zijn er veel burgers die zelf het initiatief hebben genomen om hulp en ondersteuning te bieden aan de vluchtelingen die al in Breda wonen.

Ook in het nieuwe bestuursakkoord wordt wederom benadrukt dat Breda een gastvrije en sociale stad is.  In onze gemeente worden al jaren vluchtelingen opgevangen; het laatste jaar ook 400 vluchtelingen in de Boschpoort. De gemeente Breda heeft in een statement aangegeven zijn verantwoordelijkheid te willen nemen voor de huidige 400 vluchtelingen. Volgens afspraak kan de Boschpoort, na een evaluatie van de afgelopen periode, nog maximaal 1 extra jaar gehuurd worden door het COA. Indien na afloop van deze periode een verzoek uit Den Haag komt om nog langer een opvanglocatie te leveren zal het college  nadenken over alternatieve locaties. GroenLinks is is positief over deze toezegging maar wil dat er nu al wordt nagedacht over alternatieve opvanglocaties. Op dit moment is er al een grote behoefte aan extra opvanglocaties.

Een groeiend aantal gemeenten in ons land biedt inmiddels op eigen initiatief aan op zoek te gaan naar extra opvanglocaties om op korte termijn meer vluchtelingen op te vangen.

GroenLinks vindt dat we in Breda moeten doen wat we kunnen om een bijdrage te leveren aan de opvang van vluchtelingen en dat Breda als gastvrije en sociale stad extra inspanning moeten verrichten om een bijdrage te leveren aan de huidige nood door niet slechts te wachten op een verzoek vanuit den Haag maar actief opvang van vluchtelingen aan te bieden. Wat ook helpt voor de opvangcapaciteit is een vlotte uitstroom van mensen die een verblijfsstatus hebben gekregen. De gemeente is actief op zoek naar creatieve oplossingen voor de huisvestingsproblematiek die er nu al is omdat er te weinig sociale huurwoningen beschikbaar zijn om al de mensen op de woningwachtlijst staan te voorzien. GroenLinks verwacht dat het college nog een “tandje bij zal zetten” en samen met vastgoedeigenaren en makelaars, nog eens actief kijkt naar mogelijke locaties  in de gemeente Breda die geschikt gemaakt kunnen worden voor de ( tijdelijke) opvang van vluchtelingen en mensen die al een verblijfsstatus hebben gekregen.

In de komende periode zal GroenLinks de aanpak van het college in deze problematiek nauwgezet volgen en aan de bel trekken zodra er kansen gemist worden om vanuit Breda meer verbetering te brengen in de omstandigheden voor deze mensen.