Tijdens het prekadernota debat heeft GroenLinks Breda aandacht gevraagd voor een aantal onderwerpen, zoals "een goede digitale en fysieke toegang tot alle duurzame informatie en initiatieven", " de eetbare stad met o.a fruit- en notenbomen, bessenstruiken en kruiden in de stad" en "experimenten met de bijstand". Lees hieronder de bijdrage van fractievoorzitter Jos Koniuszek.

Pre voorjaarsnotadebat 12-03-2015

Voorzitter,
GroenLinks gaat het vandaag niet hebben over groen, duurzaam of sociaal.
iedereen hier weet hoe wij daarover denken.
Uiteindelijk gaat het altijd weer over mensen en dáár willen we het over hebben.
Als raadsleden komen we op allerlei plekken in de stad en we worden uitgenodigd bij verschillende bijeenkomsten.
We krijgen mailtjes en telefoontjes en op verjaardagen, op straat en in de kroeg worden we aangesproken door nieuwsgierige en vaak bezorgde inwoners. Soms ook heel cynische inwoners.
en meestal gaat dat over dingen die niet goed gaan in ieder geval in de ogen van degene die ons aanspreekt.

Bij onze rondgang door de stad zien we echter ook heel veel inspirerende personen, die laten zien dat er van alles broeit bij onze inwoners.
de kanteling is in volle gang.
ik noem een aantal voorbeelden:
- Martha en Bodine vertellen over hoe zij zelf willen hoe onderwijs gegeven wordt; en de schoollevert maatwerk

  • Badr vond zich zelf een lastpost, maar studeerde uiteindelijk succesvol af, is nu Grote Broer en inspireert andere lastposten om het zelfde te doen
  • Yasmina zat op school, werd zwanger, dus van school, maar pakte later toch de draad weer op en maakte uiteindelijk haar opleiding af. Zij is nu Grote Zus en inspireert andere meiden met wat zij bereikt heeft.
  • Niels kweekt als stadslandbouwer niet alleen zijn eigen groente en fruit, maar voorziet ook een lokaal restaurant daarvan
  • Nellie had samen met anderen een droom over het Markdal. Nu is het een droomvoorbeeld van hoe je in een gebied samen veel voor elkaar kunt krijgen
  • Tim toverde een No-Go area om in een Place-to-be
  • Martijn en Jeroen verwezenlijken hun droom door een skate hal neer te zetten
  • Meerdere vrouwen creeren via “mevrouw de Wit” hun eigen ban als professionele huishoudelijk hulp + ; Vitalis verzorgt de opleiding.
  • Edwin is helemaal gek van groene stroom. Uiteindelijk levert o.a. zijn energie het initiatief Zonnewijde op.
  • Derk vecht niet tegen windmolens, hij zorgt er voor dat wij ze kunnen bouwen, deels gefinancierd door inwoners van Breda, inwoners, die oog hebben voor de toekomst van volgende generaties.

En zo zijn er nog veel meer te noemen. Allemaal voorbeelden van wat er kan gebeuren als inwoners zelf het heft in handen nemen als het gaat om hun toekomst en die van hun kinderen en kleinkinderen.

In onze gesprekken met de inwoners komen we ook zaken tegen die zo op het oog beter kunnen, of die goede initiatieven lijken te frustreren en soms de energie er uit halen. Inwoners haken teleurgesteld af.

Een belangrijk punt hoorden we afgelopen zaterdag ook op de D100 terug. Een bijeenkomst waar weer veel energie vrijkwam en waar bijna 100 betrokken Bredanaars allerlei ideeën op tafel legden. Alles met het doel om Breda zo snel mogelijk klimaatneutraal te maken. Eén van de ideeën was om alle platte daken in Breda groen of blauw te maken. De gemeente zou dan wel het goede voorbeeld moeten geven en het dak van het stadskantoor vol met zonnepanelen leggen. Laat het nu toevallig zo zijn dat wij met D66 en de PvdA een initiatiefvoorstel aan het maken zijn om een snelle start te maken met het verduurzamen van gemeentelijk vastgoed. Dat de gemeente daarin een voorbeeld moet geven en dat in zo’n gebouw de inwoners informatie kunnen krijgen, en kunnen zien hoe het werkt en dat het werkt.

Wat we constateerden en dat is niet de eerste keer, was dat heel veel betrokken inwoners van de stad geen flauw idee hebben wat er allemaal op het gebied van verduurzamen van de stad gebeurt. Of dat nu initiatieven zijn van de gemeente, van particulieren of van coöperaties.
En de gemeente kan in de communicatie rondom deze initiatieven volgens ons een rol als verbinder vervullen, ons voorstel duurzaam verbinden gaat daarover.

We zien ook dat de uitvoering van de bijstand die landelijk wordt geregeld steeds meer uit lijkt te gaan van allerlei regeltjes en niet meer gaat om maatwerk en niet meer draait om de mens. In Breda proberen we steeds de menselijke maat te vinden, maar we zouden meer ruimte moeten hebben om lokaal te kunnen acteren. Om te beginnen zou je in een pilot de grenzen kunnen opzoeken, net zoals we in de Belcrum doen.
ons voorstel voor de bijstand gaat daar over.

En we zouden GroenLinks niet zijn als we het belang van groen in en rond de stad niet nog eens zouden benadrukken. Door meer eetbare planten en bomen in en rond de stad te plaatsen breng je de natuur weer een stukje dichterbij de inwoners, laat je zien waar groente, fruit en kruiden vandaan komen, en wordt het leuk om zelf je mandje bij elkaar te plukken. Eigenlijk had dit net zo goed het PLUKZE voorstel kunnen heten.

Voorzitter, GroenLinks is blij met de ideeën die er leven rondom het ruimte geven van onze inwoners en wacht in spanning af welke initiatieven er komend jaar worden gerealiseerd.