Te veel bouwplannen, te weinig ruimte. Dat is kortgezegd het dilemma waar de tijdelijke commissie Woningbouwprogrammering zich de afgelopen maanden over heeft gebogen. Want ondanks de lijst woningzoekenden en ondanks de te verwachten groeicijfers van Breda legt de provincie Noord-Brabant de stad een keiharde grens op. Tot 2020 mogen er 7340 woningen bijgebouwd worden. En daarmee basta.
GroenLinks heeft grove kritiek op het te krappe en te directieve kader dat de provincie de stad oplegt. Het aantal van 7340 woningen is nauwelijks genoeg om de voorspelde gezingsverdunning te kunnen opvangen. Daar komt de natuurlijke bevolkingsgroei nog bovenop. En tevens verwacht Breda een toenemend aantal mensen van andere delen die Breda als vestigingsstad zullen kiezen.
Krimp
De provincie gaat echter uit van bevolkingskrimp in West-Brabant en hanteert daarom strikte bouwcontingenten, of het nu om Halderberge gaat of om Breda. Kort gezegd komt het erop neer dat Breda de prijs betaald voor de krimpende regio en daarmee in de eigen ontwikkelingskansen gefnuikt wordt. Een unaniem aangenomen motie spreekt dan ook uit dat in 2014 opnieuw gekeken moet worden naar de ontwikkelingen. Dat is ook het moment om bij de provincie opnieuw aan te dringen op een ruimer bouwcontingent.
Plannen bijstellen
Het strakke contingent woningen dat de provincie de stad toebedeeld, heeft grote gevolgen voor de ruimtelijke plannen van Breda. De stad had immers plannen voor zo’n 22.000 woningen, waarvan er een kleine 7.000 al juridisch veranderd waren. De bijstelling in de aantallen betekent dat er nieuwe ruimtelijke keuzes gemaakt moeten worden om te zorgen dat de kwaliteit van het stedelijk weefsel gewaarborgd blijft.
Bereikbare woningen
De woningbouwcorporaties nemen de verantwoordelijkheid voor de bouw van zo’n 3.000 van de 7.340 woningen. Dit is een netto getal, dus na aftrek van sloop. Daarnaast hebben zij toegezegd maatschappelijke doelen mee te financieren. Zo werken de corporaties bijvoorbeeld mee aan de bouw van de door GroenLinks zwaar bevochten opvangvoorzieningen voor daklozen. Kijkend naar de bereikbare woningen, zijn de plannen van de corporaties goed voor 649 extra woningen in de categorie sociale huur en koop. Een in de ogen van GroenLinks mager aantal, 22 procent van de totale netto toevoeging.
Scheefwonen
Tegelijk constateert GroenLinks dat Breda een kernvoorraad heeft van een slordige 21.000 woningen. Bijna een derde van die woningen wordt bezet door gezinnen die eigenlijk prima een niet-gesubsidieerde woning zouden kunnen betalen. In plaats van sleutelen aan de aantallen nieuwbouw, om zo in het beste geval enkele tientallen bereikbare woningen extra te kunnen realiseren, concentreert GroenLinks zich liever op instrumenten om scheefwoners te laten meebetalen aan huurverlaging voor de doelgroep van de sociale woningbouw. In ondermeer Amsterdam zijn zo op succesvolle wijze woonkansen gecreëerd voor mensen aan de onderkant van de woningmarkt. Samen met PvdA, CDA en SP heeft GroenLinks een motie ingediend die aan de wethouder vraagt alle mogelijkheden op een rij te zetten om de kansen voor deze mensen te maximaliseren.
Inbreiding
In de discussie rond de stedelijke herprogrammering heeft GroenLinks duidelijk stelling genomen tegen verdere uitbreiding van de stad. Breda heeft genoeg binnenstedelijke locaties die door de krappe provinciale kaders al niet allemaal ontwikkeld kunnen worden. Opnieuw grootschalige uitbreiding van de stad op plaatsen waar de gemeente toevallig grondposities heeft, is wat ons betreft niet aan de orde: kwaliteit gaat boven geld. En dus diende de fractie een amendement in om als extra kader op te nemen dat de gemeente inbreiding verkiest boven nieuwe grootschalige uitleglocaties. Dit amendement is door een overgrote meerderheid van de raad aangenomen.