Ze komen eraan, de provinciale verkiezingen. Op woensdag 7 maart krijgen de burgers de kans om te kiezen wie er in de Staten van Brabant gaan bepalen hoe het beleid in de komende jaren eruit gaat zien. Maar het provinciehuis in Den Bosch staat ver van Breda. Wat betekent de provincie voor de dagelijkse werkelijkheid in de Baroniestad? We vroegen het aan GroenLinks-lijsttrekker Hettie Tindemans, wethouder Wilbert Willems en afdelingsvoorzitter en mobiliteitsdeskundige Peter Bakker.
Ze komen eraan, de provinciale verkiezingen. Op woensdag 7 maart krijgen de burgers de kans om te kiezen wie er in de Staten van Brabant gaan bepalen hoe het beleid in de komende jaren eruit gaat zien. Maar het provinciehuis in Den Bosch staat ver van Breda. Wat betekent de provincie voor de dagelijkse werkelijkheid in de Baroniestad? We vroegen het aan GroenLinks-lijsttrekker Hettie Tindemans, wethouder Wilbert Willems en afdelingsvoorzitter en mobiliteitsdeskundige Peter Bakker.
Ze komen eraan, de provinciale verkiezingen. Op woensdag 7 maart krijgen de burgers de kans om te kiezen wie er in de Staten van Brabant gaan bepalen hoe het beleid in de komende jaren eruit gaat zien. Maar het provinciehuis in Den Bosch staat ver van Breda. Wat betekent de provincie voor de dagelijkse werkelijkheid in de Baroniestad?
Peter Bakker, als mobiliteitsdeskundige en geograaf werkzaam als adviseur voor het ministerie van V&W, vat de kerntaken van de provincie samen. „De provincie stelt in grote lijnen de ruimtelijke ordening vast, coördineert het mobiliteitsbeleid, regelt het openbaar vervoer, kan coördineren dat gemeenten met elkaar slim samenwerken of elkaar op zijn minst niet voor de voeten lopen, kan helpen druk te zetten naar Den Haag. Verder heeft de provincie op tal van terreinen waar de gemeenten in eerste instantie zelf aan zet zijn wél de mogelijkheid om dat aan te vullen"
Provinciaal GroenLinks Lijsttrekker Hettie Tindemans vult hem aan. „Alle beleidsvelden waar de provincie zich mee bezig houdt hebben natuurlijk ook betrekking op Breda. Denk daarbij in de eerste plaats aan busvervoer en jeugdzorg. Dat zijn twee heel concrete uitvoeringstaken van de Provincie. Verder houdt de Provincie zich bezig met zaken als monumentenbeleid. Vooral in Breda is dat zichtbaar bij het behoud van een aantal monumentale panden, zoals de Heilig Hartkerk die dankzij de provincie in de Monumenten Selectie Procedure is gekomen. De toetsende rol bij ruimtelijke ordeningsplannen vervalt met de nieuwe wet op de ruimtelijke ordening, maar de Provincie zou wat ons betreft zeker een duidelijke structuurvisie met een visie op het aantal te bouwen woningen moeten ontwikkelen."
Volgens de Bredase GroenLinks-wethouder Wilbert Willems betekent het wegvallen van die toetsende rol niet dat de Provincie helemaal niets meer heeft in te brengen op het gebied van ruimtelijke ordening. „De provincie stelt de kaders voor ruimtelijke ontwikkelingen, zodat er meer samenhang ontstaat met name in het buitengebied en met de plannen en wensen van andere omliggende steden en dorpen. Daarnaast heeft de provincie ook nog een flinke zak geld te verdelen voor veilig verkeersbeleid en milieuprojecten en laat ze de bussen rijden en de jeugdzorg draaien."
Hettie Tindemans bepleit een actieve rol van de provincie als het gaat om het sturen van ruimtelijke ontwikkelingen. „Ook wat betreft de totale behoefte aan bedrijven terreinen moet de Provincie de regie blijven voeren. Nog beter is het wanneer een gebied, zoals West-Brabant daar gezamenlijke afspraken over kan maken en de Provincie hier een stimulerende, faciliterende en regisserende rol in heeft. De Provincie kan een ondersteunende rol bieden bij het uitwerken van de WMO. Wij hebben het armoedefonds tot stand gebracht, ook de gemeente Breda of organisaties die zich bezig houden met armoedepreventie kunnen daar een beroep op doen. De Provincie heeft ook een behoorlijk bedrag gereserveerd voor de spoorzone in Breda en extra geld voor het station. Verder houdt de Provincie nog altijd financieel toezicht op de gemeenten."
Dat een stem op GroenLinks in de staten ook voor Breda van groot belang is, wordt meteen onderschreven door Wilbert Willems. „GroenLinks zorgt dat er meer aandacht komt voor energievriendelijk verkeersbeleid, voor de kwaliteit van het openbaar vervoer en behoud van de groene ruimte. dat zijn zaken waar we in Breda ook waarde aan hechten. Alleen hebben we de provincie daarbij nodig."
Peter Bakker benadrukt meer het belang van de GroenLinkse visie op het ruimtelijke beleid. „Met de goede mensen in de provinciale staten ontstaat er voldoende druk om slimmer met de ruimte om te gaan, zodat er plek is voor wonen en werken, maar óók voor het behoud van cultuur- en natuurlandschap. Alleen dan wordt het buitengebied omgebouwd tot een gebied waar dier- en natuurvriendelijke landbouw prima te combineren zijn met duurzaam recreëren. GroenLinks verzet zich in de provincie ook tegen glastuinbouw, zodat er in Brabant in ieder geval géén plek meer is om gesubsidiëerd ons aardgas op te stoken en het milieu te belasten. Met een goed provinciaal beleid worden gemeenten aangespoord om niet domweg met elkaar te concurreren om inwoners en arbeidsplaatsen te lokken met overtollige bedrijventerreinen, maar om juist samen zoveel mogelijk samen te werken en het mooie Brabantse landschap te beschermen. Een goed beleid betekent in de ogen van GroenLinks ook dat slim wordt geïnvesteerd in het openbaar vervoer zodat met de beperkte middelen die we hebben zoveel mogelijk extra mensen dat gaan gebruiken. Ook worden er dan geen nieuwe snelwegen aangelegd die slechts uitlokken dat dienstverleners in een nog grootschaliger opzet nog verder van de klant af gaan zitten en dat mensen nog verder van hun werk gaan wonen."
Lijsttrekker Hettie Tindemans is geoefend geraakt in soundbytes en vat het kort samen: „Iedereen moet op Groenlinks stemmen, ook Bredanaars. Als je belang hecht aan een schone, groene en solidaire leefomgeving is er maar één partij! Iedereen telt mee."
Op de vraag of Den Bosch niet te ver van Breda verwijderd ligt, springt Hettie uit haar stoel. Gepassioneerd legt ze uit dat die stelling onzin is. „Wethouder Adank weet heel goed de weg te vinden naar Den Bosch. Ook jullie gemeentesecretaris wordt door mij veelvuldig gespot. De Provincie werkt voor elke gemeente. Maar het helpt wel als een gemeente zijn belangen goed weet te behartigen in Den Bosch, Den Haag en Brussel."
Peter Bakker snapt wel waarom mensen denken dat Den Bosch te ver weg ligt. „Mijn indruk is dat Breda liever naar West-Brabant of zelfs liever naar Vlaanderen kijkt en zichzelf wat onttrekt aan Den Bosch en Brabantstad. Misschien wel omdat je je dan groot kan voelen en lekker je gang kan gaan. Het is de vraag of dat wel zo slim is. Den Bosch lijkt wat ver, Den Bosch brengt Breda ook dichterbij Den Haag."
Ook Wilbert Willems vindt Den Bosch niet ver weg, maar geeft ook toe dat de relatie jarenlang niet erg goed is geweest. „Breda heeft zelf veel te weinig geïnvesteerd in een goede relatie met Den Bosch. Daardoor liggen de twee te ver van elkaar. West-Brabant moet zichzelf beter op de Brabantse kaart laten zien dan wordt die afstand vanzelf minder. En er moeten meer west-Brabanders in de staten om te voorkomen dat alle aandacht en geld naar de regio Eindhoven gaat. Het is van Breda maar een half uurtje met de trein naar den Bosch. Met de auto duurt het over de A2 altijd langer om naar Eindhoven te gaan vanuit het provinciehuis", grapt Willems.
Hettie Tindemans doet haar best om de afstand te nuanceren. „ Peter van de Velden is meegeweest naar Marokko. Een bestuurlijke reis van Provinciebestuurders, fractievoorzitters uit de Staten en een groot aantal burgemeesters. Naar wat ik hoor heeft Peter in Breda daarna al verschillende zaken opgepakt ten behoeve van de Marokkaanse inwoners van Breda. Ik ben er van overtuigd dat Wilbert zo nog veel meer voorbeelden kan noemen waarin de Provincie een versterkende rol heeft gespeeld. Ook de samenwerking van de B5 en de Provincie in Brabantstad heeft de stad geen kwaad gedaan."
Tot slot de vraag of de provincie niet grotendeels het milieubeleid van de stad dicteert. Willems reageert als eerste door te wijzen op de vele partners met wie Breda op dit gebied te maken heeft. „Met betrekking tot milieubeleid gaat het om partnerschap en dus samenwerken. Sommige gemeente, zoals Breda en Tilburg lopen daarin ver voorop. De provincie kan echter in het verkeers- en vervoersbeleid wel het voortouw nemen, bijvoorbeeld als het gaat om transport van gevaarlijke stoffen over het spoor. En de provincie moet eens ophouden overal weer nieuwe eigen overlegstructuren voor te bouwen. Ze kunnen beter aansluiten bij de al bestaande samenwerkingsverbanden.
Ook Hettie erkent dat de provincie slechts één van de spelers is. „Het milieubeleid komt ook uit Europa en Den Haag. De Provincie zou wat ons betreft een stevig milieubeleid moeten voeren. Ook de gemeente moet dat zelf doen, ieder binnen de eigen bevoegdheden. Klimaatverandering en de consequenties die dat heeft is een verantwoordelijkheid van elke overheid. De vuilste straat in Breda, kun je niet afwentelen met de stelling dat dit veroorzaakt wordt door het ruhrgebied of vervuiling in België."
Peter Bakker knikt, maar wil wel benadrukken dat de provincie een heel belangrijke factor is als het gaat om het milieubeleid in de gemeente. „Breda kan er weliswaar voor kiezen duurzame huizen te bouwen, het afval netjes te verzamelen en energiezuinige lantaarns neer te zetten, maar het is via de ruimtelijke planning en het mobiliteitsbeleid de provincie die werkelijk bepaalt hoe duurzaam de grote lijnen zijn."