Situatie in Breda.
In Breda wordt al actief ingezet op armoedebestrijding en schuldhulpverlening. Het is hierbij vooral belangrijk om te voorkomen dat mensen in de schulden belanden; een preventieve aanpak. De groep mensen met schulden groeit echter.
Als mensen echter eenmaal schulden hebben is het heel moeilijk om hier weer uit te raken. Zeker als de schulden hoger zijn kan een saneringstraject zwaar zijn. Daarnaast zijn er mensen die zich, om diverse redenen, niet melden voor hulp.
Wat is het Nationaal Initiatief herstructurering Schulden?
Binnen het Nationaal Initiatief Herstructureren Schulden werken Maatschappelijke partners zoals gemeenten, woningbouwcorporaties, zorgverzekeraars, energiebedrijven en diverse organisaties die zich bezig houden met schuldhulpverlening samen in het opzetten van een handboek voor het opzetten van een gemeentelijk fonds dat per gemeente kan verschillen qua opzet.
Het idee is als volgt:
- De gemeente regisseert voor - in beginsel- huishoudens met lage inkomens de financiële zorgketen waardoor schulden sneller worden gesaneerd, proceskosten worden bespaard en met hetzelfde geld mensen effectiever worden geholpen
- Gemeente en publieke en private schuldeisers werken samen in een fonds met als doel rust en ruimte te scheppen in huishoudens door schulden snel te saneren.
- Er wordt een lokaal collectief/samenwerkingsverband/ coöperatie opgezet waardoor voor de betrokkenen weer hoop en perspectief ontstaat op een schuldenvrije toekomst op eigen benen. Huishoudens kunnen weer structureel hun vaste lasten betalen.
- Professionals en vrijwilligers werken hier samen in een heldere rolverdeling.
- Er ontstaat een duurzaam toekomstperspectief waarin de lening aan het fonds kan worden terugbetaald ( vergelijkbaar met de terugbetaling van een studieschuld)
GroenLinks zal kritisch kijken naar het nieuwe beleidsplan schuldhulpverlening als dat in het eerste kwartaal van 2016 wordt voorgelegd aan de gemeenteraad. We zijn benieuwd hoe een pilot zal worden ingericht.