De algehele zondagsopenstelling maakt het ondernemers mogelijk om voortaan elke zondag hun deuren te openen. In een convenant bepalen de ondernemers van de binnenstad zelf op welke zondagen we hun deuren willen openen. Keuzevrijheid voor de consument, die voortaan zelf kan bepalen hoe deze zijn agenda indeelt en wanneer er inkopen worden gedaan.

Vertolkers van het ondernemersbelang klagen vaak over de hoge regeldruk vanuit de overheid in Nederland. Maar als je in die regels duikt, blijken niet zelden de ondernemers zélf om die regels te vragen. Zo heeft de fractie zich er een jaar geleden over verbaasd dat tientallen bakkers in Breda per se aan één bakker in Prinsenbeek wilden opleggen dat hij op zondag zijn deur gesloten houdt, terwijl die graag op zondag zijn klanten van vers brood wil voorzien. En dat andere partijen daarin zo makkelijk meegingen.

In de nieuwe raadsverhoudingen is er echter ruimte gekomen om hier anders mee om te gaan. Waar in maart GroenLinks landelijk samen met D66 een initiatiefwetsvoorstel indiende om gemeenten veel meer vrijheid te geven voor koopzondagen, maakt GroenLinks daar samen met haar Bredase coalitiepartners lokaal concreet werk van.

Minder zaterdag-stress
Maar wat ziet GroenLinks eigenlijk in meer koopzondagen? Op dit moment loopt in Nederland de campagne ‘Het Nieuwe Werken’, die bepleit dat werknemers de verantwoordelijkheid en de faciliteiten krijgen om meer plaats- en tijdonafhankelijk te werken. De stress en drukte die ontstaat doordat iedereen tegelijk op pad moet, kan zo vermeden worden. De campagne ontmoet alom sympathie, het is ook zo logisch dat je er niet tegen kunt zijn.

Nieuwe winkelen
Zo kun je de nieuwe Verordening Winkeltijden ook als het Nieuwe Winkelen zien. De consument krijgt meer mogelijkheden om het weekeinde naar eigen inzicht in te delen. Niet meer de stress om inkopen te moeten doen vóór het fatale tijdstip zaterdag 17.00 uur. Op de zaterdag op je gemak samen ontbijten en de voetbalwedstrijd van je kind kunnen bezoeken, zonder daarna in de haast nog voor vijven op jacht te moeten gaan naar nieuwe kleren. Omdat dat nu ook op zondag kan. Of andersom als je dat beter uitkomt.

Spreiding
Het beter spreiden van het binnenstadsbezoek over het weekeinde leidt niet alleen tot een meer ontspannen zaterdag, maar bovendien tot een betere benutting van de binnenstedelijke infrastructuur. Méér winkelbezoek, méér omzet, maar tegelijk een lágere piekdruk op parkeervoorzieningen en wegen in de binnenstad.

Digitale concurrentie
En het Nieuwe Winkelen bestaat natuurlijk allang. In 2009 besteden Nederlanders 6,5 miljard aan online inkopen via het web. En webwinkelen is 7 dagen per week 24 uur per dag mogelijk. Waar de totale winkelomzet in 2009 met 5% daalde, is de omzet van het onlineshoppen met bijna 19% gegroeid. Wat heb je aan een gezellige binnenstad, als deze het halve weekeinde op slot zit? Dan kun je wel de ‘Beste Binnenstad’ zijn, maar geven mensen alsnog de voorkeur aan winkelen vanuit huis.

Wij geven Bredase ondernemers en het winkelend publiek graag de mogelijkheid om ook op zondag met elkaar zaken te doen, en de concurrentie met het web aan te gaan. Je aankoop kunnen voelen en ruiken, een mondelinge uitleg, dat zijn meerwaarden. Zonde als je daar noodgedwongen vanaf moet zien, omdat de tent op zondag dicht zit.

Geen verplichting, geen chaos
Natuurlijk zijn er ondernemers die hun winkel op zondag liever gesloten houden, omdat het voor hen geen meerwaarde heeft om dan open te zijn. Wij begrijpen dat, het is ook zeker geen verplichting. GroenLinks zien het niet gebeuren dat het met de nieuwe verordening winkeltijden in Breda op zondag ineens een chaos zal worden. Een groot deel van de binnenstedelijke middenstand en de bewoners hebben elkaar gevonden in een convenant met 19 koopzondagen als eerste stap, 3 meer dan eerder.

Wij geloven ook niet, dat met de zondagopenstelling van winkels de godsdienstbeleving van anderen ineens op ontoelaatbare wijze gehinderd wordt. Wel dat er met meer gespreide winkeltijden meer rust en plezier in het weekeinde van heel veel mensen ontstaat. Tenslotte zijn we niet bang dat personeel dat per se niet op zondag wil werken, daartoe gedwongen zal worden. Wij zijn wel bang dat het vasthouden aan de oude openingstijden ten koste gaat van werkgelegenheid in Breda. Bijvoorbeeld van mensen die graag op zondag werken omdat dit beter betaalt, of omdat ze juist dan de tijd hebben voor een bijbaan.

De toeristische positie van Breda rechtvaardigt wat ons betreft alleszins de openstelling op zondag. Toeristen zijn voor hun broodje en aanverwanten dan niet langer aangewezen op een tankstation, maar kunnen ook terecht bij de verse bakker die zin heeft om op zondag open te zijn.