In het voorjaar wordt in een bijzondere raadsvergadering de Kadernota besproken. In de Kadernota worden de plannen voor het komende jaar, 2004, vastgesteld. De eerste termijn van deze vergadering wordt schriftelijk behandeld. De bijdrage van GroenLinks is hieronder te lezen. De tweede termijn volgt mondeling op donderdag 19 juni 2003, om 19.30 uur in de raadszaal in het Bredase Stadhuis.
Dualisme
Niet voor niets heeft GroenLinks voorgesteld om bij de eerste bespreking van de kadernota 2004 het college niet bij de discussie te betrekken. Dit werd door menigeen aanwezig op het FVO als welhaast beledigend ervaren. Wij durven als raad blijkbaar nog steeds niet de verantwoordelijkheid naar ons toe te trekken. Deze kadernota is weliswaar door het college samengesteld, maar op aangeven van de raad, op basis van onze kaders; zo niet dan moet dat alsnog door de raad worden bijgesteld.
Er moet gewoon meer ruimte komen voor discussie tussen de fracties; het politieke spel vindt plaats in de raad en niet tijdens bilateraaltjes tussen wethouders en bobo's van de college-partijen. Hierdoor wordt de ongelijkheid in informatie-voorziening tussen college-partijen en oppositie alleen maar verder vergroot. Dit gevoegd bij de bijna heilig verklaring van het program-akkoord geeft mijn fractie regelmatig het gevoel dat we maar beter naar huis kunnen gaan. Maar dat nu, achten wij weer iets teveel eer voor de college-partijen!
Een van de gevolgen van de invoering van het dualisme is het werken met commissie-voorzitters uit ons midden (nou ja...) GroenLinks vindt dat bij eventuele herschikking van de commissies ook gekeken zou kunnen worden naar een daaraan gekoppelde herschikking van de commissie-voorzitters. Ook dient er een aparte commissie te komen die zich bezig gaat houden met wijkzaken/dorpszaken. Daarop komen wij naderhand nog terug.
Ten overvloede: GroenLinks is tot op heden niet te spreken over de invulling van het begrip dualisme. Wij vinden dat een verwijt dat vooral de raad zelf zich aan zou moeten
trekken. Wij hebben begrip voor de moeilijke spagaat van de burgemeester, wij vinden dat de griffie alles uit de kast haalt om in ieder geval haar bijdrage te leveren; maar voor het goed functioneren van dualisme heb je vooral de gemeenteraad nodig.
Om het dualisme in Breda een kans te geven moeten wij in ieder geval af van de gewogen stemming over agendering voor de gemeenteraad in het FVO. Dit is immers in flagrante tegenspraak met de geest van de nieuwe wetgeving op dit punt. Natuurlijk zou variëring van de spreektijd op basis van de grootte van de fracties (ballonnetje dat is opgelaten door de CDA-fractievoorzitter) de zaak alleen nog maar verergeren. Daarnaast mag van de college-fracties verwacht worden dat haar raadsleden zich vrijer op gaan stellen tegenover het college. Niet het ten koste van alles verdedigen van het college van B&W en het programakkoord zou leidraad moeten zijn, maar het zelfstandig functioneren van de raad van deze gemeente.
Als het traineren van het dualisme door de coalitiepartijen door blijft gaan, dan stevent het stadsbestuur af op een crisis. De oppositie zal zich dan moeten beraden of het nog wel zin heeft om mee te blijven doen aan de poppenkast van democratische' politieke besluitvorming.
Verkeersplan
De uitvoering van al die mooie plannen dreigt de komende jaren weinig of niets voor te stellen. Voor alle duidelijkheid: voor een grondig aanpakken van de verkeersproblematiek zou de komende tien jaar 153 miljoen nodig zijn, maar er is voor drie jaar slechts 6 miljoen uitgetrokken. Dat geld moet zowel voor het verkeersplan, als voor de uitvoering van de openbaar vervoernota, als voor de uitvoering van de nota parkeren en stallen worden gebruikt.
Een bedrag 6 miljoen is niet eens minimaal, maar zelfs sub-minimaal!
Breda is en blijft een auto-stad. Berichten de afgelopen week in de media bevestigen dat beeld voor de zoveelste keer: het aantal auto's in Breda is fors boven het landelijk gemiddelde; er zijn nu in Breda bijna 100.000. autobezitters op 166.000 inwoners. Schrikbarend vindt mijn fractie die cijfers, zeker omdat die mensen ook nog rijden met die auto's (en gelukkig ook wil parkeren, knort de gemeente Breda zachtjes. Ook rijden Bredanaars gemiddeld ook nog eens meer kilometers dan andere Nederlanders uit vergelijkbare steden. (Ook meer buskilometers; dat moet door de wegomleggingen komen). GroenLinks is niet tegen autobezit, maar tegen het faciliteren van autogebruik voor de korte afstanden: in een stad als Breda is iedereen beter af als langzaam verkeer (fiets en benenwagen) en openbaar vervoer intensiever gebruikt worden.
Wat stelt het college? De enige zaken die echt aangepakt worden hebben direct of indirect met die vermaledijde auto te maken; groene golf hier, parkeergarage-uitbreiding daar, Stations-plannen prima, maar let vooral op de bereikbaarheid per auto; dubbele start en landingsbanen voor de aan-en afvoerroutes!! Parkeer en Pendel?? Nee, dat betrekken we niet bij deze plannen; straks krijgen we onze duurbetaalde parkeergarages niet eens vol!! De betreffende portefeuillehouder mag dan een externe kandidaat zijn: hij sluit naadloos aan bij zijn illustere partijgenoten: als je aan de auto komt, dan kom je aan mij!!
Mijn fractie was dan ook uiterst positief verrast dat dezelfde wethouder de Baronielaan snel wil aanpakken, omdat hij het met veel Bredanaars eens was bij de constatering dat het daar een bende was (vanuit zijn auto met chauffeur...). Grootste boosdoener daar overigens: de auto.
GroenLinks mist de invulling van knelpunten waarover de afgelopen maanden vaak de mening van de raad is gevraagd: over veel straten en kruispunten is geklaagd dat er gevaarlijke situaties optreden en dat reconstructie hard nodig is. In maart 2003 hebben wij de wethouder al gevraagd om al deze knelpunten ' mee te nemen ' bij de uitvoering van het verkeersplan.
Gelet op het bij de kadernota beschikbaar gestelde budget kunnen wij nu al voorzien dat de knelpunten niet voortvarend kunnen worden aangepakt. Wij menen dan ook dat er extra geld nodig is. Er is 20 miljoen euro beschikbaar gesteld voor het extra aanpakken van de buitenruimte in de stad. Wij zijn van mening dat dit geld ook moet worden gebruikt voor het aanpakken van verkeersonveilige situaties in de buitenruimte.
OZB en Financiële Kaders
GroenLinks is van mening dat de OZB best gebruikt mag worden om financiële gaten te dichten die bijvoorbeeld het voorzieningenniveau zouden aantasten. Een (kleine) verhoging is voor ons beslist niet uit den boze. Het is in onze ogen een belangrijk financieel instrument, net als een andere optie om de economisch wat mindere tijden goed door te komen: FASERING!!
Liever faseren dan aan de kwaliteit morrelen, en ook liever uitstel dan afstel. Wat GroenLinks betreft is alleen bij de Oostflank faseren niet voldoende. Ook de ontwikkeling Westflank (Havenplannen) kan best over een wat langere periode uitgesmeerd worden, als er maar niet beknibbeld wordt op de kwaliteit (en/of de 'diepte'). Zelfs de realisering van het Museum voor Grafische Vormgeving zou in onze ogen gefaseerd moeten plaats vinden; dat zou de acceptatie van onze kant in ieder geval een stuk makkelijker maken. Al blijft onze grondhouding: Grafisch Museum: afblazen. Politiek betekent: keuzes (durven) maken.
Volkshuisvesting
Daar kunnen we helaas kort over zijn: daar is blijkbaar geen geld voor. Er is de afgelopen jaren een enorme hoeveelheid nota's, notities en plannen geproduceerd, maar die hebben de wachtlijsten nou niet bepaald positief beïnvloed! Wij worden er MOE van! Er is gewoon veel meer budget nodig; het contingent betaalbare woningen wordt al jaren niet gehaald.
Zelfs de prestatie-afspraken met de corporaties vormen een probleem in plaats van dat die (een deel van) de oplossing vormen. Deze prestatieafspraken zijn hard nodig en moeten voor meerdere jaren worden gemaakt, opdat niet elkaar jaar weer moeizaam onderhandeld moet worden.
Triest is dat het college blijkbaar geen geld heeft uitgetrokken voor de herstructurering in de Heuvel en het project Geschikt Wonen voor Iedereen. Blijkbaar moet de raad nu met een vergrootglas gaan zoeken waar eventueel nog geld te halen is om de voortgang bij deze belangrijke projecten te garanderen. Dat is natuurlijk niet de bedoeling in dit dualistische tijdperk! Het College had minstens een alternatieve invulling moeten presenteren, in plaats van haar eigen voorkeur te volgen. Overigens kiezen wij ervoor dat er meer grote projecten worden gefaseerd, zoals hiervoor reeds is aangegeven.
Milieu
Wij hebben al jaren geroepen dat de aandacht van de gemeente Breda voor het milieu beperkt blijft tot lippendienst aan milieu, verwoord in nota's. Als het op keuzes maken aankomt, wordt doorgaans niet gekozen voor het milieu. Dat geschreven hebbend, vragen wij de aandacht voor de volgende actuele zaken.
Ecoduct:
Volgens het Tracébesluit HSL-A16 moet er een ecoduct komen over de A58 / A16 tussen het Mastbos en de Krabbebossen ter hoogte van Galder; deze maatregel is hard nodig: de verstoring van de natuur als gevolg van de komst van de HSL en de uitbreiding van de A16 is al enorm. Het waterschap heeft groen licht gekregen om haar plannen voor natuurontwikkeling in dit gebied uit te voeren. Het is dus ideaal om juist nu een ecoduct op de voorgenomen locatie te realiseren. Inmiddels is echter duidelijk geworden, dat de projectorganisatie HSL-Zuid bij de uitvoering van de plannen dit ecoduct buiten beschouwing heeft gelaten. GroenLinks vindt dit niet acceptabel en bepleit dat de gemeente Breda de rijksoverheid hierover aanspreekt. Een motie van deze strekking zal worden ingediend.
Rood voor Groen
GroenLinks is van mening dat te vaak groen wordt ingeleverd voor bouwen in het buitengebied. Voorbeelden zijn locaties in de Haagse Beemden en de Lage Vuchtpolder. Deze ontwikkelingen staan op gespannen voet met de provinciale regelgeving (Streekplan). Dit is niet de juiste manier om met ons kostbare buitengebied om te gaan.
Ontwikkelingssamenwerking
Wij ergeren ons mateloos aan het respectloos beleid ten aanzien van de O.S. Allereerst is het budget al jarenlang precies hetzelfde gebleven; zelfs inflatiecorrectie is niet toegepast. Desondanks roffelt de gemeente zich op de borst door te stellen dat de gelden voor ontwikkelingssamenwerking worden gehandhaafd. Breda heeft zich tot de risee gemaakt van de grote Brabantse gemeenten door permanent de hand op de knip te houden.
Naast het budgettaire probleem melden wij dat het tijd is om de stedenbanden eens goed tegen het licht te houden. De band met Orange zou wat ons betreft moeten worden beëindigd ten gunste van een hulpbehoevende plaats elders in de wereld.
Sociale Voorzieningen
Door kabinetsbeleid komen de gemeentelijke sociale voorzieningen onder druk te staan. GroenLinks staat voor solidariteit met de minder draagkrachtige burgers van de stad. Voorzieningen in het kader van de WVG en het armoedebeleid in zijn algemeen moeten minstens op het huidige niveau gehandhaafd blijven. De koers die wethouder Heerkens tot dusver voer, steunen wij. Wij vragen ons wel af of zij deze koers kan volhouden als er lastige keuzes moeten worden gemaakt. Een motie over deze materie zal worden ingediend.
Wet Werk en Bijstand
GroenLinks vindt, dat goed moet worden ingespeeld op de nieuwe rijksregelgeving over bijstand. De vrije ruimte die gemeenten wordt gelaten voor eigen beleid moet optimaal worden benut. De experimenten die in Den Bosch, Emmen en Alkmaar worden uitgevoerd, moeten volgens GroenLinks in Breda navolging krijgen. Zo kunnen contracten worden afgesloten met bijstandsgerechtigden om zich twintig uur per week beschikbaar te stellen voor een traject dat in werk uitmondt. Verder vinden wij dat de gemeente Breda ontheffing van sollicitatieplicht mogelijk moet maken voor alleenstaande ouders met kinderen jonger dan vijf jaar oud, zonder dat aan hun rechten wordt getornd.
Gesubsidieerde Arbeid
GroenLinks blijft van mening dat het aantal gesubsidieerde arbeidsplaatsen in tact moet blijven vanwege het belang ervan voor de samenleving en voor de werkgelegenheid. Ook moet het huidige beleid met betrekking tot de hoogte van het inkomen van de i.d.-ers (100 tot 130 % van het minimumloon) worden gehandhaafd.
WijZaDoZa
In het dualisme wordt van de raadsleden verwacht dat zij meer contact zoeken met de burgers van Breda, kortom: de volksvertegenwoordigende taak van de raadsleden. Diverse malen zijn in dit kader in raads- of commissieverband al wijkbezoeken gedaan. GroenLinks pleit in aanvulling daarop voor een extra commissie Wijkzaken en Dorpszaken, door ons al goed bekkend WijZaDoZa genoemd. Deze commissie zou maandelijks in een andere wijk van Breda moeten vergaderen zonder concrete agenda. Het doel van deze vergadering-tussen-aanhalingstekens is het luisteren naar de problemen die burgers bezig houden in de verschillende wijken. De commissie WijZaDoZa moet deze problemen aankaarten bij andere commissies, waar zo mogelijk naar een oplossing wordt gezocht. De oprichting van deze commissie hoeft niet noodzakelijkerwijs te betekenen dat er 'alweer een commissie bijkomt'. Met de op stapel staande herschikking van de huidige commissies, kunnen wellicht ook commissies in elkaar geschoven worden. Dan ontstaat ruimte voor deze nieuwe en zeer duale commissie (zonder wethouder!).
NAC
Ondanks de economisch mindere tijden heeft het college op creatieve wijze geld weten te vinden voor de redding van NAC. Een aanzienlijk deel van dit bedrag is uitgegeven aan externe rapportages van Staatsen en Bunders. Uit diverse berichtgeving blijkt nu dat de kwaliteit van deze rapporten ver beneden de maat was. Een uitlating van Ten Cate (ducaten) afgelopen weekeinde BN/DeStem was daaromtrent klip en klaar: het is weggegooid geld. GroenLinks heeft al eerder gevraagd naar de mogelijkheden om dit geld terug te eisen. Wat ons betreft lijkt dit een mooie eerste klus voor de straks op te richten Lokale Rekenkamer.
Terloops Dubbelloops
Tenslotte terloops nog een dubbelloops:
niet alleen de politiek, maar ook het terrein van de KMA moet voor het publiek toegankelijk worden.