Breda is nog niet klaar voor het afschaffen van de hondenbelasting. Dat is wel het voorgenomen plan voor 2020. Maar wij vinden dat de inkomsten van de hondenbelasting juist hard nodig zijn om zaken beter te regelen. Voor honden én baasjes. Daarom stelden wij voor dit eerst goed te regelen, voor we de hondenbelasting afschaffen.

 

Dierenopvang heeft te weinig geld
Ten eerste blijkt uit gesprekken met het dierenasiel in Breda dat honden steeds langer in het asiel blijven voordat ze een nieuw baasje vinden. Langer dan de twee weken waarvoor het asiel geld krijgt. Ook merken ze dat er steeds meer honden afgedankt worden door hun baasjes. Een deel van deze honden zijn agressieve honden. Deze hebben dan ook meer zorg en aandacht nodig voordat ze toe zijn aan een nieuw baasje. Om de honden goed te kunnen verzorgen heeft het dierenasiel beter opgeleide mensen nodig. En dit kost geld. Om alle honden in Breda een kans te geven op een mooi leven is er meer geld nodig. Niet eenmalig, maar structureel.

 

Meldpunt en dieren-boa
Daarnaast zou het goed zijn als er een meldpunt komt waar mensen met hun vragen over agressieve honden terecht kunnen. In Rotterdam is zo’n meldpunt er al. Ook maken ze hierbij gebruik van de buitengewoon opsporingsambtenaar (boa), speciaal voor dieren. Zo hebben ze een aanpak van voorkomen tot handhaven. Een dieren-boa zou meldingen moeten oppakken die nu blijven liggen bij de politie en de dierenbescherming. In Breda zou een dieren-boa ook welkom zijn wat ons betreft. 

 

Voldoende natuur 
Tot slot hebben we in Breda nog een uitdaging als het gaat om het welzijn van honden en hun baasjes. Er zijn nog niet voldoende plekken waar honden een stuk in de natuur kunnen lopen en rennen. Iedere hondenbezitter in Breda moet in staat zijn om op loopafstand van zijn huis zijn hond echt uit te laten. Dat betekent dat de hond ruimte moet hebben om te kunnen rennen en spelen of een behoorlijk stuk in de natuur te lopen. 

 

Er is dus nog een weg te gaan voor de hondenbelasting afgeschaft kan worden, omdat het geld hard nodig is voor verbeteringen. Wij roepen de gemeenteraad en wethouders op om eerst onderzoek te doen naar wat er nu en in de toekomst nodig is voor het welzijn van honden in Breda.