Het waterschap is er om voor het grondwater en oppervlaktewater te zorgen en daarmee voor de natuur en onze leefomgeving. Het beschermt tegen overstroming, droogte en vervuiling. Als het aan sommigen ligt is het daarmee dan ook gezegd. Wieke Bonthuis, lijsttrekker voor Water Natuurlijk in de Brabantse Delta en GroenLinkser, denkt daar anders over: het waterschap beschermt de natuur, en is bovendien essentieel in de strijd tegen klimaatverandering. In dit interview legt ze uit waarom het Waterschap ertoe doet en waarom jouw stem op 20 maart zo belangrijk is.
Dit nieuwsbericht is geschreven door Itaï van de Wal na een interview met Wieke Bonthuis.
Het waterschap gaat over water. Men denkt bij water vaak eerst aan drinkwater. Het Waterschap gaat echter over oppervlaktewater. Brabant Water wint ons drinkwater uit rivier- of grondwater.
Een van de eerste zorgen van het waterschap is niet drinken, maar niet verdrinken. Het waterschap regelt de bescherming tegen overstroming vanuit de zee en de rivieren. Het besef van deze noodzaak wordt gedeeld door de partijen die deelnemen in het waterschap. Desondanks, merkt Wieke merkt op, is niet iedereen het eens over hoe die veiligheidsmaatregelen er uit moeten zien. We kunnen de dijken alsmaar hoger maken en zo het water tegenhouden. Of we maken ze lager, breder en inclusief natuurzones eromheen. Zo houden we water vast, faciliteren we biodiversiteit én zijn de dijken steviger.
Dezelfde discussie speelt als het gaat om hoe schoon ons water moet zijn. Meningen verschillen over welke norm het waterschap moet aanhouden. De laagste norm is goedkoop, maar slecht voor mens en natuur. Een hogere norm is minder goedkoop, maar heeft positieve gevolgen voor onze gezondheid en die van de natuur (denk o.a. aan medicijnresten in water).
Het veranderende klimaat heeft niet alleen gevolgen voor onze natuur, maar ook voor onze steden en landbouw. Buiten de stad schaadt droogte de landbouw, en dwingt boeren om maatregelen te nemen die (soms onherstelbaar) schadelijk zijn voor het milieu. In de stad kan de temperatuur soms wel 8 ℃ hoger zijn dan daarbuiten. De ‘hittestress’ die dan optreedt is heel ongezond voor stadsbewoners. De oplossing is simpel: stenen (die hitte opnemen) vervangen door groen dat verkoeling biedt en water vasthoudt. Naast groen helpt meer water dat simpelweg open door de stad stroomt ook tegen hitte en droogte. Maar ook hier is kiezen om te investeren in de toekomst een politieke kwestie.
Wieke vat de discussie samen met de vraag: is het waterschap ook een klimaatschap? Volgens Wieke wel. De meerwaarde van een robuuste natuur, voldoende en schoon water en groen oppervlakte in stad en buitengebied is inmiddels evident. Het waterschap staat ook aan het roer van de energiestrategie van West-Brabant. Daar kan het zich inzetten voor meer duurzame energie en natuur in het buitengebied. Met een veranderend klimaat is de nood hoger dan ooit. Maar nog steeds zijn er partijen in het waterschap die vooral opkomen voor boeren en bedrijven in het buitengebied en de stad en haar inwoners links laten liggen. En zo de verantwoordelijkheden van een klimaatschap liever ontwijken.
Toch heeft Wieke goede moed. De groene politieke beweging groeit, en duurzaamheid en circulaire economie staan inmiddels (“dankzij Water Natuurlijk!”) echt op de agenda bij het waterschap. De waterschapsverkiezingen kunnen een keerpunt zijn. Meer zetels voor groene kandidaten in het waterschap maakt hun positie in de onderhandelingen van de komende 4 jaar sterker. De opkomst voor waterschapsverkiezingen is laag. Water Natuurlijk boekt dus ook al winst als stemmers van moederpartijen GroenLinks en D66 naar de stembus gaan. Wieke sluit af: “Zonder water zijn we niks. Het is de basis van ons bestaan, nu en later. Daarom stemmen we 20 maart over wie er beslist over ons klimaat en onze toekomst.”