Het college van Breda wil een evenementencomplex realiseren op de Bavelse Berg. Tegen alle afspraken in lijkt het erop dat de gemeente daar zelf miljoenen aan moet gaan bijbetalen. CDA en VVD hebben de portemonnee al getrokken. GroenLinks daarentegen heeft niet zo'n behoefte aan een veel te luxe hal met indoor fitness/health voorziening in een parkachtige omgeving.

Sinds het als evenementenhal fungerende Turfschip is gesloopt is het sukkelen met beurzen en indoor evenementen. Een aantal evenementen is vertrokken uit Breda en een aantal anderen zoekt elk jaar opnieuw een enigszins geschikt onderkomen in de stad. Vaak is dat in sporthallen en af en toe bouwt men een tijdelijke tent op het Chasséveld. Dat is vaak lastig voor de organisatoren maar al met al zijn veel evenementen totnogtoe gewoon doorgegaan.

Buitenevenementen
Dat geld sowieso voor de buitenevenementen, die nooit een evenementenhal nodig gehad hebben. Met uitzondering van Breda Hippique (dat volgend jaar toch èht moet vertrekken van de huidige plek) gaan alle evenementen gewoon door. Harleydag, Jazzfestival, Singelloop, de carnavalsoptocht, Haagse Beemdenloop, Koninginnedag, de Sinterklaasoptocht en Breda Barst willen of kunnen niet weg uit de binnenstad en horen daar ook thuis.

Waarom dan toch een evenementencomplex? Omdat het college van Breda een evenementenstad wil maken, daarom! Om meer dagjesmensen en toeristen naar de stad te halen. Zodat de recreatieve industrie, de horeca, de middenstand, de cultuurindustrie, kortom de hele stad, daar beter van kan worden. Economische motieven dus. Niks mis mee, naar mijn mening. Na het verdwijnen van allerlei andere industrie uit de stad zullen de Bredanaars toch ëgens hun brood mee moeten verdienen.

Steenakker
In het programakkoord van de voorgaande periode spraken de coalitiepartijen af dat bij Steenakker een evenementencomplex gebouwd zou worden door marktpartijen. De markt dacht na en deed een voorstel. Er moest gemeentegeld bij. De hele zaak werd afgeblazen. Maar het gemis aan een evenementenhal bleef. De afvalstort bij Bavel kwam in beeld. Opnieuw werd de markt benaderd met de vraag voor eigen rekening en risico een evenementencomplex te bouwen.

Afvalstort
Een consortium van Ballast Nedam, Ahoy, Interbrew en TCN ontwierp een grote evenementenhal (8000 m2) met twee evenementenvelden, een indoor fitness/health voorziening (1500 m2) en horeca (2000 m2) in een parkachtige omgeving. Zij verzonnen er aan sport gerelateerde detailhandel (11000 m2) bij. In de zeer chique vormgegeven evenementenhal kunnen naast beurzen en concerten ook indoor sportwedstrijden worden georganiseerd. Op de evenemententerreinen kunnen Breda Hippique, Ballon Fiëta, de (kamperende) deelnemers van de Harleydag terecht. Breda Dance Tour kan er terecht en zelfs aan verplaatsing van Breda Barst wordt gedacht. Er zouden ook nieuwe buitensportevenementen kunnen plaatsvinden.

De Grontmij, eigenaar en eeuwigdurend belast met de zorg voor de berg zelf, liet zich niet onbetuigd. Zij bedacht een overdekte skihelling ter vervanging van de te kleine Skidome in Ruchphen, met daarbij een golfcentrum, een recreatieplateau, een helihaven en werklocaties op de noordkant van de berg. Ook bedacht de Grontmij een drijvend restaurant met uitzicht aan de zuidzijde.

Duurder
De plannen werden deze maand met veel poeha gepresenteerd aan de raadscommissie. En toen kwam de gevreesde aap uit de mouw: er moet gemeentegeld bij. Het exacte bedrag is geheim, maar het moge duidelijk zijn dat het om forse bedragen gaat. Het programakkoord, dat bij onderwerpen als sociale zaken of het aanleggen van een fatsoenlijke nieuwe rivier in plaats van een pierebadje, bleek ineens niet zo heilig. VVD en CDA stonden al met de portemonnee in de hand. Terecht vroeg de PvdA zich hardop af waar dat geld dan wel niet vandaan moest komen.

En wij? Wij hebben de plannen goed bestudeerd en aangedrongen op een soberder plan dat zonder gemeentelijke bijdrage kan worden gefinancierd. De evenementenhal is in de nu gepresenteerde plannen een zeer dure hal. Ondertussen krijgt wethouder Adank tot april 2005 de tijd om verder te onderhandelen met het consortium. Die onderhandelingen zijn door CDA en VVD ernstig bemoeilijkt door op voorhand al te stellen dat ze bereid zijn er geld in te steken. Wordt vervolgd.

Rian Remie is raadslid voor GroenLinks en zit onder meer in de commissie Economische Zaken, Cultuur en Grondbedrijf