De nieuwe Wet Personenvervoer is in januari van dit jaar in werking getreden. Marktwerking en Privatisering zijn sleutelwoorden in deze wet. Wat er kan gebeuren als je streeft naar privatisering van publieke voorzieningen illustreren de NS. Gaat de bus diezelfde kant op?

De nieuwe Wet Personenvervoer is in januari van dit jaar in werking getreden. Marktwerking en Privatisering zijn sleutelwoorden in deze wet. Wat er kan gebeuren als je streeft naar privatisering van publieke voorzieningen illustreren de NS. Gaat de bus diezelfde kant op?

De nieuwe Wet Personenvervoer is in januari van dit jaar in werking getreden. Marktwerking en Privatisering zijn sleutelwoorden in deze wet. Wat er kan gebeuren als je streeft naar privatisering van publieke voorzieningen illustreren de NS. Gaat de bus diezelfde kant op?

Als het om publieke voorzieningen als het openbaar vervoer gaat, neemt GroenLinks duidelijk stelling tegen privatisering en marktwerking De partij vindt juist dat de overheid meer sturing moet geven aan dergelijke zaken van publiek belang. De Nederlandse Spoorwegen illustreren overduidelijk welke kwalijke gevolgen privatisering in dit soort gevoelige bedrijfstakken kunnen hebben. De dienstverlening van deze openbaar vervoersorganisatie is zo hard achteruitgehold, dat voor het eerst sinds vele jaren minder mensen gebruik maken van de trein. Voor de bus lijkt de nieuwe Wet Personenvervoer echter onverwacht positief uit te pakken.

Openbaar Vervoersautoriteit
Breda is Openbaar Vervoersautoriteit'. Dat houdt onder meer in dat de gemeente het Openbaar Vervoer uitbesteedt en voorwaarden stelt. Eén van de gevolgen van de nieuwe wet is dat in Breda de kostendekkingsgraad binnen enkele jaren flink omhoog moet. Gebeurt dit niet, dan verliest Breda haar zeggenschap over het plaatselijke openbaar vervoer.

Dat vonden de dames en heren stadsbestuurders kennelijk te gortig. Daarom is er dit voorjaar hard gewerkt aan een ambitieuze beleidsnota met als doel het verbeteren van het stadsbusvervoer in Breda. De nota bevat een aantal aanzetten voor een beter lijnennet, een frequentere dienstregeling, aantrekkelijker haltes en goede overstappunten. Daarnaast wordt de realisatie van het Hoogwaardig Openbaar Vervoer (HOV), een snelle verbinding tussen Etten-Leur, Breda en Oosterhout, in het vooruitzicht gesteld. Dit paradepaardje, dat zich wellicht uiteindelijk als een tramverbinding tussen Breda en ommelanden zal bewegen, laat voorlopig nog lang op zich wachten (2010 of later). Haar voorloper, de pre-HOV, die als bus, hier en daar met hulp van een bus-strook, door de stad zal razen, gaat als alles meezit in de loop van volgend jaar al van start.

Uitgekleed
Het nieuwe beleid was hard nodig. de afgelopen jaren is er alleen maar bezuinigd op het OV. De dienstregeling werd langzaam maar zeker uitgekleed. Het college van B & W hoopte nog met een promotiecampagne meer mensen in de bus te krijgen. GroenLinks heeft daar felle kritiek op geuit. Je kunt geen promotie voor de bus maken als je tegelijkertijd het product steeds minder aantrekkelijk maakt.

Een goed openbaar vervoer is van groot belang voor een stad als Breda. Breda is tot dusver autostad nummer één. Nergens anders dan in Breda wordt zo vaak, ook voor de korte afstanden, gebruik gemaakt van de auto. Met alle gevolgen van dien voor het milieu (luchtvervuiling, lawaai), de veiligheid, het ruimtegebruik en de leefbaarheid in de stad. Het ware beter als de Bredanaar vaker zou kiezen voor de benenwagen, de fiets of het Openbaar Vervoer.

Nieuwe OV-nota
Zoals gezegd, de nieuwe OV-nota biedt aanzetten voor een beter openbaar vervoer, waar meer mensen gebruik van gaan maken. De GroenLinks-fractie heeft in de raadsvergadering van 30 augustus 2001 dit nieuwe beleid dan ook onderschreven. Tegelijkertijd is door GroenLinks aangegeven dat verbetering van de concurrentiepositie van het OV ten opzichte van andere vormen van mobiliteit, en daardoor verhoging van de kostendekkingsgraad, niet mogelijk is zonder flankerend beleid'. Essentieel is daarbij dat de auto meer dan nu uit de binnenstad teruggedrongen wordt. Dat betekent dat betaald parkeren in de stad moet worden uitgebreid en dat de tarieven moeten worden verhoogd. Vooral daarover ging het debat in de gemeenteraad. Er zijn nog steeds fracties die eigenlijk maar één vervoersvorm aantrekkelijk vinden, die met vier wielen en een kloeke motor ertussen.

Park & Pendel
GroenLinks kreeg zowaar een motie aangenomen, met slechts één stem tegen (die van de Parel van het Zuiden), over het laten verrichten van onderzoek naar de mogelijkheid van het invoeren van Parkeer en Pendel of soortgelijke openbaar vervoersystemen, om de verkeerschaos in de stad - mede als gevolg van alle reconstructies - te beteugelen.

Jarenlang was GroenLinks roepende in de woestijn als het ging om openbaar vervoer, parkeer en pendel en het ruim baan geven aan de fiets. Wat het openbaar vervoer betreft lijken twee ontwikkelingen het tij te doen keren. Ten eerste loopt het binnenstedelijk verkeer steeds meer vast omdat de auto zo vaak gebruik wordt. De tweede ontwikkeling is de nieuwe Wet Personenvervoer, welke eist dat de kostendekkingsgraad van het plaatselijke openbaar vervoer wordt verhoogd, op straffe van verlies van zeggenschap door de gemeente. Deze sanctie is zelfs voor het gemeentebestuur van Breda te gortig, die nu veel meer dan vroeger zal kiezen voor de bus.

Het is paradoxaal, maar het lijkt erop dat juist een wet die privatisering en marktwerking hoog in het vaandel heeft, in dit geval het startsein gegeven heeft voor verbetering van het openbaar vervoer in Breda.

Ben de Roos is lid van de gemeenteraad van Breda en maakt deel uit van de fractie GroenLinks. Hij heeft onder meer zitting in de commissie Ruimtelijke Ordening, waar ook het verkeersbeleid onder valt.