De behandeling van de kadernota verdiende dit jaar geen schoonheidsprijs. De nieuwe samenstelling van raad en college zal daar voor een deel debet aan geweest zijn, maar uiteindelijk was het vooral de tijdsdruk die de meeste fracties parten heeft gespeeld, zegt Selçuk Akinci.

De behandeling van de kadernota verdiende dit jaar geen schoonheidsprijs. De nieuwe samenstelling van raad en college zal daar voor een deel debet aan geweest zijn, maar uiteindelijk was het vooral de tijdsdruk die de meeste fracties parten heeft gespeeld, zegt Selçuk Akinci.

De behandeling van de kadernota verdiende dit jaar geen schoonheidsprijs. De nieuwe samenstelling van raad en college zal daar voor een deel debet aan geweest zijn, maar uiteindelijk was het vooral de tijdsdruk die de meeste fracties parten heeft gespeeld, zegt Selçuk Akinci.

  

De behandeling van de Kadernota is een jaarlijks terugkerend fenomeen in de Bredase politiek. In de nota wordt in hoofdlijnen inzicht gegeven in de keuzes die later dat jaar in de begroting voor 2007 gemaakt gaan  worden en dus ook hoe het beleid er in 2007 uit gaat zien. Door de verkiezingen van maart en de installatie van een nieuwe coalitie eind april is de Kadernota dit jaar onder grote tijdsdruk tot stand gekomen. De Kadernota 2007 behelst dan ook niet veel meer dan een herhaling van de afspraken uit het eerder verschenen coalitie-accoord ‘Kiezen voor Elkaar.

 

B.T.W.-compensatie

Sinds de installatie van het coalitie-accoord heeft het college al enkele financiële tegenvallers te verwerken gehad. Allereerst is er het ‘B.T.W. compensatiefonds’. Enkele jaren geleden is besloten dat, indien de gemeentelijk overheidstaken uitbesteedt aan derden, de hiervoor betaalde B.T.W. gecompenseerd zou worden door het rijk. Dit om oneerlijke concurrentie tussen overheid en markt tegen te gaan. Om deze operatie budgettair neutraal uit te voeren, werd de B.T.W.-compensatie betaald door tegelijkertijd minder te storten in het gemeentefonds. Al gauw bleek echter dat het rijk zich had misrekend: de verlaging van de storting in het gemeentefonds was onvoldoende om de ingediende compensatieverzoeken van te betalen. Dit is nu definitief rechtgezet door een extra uitname uit het gemeentefonds te doen. Een operatie die voor de gemeente Breda een jaarlijks terugkerend nadeel van 3 miljoen met zich meebrengt. Vooralsnog moet dit gedekt worden door deze kosten evenredig over de uitgaven binnen de gemeente die een beroep doen op BTW-compensatie. Het lijkt echter onwaarschijnlijk dat deze voor sommige diensten ingrijpende inkomstenderving niet leidt tot ofwel minder dienstverlening ofwel het beschikbaar stellen van extra financiële middelen die zullen drukken op de toch al beperkte vrije ruimte van het financiëel meerjarenperspectief.

 

Ondanks deze financiële tegenvaller durfde geen enkele fractie hier uitgebreid op in te gaan. Niet vreemd overigens, aangezien noch de wethouder financiën, noch de kadernota, al een duidelijk beeld kon geven over de exacte consequenties van de inkomstenderving van 3 miljoen. Het had de partijen gesierd hier het college kritischer op te bevragen, maar dit gebeurde niet. Waarschijnlijk zal de begroting dit najaar meer duidelijkheid geven.

 

Tijdgebrek

Niet alleen de totstandkoming, ook de behandeling van de Kadernota kenmerkte zich dit jaar door een bijna moordend tijdschema. Daags na de verschijning was de hoorzitting met de vertegenwoordigers van de wijk- en dorpsraden al, gevolgd door een week met maar liefst drie commissievergaderingen. Voor het uitvoerig bespreken van de reactie op de Kadernota had geen enkele fractie voldoende tijd. Hetzelfde gold voor de behandeling in twee afzonderlijke vergaderingen, met daartussen slechts één dag voor overleg met de eigen fractieleden en de andere fracties. Het lukte in dat korte tijdsbestek niet om fracties die over eenzelfde onderwerp moties hadden ingediend op één lijn te krijgen. Iets wat op de laatste vergadering tot onnodig chaotische discussies leidde.

 

Ginnekenweg Noord

Opvallend was een motie van de kant van het CDA over de Ginnekenweg Noord. Een jaar geleden zette GroenLinks dit onderwerp op de agenda met een unaniem aangenomen motie om te komen tot een plan van aanpak. De motie vroeg ook om inzicht te geven in het moment waarop met de broodnodige onderhoudswerkzaamheden begonnen zou worden. Er gebeurde echter bar weinig. Het CDA kwam met een motie waarin zij vroegen om aanpak van de Ginnekenweg, te betalen uit het geld van Verkeer en Vervoer (Wethouder Willems, GroenLinks). Geld dat eigenlijk voornamelijk bedoeld is voor investeringen voor langzaam verkeer. Doorgaans worden herinrichtingsoperaties ook deels uit de budgetten stadsbeheer (Wethouder Oomen, CDA) betaald, maar daar werd in de motie met geen woord over gerept. Voor PvdA en GroenLinks was de financiering van die motie ten koste van het langzaam verkeer dan ook onbespreekbaar.

 

De VVD kwam met een soortgelijke motie, waarbij de kosten wèl netjes verdeeld werden over de verschillende beleidsterreinen. Het lukte echter niet om deze moties in elkaar te schuiven en een raadsbreed initiatief voor de Ginnekenweg-Noord te nemen. De te korte tijd was daar ten dele debet aan.

 

Palmares

Het was echter niet al kommer en kwel. Een motie van GroenLinks om bij de provincie aan te dringen tussen Oosterhout en Breda een pilot voor Gratis OV in te voeren werd breed gesteund en is inmiddels in de Provinciale Staten ook positief ontvangen. Een gezamenlijke, vrijwel raadsbrede motie ten behoeve van het fietsverkeer werd ook aangenomen. Een motie van D’66 over een plan over betere communicatie met de burgers zou aangenomen worden, ware het niet dat D’66, dat zich ten onrechte onvoldoende gesteund voelde, deze motie op het laatste moment terugtrok.

 

Geen schoonheidsprijs

Al met al verdiende de behandeling van de Kadernota geen schoonheidsprijs. Daar waren de partijen het de volgende dag, tijdens een heisessie met de fractievoorzitters van alle partijen, met elkaar over eens. Voor het volgende jaar is afgesproken meer tijd te reserveren voor standpuntbepaling en overleg tussen fracties van coalitie en oppositie. Iets dat ook bij de begrotingsbehandeling gewenst is. Zoals het nu ging, komt het de communicatie tussen de fracties onderling, laat staan tussen de politiek en de inwoners van de stad, niet te goede. Terwijl een betere communicatie zo ongeveer het leitmotiv van de nieuwe coalitie is. Nog drie en een half jaar om het beter te doen.

 

Selçuk Akinci is voorzitter van de GroenLinks-fractie in de Bredase gemeenteraad