GroenLinks Breda heeft de gemeente drie bomen cadeau gedaan. Het zijn drie Brabantse Zilverlinden en ze zijn aangeboden vanwege het 900-jarig bestaan van de provincie Brabant. De GroenLinks afdelingen in Noord Brabant en de afdelingen van de Belgische zusterpartijen Groen! en Ecolo bieden aan de gemeenten in Nederlands en Belgisch Brabant in totaal 900 bomen aan.
GroenLinks Breda heeft de gemeente drie bomen cadeau gedaan. Het zijn drie Brabantse Zilverlinden en ze zijn aangeboden vanwege het 900-jarig bestaan van de provincie Brabant. De GroenLinks afdelingen in Noord Brabant en de afdelingen van de Belgische zusterpartijen Groen! en Ecolo bieden aan de gemeenten in Nederlands en Belgisch Brabant in totaal 900 bomen aan.
Aan het College van B&W
van Breda
Per Fax Verzonden
Breda, 2 februari 2007
Onderwerp: viering 900 jaar Hertogdom Brabant
Geacht College,
Zoals U ongetwijfeld weet, bestaat het Hertogdom Brabant dit jaar 900 jaar. Dat moet natuurlijk gevierd worden. De provincies Noord-Brabant, Antwerpen, Vlaams-Brabant, Waals-Brabant en het Hoofdstedelijk Gewest Brussel hebben het 900-jarig bestaan al met verschillende festiviteiten onder de aandacht gebracht. Meer informatie hierover kunt u vinden op www.brabant900.nl of www.brabant900be .
De rol van Breda in de geschiedenis van Brabant is aanzienlijk. Daarom wil GroenLinks de gebeurtenis niet zomaar voorbij laten gaan. Met de steun van de provincie Noord Brabant hebben de partijen GroenLinks, Groen! en Ecolo het project ‘Brabant 900 bomen’ opgezet. Met dit project willen we ter ere van het 900-jarig bestaan van het Hertogdom Brabant in onze twee Brabantse provincies welgeteld 900 bomen planten. Doel van het project is enerzijds het benadrukken van de historische verbondenheid met het Hertogdom en anderzijds het vragen van aandacht voor het verantwoord omgaan met ons gemeenschappelijke erfgoed.
In de geschiedenis van het Hertogdom Brabant speelden bossen en bomen een belangrijke rol. Een van de voormalige hoofdsteden van het Hertogdom heet ‘s-Hertogenbosch, het Bos van de Hertog of Bois le Duc in het Frans. De traditie van de meiboom in Brussel en Leuven symboliseert eveneens het belang van bomen als cultureel erfgoed, net als bijvoorbeeld de etagelinden die in verschillende gemeenten van Noord-Brabant en Antwerpen te zien zijn. Of, dichter bij huis, met het Mastbos heeft Breda in haar gemeentegrenzen het eerste bos dat bejeerd werd door StaatsBosBeheer. Bovendien heeft onze samenleving, in het kader van de strijd tegen de CO2 uitstoot en het Kyoto akkoord, de opdracht om het bosareaal uit te breiden.
Aan alle 250 gemeenten en 7 districten op het grondgebied van het voormalige Hertogdom worden 3 bomen aangeboden. Naast de gemeenten worden ook de provincies en het Hoofdstedelijk Gewest Brussel bij dit project betrokken. Zij krijgen ieder 25 bomen geschonken. De 900ste boom zal worden geschonken aan Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Filip en Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Mathilde die de titel Hertog en Hertogin van Brabant dragen.
We hebben gekozen voor de Brabantse zilverlinde: Tilia tomentosa 'Brabant'. Dit is een prachtige laan- en parkboom die in de zomer zilverkleurige bladeren heeft en waarvan het blad botergeel verkleurt in de herfst. Er is voor de linde gekozen omdat de lindeboom van oudsher in Brabant veel voorkomt en in het leven van de mensen in Brabant een belangrijke plaats in nam. Bovendien kunnen lindebomen zeer oud worden.
We vragen hierbij aan u om de drie Brabantse zilverlinden een speciale plek te geven in de openbare ruimte. Graag overleggen we met u op welke plaats de bomen, zowel vanuit historisch als ecologisch oogpunt, het beste tot hun recht komen.
Met een feestelijke groene groet,
Selçuk Akinci,
fractievoorzitter GroenLinks Breda