Milieu staat weer op de agenda. Fijnstof,  broeikaseffect, de film van Al Gore, het houdt de gemoederen bezig. In Breda haalt milieuvereniging ́De Groene Koepeĺ wekelijks de krantenkolommen met bezwaarschriften. Alle reden om eens te gaan praten met voorzitter Liesbeth Adriaansens van deze actieve milieuclub. Adriaansens: ‘Nederland heeft hoogste concentratie elektro-smog ter wereld’.

Milieu staat weer op de agenda. Fijnstof,  broeikaseffect, de film van Al Gore, het houdt de gemoederen bezig. In Breda haalt milieuvereniging ́De Groene Koepeĺ wekelijks de krantenkolommen met bezwaarschriften. Alle reden om eens te gaan praten met voorzitter Liesbeth Adriaansens van deze actieve milieuclub. Adriaansens: ‘Nederland heeft hoogste concentratie elektro-smog ter wereld’.

Milieu staat weer op de agenda. Fijnstof,  broeikaseffect, de film van Al Gore, het houdt de gemoederen bezig. In Breda haalt milieuvereniging ́De Groene Koepeĺ wekelijks de krantenkolommen met bezwaarschriften. Alle reden om eens te gaan praten met voorzitter Liesbeth Adriaansens van deze actieve milieuclub.

Wat is dat voor een organisatie, 'de Groene Koepel'?

De Groene Koepel is een milieuvereniging die is opgericht in 1984. Zij telt ruim 100 leden. Het bestuur van de Groene Koepel bestaat uit mensen met een heel verschillende achtergrond. Het bestuur is nu redelijk actief maar er zijn ook wel jaren geweest dat er wat minder activiteit werd ondernomen.

Ik ben zelf arts en houdt mij binnen het bestuur bezig met UMTS masten. Secretaris Nico Garritsen is vooral bezig met procedures op het gebied van Ruimtelijke Ordening, bestuurslid Willem Koetsier is architect en is binnen ons bestuur de bomendeskundige, Cithia de Werd doet de penningen.

Bestuurslid Marja Vriends is psychologe en werkzaam op de antroposofische zorgboerderij ́De beukenhof́. Deze zorgboerderij werkt op basis van biodynamische landbouw/veeteelt en zij brengt dus in het bestuur een specifieke deskundigheid mee. Marja is lid van de bomenwerkgroep en houdt zich op het moment bezig met de nadelen van het herbicide ‘Roundup’. Verder hebben we nog een vertrekkend en een aankomend bestuurslid. De vereniging draait dus op een beperkt aantal actieve mensen. Uitbreiding van het bestuur is dringend nodig.

Wat zijn zoals de activiteiten van de Groene Koepel?

Wij onderhouden contact met milieugroepen in Teteringen en Bavel, met de IVN en met de BMF. Verder zijn we op dit moment bezig met ruimtelijke ordeningsprocedures rond Bouvigne en de Rith. De Groene Koepel heeft een schouwgroep voor monumentale bomen. De kapvergunningen zoals die nu bestaan worden afgeschaft. Daarvoor in de plaats wordt nu in de gemeente Breda gewerkt aan een inventarisatie van monumentale bomen. Om bomen te beschermen is een uitgebreide bomenlijst is dus noodzaak.
Bovendien eisen wij herplant bij stormschade. Met name populieren en platanen staan bekend om hun capaciteit om fijnstof op te nemen. De gemeente zou dus meer werk kunnen maken van aanplant van bomen aangezien fijnstof binnen de gemeente een groot probleem is. Langs de A16 had naast of misschien zelfs in plaats van geluidsschermen een dikke bomenhaag kunnen komen.

Wat is het probleem met UMTS masten?

Onderzoek naar langdurige blootstelling aan elektromagnetische velden leidt tot DNA schade. Nederland heeft de grootste concentratie elektro-smog ter wereld. Deze elektro-smog wordt onder meer veroorzaakt door straling van UMTS- en GSM-masten, maar ook door magnetrons, draadloze telefoons en draadloze internetverbindingen. Niet iedereen is even gevoelig voor deze vorm van straling maar ongeveer één tot acht procent van de mensen heeft hier last van, onder meer in de zin van slaapstoornissen en oververmoeidheid. In Nederland is tot op dit moment helaas geen onderzoek gedaan naar de gevolgen van langdurige blootstelling aan elektromagnetische straling. Dit gaat in de nabije toekomst wel gebeuren.

Er zijn wel signalen die er op wijzen dat we deze problematiek ernstig moeten nemen. Op een basisschool in Amsterdam werd een UMTS mast geplaatst. Binnen een jaar hadden twee kinderen en één volwassene hersentumor. Een dergelijk tumor komt in 2,4 op de 100.000 gevallen voor. Het is dus wel erg toevallig dat op een basisschool met 600 kinderen zich drie gevallen openbaren. Die mast is dus weg.

Er is geen wetenschappelijk onderzoek dat aantoont dat UMTS straling tumor of kanker veroorzaakt. Hoe toon je aan dat er een relatie bestaat?

Er is in Nederland onderzoek gedaan door TNO. Hierbij zijn gedurende een middag mensen blootgesteld aan elektromagnetische straling. Hieruit bleek dat ook bij lage voltages zich klachten voordoen. In Zwitserland is dit onderzoek overgedaan. De onderzoeksgroep was anders geselecteerd want risicogroepen waren uitgesloten.  De blootstelling aan straling betrof maar drie kwartier. Uit dit onderzoek kwam dus geen hard bewijs dat blootstelling aan straling gevolgen heeft voor de gezondheid.
De gegevens uit dit onderzoek zijn niet openbaar gemaakt. In de wetenschappelijke wereld is dit hoogst ongebruikelijk. Het maakt het onderzoek op voorhand verdacht. De relatie tussen gezondheidsschade en elektromagnetische velden is eigenlijk onomstreden.

Wat kan een lokale milieu organisatie doen tegen grote economische machten als providers?

Het plaatsen van UMTS masten houdt je niet tegen. De locatie waar deze masten moeten komen kan wel beter worden bekeken. Wethouder Wilbert Willems van GroenLinks heeft een rondetafelgesprek georganiseerd met professor Lucas Reijnders, providers, de Groene Koepel en de Stichting Woonconsumenten Breda. De diverse onderzoeken zijn gepresenteerd. De wethouder komt binnenkort met een voorstel naar de raad met een zo verstandig mogelijk blootstellingsbeleid.
Voor vergunningspichtige masten worden op dit moment geen vergunningen afgegeven.

De raadsfractie van GroenLinks is bezig met het voorbereiden van schriftelijke vragen over de mogelijkheden en onmogelijkheden voor een convenant met onder meer de providers met betrekking tot het antennebeleid. De actie in de gemeente Breda is geen soloactie. Een tiental andere gemeenten doet hierin mee. Er is ook contact met de Vereniging Nederlandse Gemeenten. Hopelijk leidt dat in heel Nederland tot betere afspraken waar masten wel en niet mogen komen.

meer informatie over de mogelijke gevaren van UMTS is te vinden op de websites www.degroenekoepelbreda.nl en www.stopumts.nl .