De historische bomenrij aan de Zanddreef kan gespaard blijven. Dat is de conclusie van een contra-expertise die de fractie GroenLinks Breda heeft laten doen naar de staat van de bomen aan de Zanddreef. Het onderzoek bevestigt dat de bomen te lijden hebben onder de matige groeiplaats, maar geeft aan dat de conditie van de bomen desondanks ‘redelijk’ is. „Het kan nog wel veertig jaar duren voordat de bomen zo slecht zijn dat ze afgebroken moeten worden”, staat in het rapport van boomspecialist B-vier.
De GroenLinks-fractie gaf de opdracht een contra-expertise te doen naar de kwaliteit van de bomen aan de Zanddreef, nadat een eerder rapport van Bureau BSI in opdracht van de dienst Stadsbeheer van de Gemeente Breda aangaf dat een deel van de bomen aan de Zanddreef in slechte staat verkeerde. Het BSI-rapport was echter onduidelijk over de mogelijkheden die er waren om de bomenrij te behouden. Om meer duidelijkheid te krijgen, kondigde GroenLinks-raadslid Piet Hein Scheltens in januari aan een nader onderzoek te laten verrichten.
Deze contra-expertise geeft aan dat voor huidige bomenrij de komende tien jaar geen problemen te verwachten zijn. Wel onderschrijft het rapport de noodzaak om zeven in slechte staat verkerende beuken te vellen. Dit is door de gemeente inmiddels ook gebeurd. „Het gevolg daarvan is dat de bomen die blijven staan meer ondergrondse groeiruimte krijgen, wat de conditie van deze bomen zeker ten goede zal komen”, staat te lezen in de contra-expertise.
In het onderzoek van B-vier staat ook dat er mogelijkheden zijn om een fietspad te realiseren, zonder dat hier de historische bomenrij voor hoeft te wijken. Zo is het bijvoorbeeld denkbaar dat er een pad wordt aangelegd tussen de bomen door. Wel zegt het rapport dat voorzichtigheid geboden is. „Bij een eventuele aanleg van het fietspad moet rekening gehouden worden met de wortels. Men kan niet ongestraft een halve meter grond, met de daarin gelegen wortels, weggraven”.
GroenLinks-raadslid Piet Hein Scheltens is in zijn nopjes met het rapport. „Ik had altijd hoop op een oplossing waarbij een fietspad aangelegd kan worden en tegelijk de bomen behouden kunnen blijven. Dit rapport laat zien dat dat kan.” Scheltens biedt het rapport aan aan het college en vraagt hen de conclusies mee te nemen in het ontwerp voor een fietspad aan de Zanddreef.
Lees hier de contra-expertise over de bomen aan de Zanddreef »