Het heeft lange tijd geduurd, maar met de pré-Kadernotabehandeling van 19 februari lijkt de Heilig Hartkerk aan de Baronielaan nu toch definitief van de ondergang gered. Op voorstel van de GroenLinks-fractie kreeg het college de opdracht mee om de Heilig Hartkerk mee te nemen in de Kadernota 2010 die in juni van dit jaar in de gemeenteraad wordt behandeld. Daarmee lijkt de kerk, voor het eerst sinds de ontruiming van de parochianen 23 jaar geleden, weer een toekomst te hebben.

Nadat in december 2005 de kerk tijdelijk werd ontruimd vanwege ‘brandgevaar’ bleef het lange tijd stil rond de kerk. Diverse malen drong het college bij eigenaar Stichting Woonzorg Nederland aan op onderhoud. Pas na vele aanschrijvingen werd een steigerconstructie rond de toren gebouwd, die de spits bij stevige wind op zijn plaats dient te houden. Illustratief voor de inmiddels steeds verdere aftakeling van het karakteristieke gebouw van architect Van Genk.

Stroomversnelling
Het afgelopen jaar kwam de ontwikkeling van de kerk alsnog in een stroomversnelling, al leek de richting daarvan in eerste instantie negatief. Zo bleek Woonzorg allereerst een belangrijks subsidieaanvraag van 4 miljoen te hebben misgelopen door niet tijdig te reageren op een brief. Vervolgens kreeg GroenLinks, na het doorspitten van het meterslange dossier over de kerk, lucht van een alternatief plan van Woonzorg, waarin de Woonzorg de pastorie en de voorgevel van de kerk wilde restaureren, maar het midden- en achterschip van de kerk wilde slopen om er appartementen te bouwen. Het leidde tot een afwijzende reactie van GroenLinks en tot gezamenlijke raadsvragen met CDA-raadslid Mattie Boidìn. Daarmee was voor de kersverse wethouder Els Aarts duidelijk dat er op dit dossier heel wat werk te verzetten viel. En er was nog meer positief nieuws: de provincie stelde 2 miljoen in het vooruitzicht voor restauratie van het kerkgebouw.

Bijeenkomst
Voor GroenLinks was de tijd aangebroken om partijen bij elkaar te brengen. Eind januari volgde een gesprek met wethouder Els Aarts, dr. Frank Petter, voorzitter van de Taskforce Toekomst Kerkgebouwen, Dhr. Johan Hendriks van de afdeling Erfgoed van de gemeente Breda en GroenLinksers Piet Hein Scheltens en Selçuk Akinci. Hier werden de diverse toekomstscenario’s besproken. Ook werd duidelijk dat Aarts er veel aan gelegen lag dit dossier snel vlot te trekken. Al met al een positieve bijeenkomst waarbij iedereen met een gelukkiger gevoel wegging dan aankwam.

Financiën
Hoe de toekomst van de kerk er ook uitziet, duidelijk is dat er naast de twee miljoen van de provincie nog flink wat geld nodig is om de kerk te restaureren. Reden voor de fractie GroenLinks om bij de behandeling van de pré-Kadernota aandacht te vragen voor de financiering van de Heilig Hartkerk. Een claim die vervolgens door de fracties van het CDA, SP, Breda’97, D66 en Leefbaar Breda werd ondersteund. Daarmee lijkt het behoud van het neogotische gebouw aan de Baronielaan eindelijk gered.

Selçuk Akinci is fractievoorzitter van GroenLinks in Breda