In het Jaarverslag 2000 legt de raadsfractie van GroenLinks Breda verantwoording af over de werkzaamheden en de activiteiten van het jaar 2000.
In het Jaarverslag 2000 legt de raadsfractie van GroenLinks Breda verantwoording af over de werkzaamheden en de activiteiten van het jaar 2000.
Jaarverslag 2000
Raadsfractie GroenLinks Breda
mei 2001
- Inleiding
Het onderstaande betreft een verantwoording van de werkzaamheden van de fractie in 2000. Net zoals het fractieverslag 1999 zijn de verschillende onderdelen verdeeld over de leden van de fractie. Het verslag is wederom dat géén integraal en volledig relaas wordt gedaan van de activiteiten waar de fractie zich mee bezig heeft gehouden. In de verantwoording tref je de grote, in het oog springende zaken, die vanwege de gekozen opzet deels persoonlijk zijn ingekleurd. Het resultaat geeft een behoorlijke indruk van het enthousiasme waarmee ook het afgelopen jaar weer door de fractie is gewerkt.
Personeel
Fractie: Rian Remie, Ben de Roos, PietHein Scheltens, Wim Schröder (voorzitter)
Fractiemedewerker: Ria Rijpert
Steunfractie: Selcuk Akinci, Christ Crul, Cees van Houten*, Thijs Praamstra, Bets Schaerlaeckens, Audrey van Stee*.
*) Cees van Houten heeft deel uitgemaakt van de fractie tot juli 2000. Audrey van Stee volgt is afkomstig uit het GL-vrouwennetwerk, en volgt sinds september 2000 de vergaderingen.Naast de bovengenoemde leden zijn de fractievergaderingen steeds bijgewoond door een vertegenwoordiger van het bestuur. Achtereenvolgens waren dat Angelica Emminger, Wim Struijlaart en Tiny van der Meulen.
De verdeling van de (steun)fractieleden over de commissies is als volgt:
- Algemene Zaken, Openbare Orde en Veiligheid (AZ): Rian, Wim
- Ruimtelijke Ordening (RO): PietHein, Ben, Christ
- Sociale Zaken Arbeidsmarktbeleid en Welzijn (SAW): Rian, Wim, Christ
- Stadsbeheer (SB): PietHein, Christ
- Milieu en Onderwijs (M&O): PietHein, Christ
- Economische Zaken, Cultuur en Grondbeleid (ECG): Ben, Rian *
- Middelen (Mid): Ben, Wim
- Rekeningcommissie: (Rek): Wim
*) Cees van Houten is officieel benoemd tot commissielid-niet-raadslid voor deze commissie. Hij heeft 2 vergaderingen in die hoedanigheid bijgewoond.
Vergaderingen/bijeenkomsten
De fractie vergaderde iedere maandagavond van 20.00 tot 22.30 uur. In 2000 is gewerkt met een technisch voorzitterschap. Deze functie rouleert. Naast de maandagvergaderingen zijn weer werkbijeenkomsten belegd in wisselende samenstellingen, op de woensdagochtend en/of de donderdagochtend. Deze werkbijeenkomsten werden doorgaans bezocht door Ria, Ben, Christ, PietHein, Rian en Wim. Tijdens deze bijeenkomsten werden zaken verder uitgediscussieerd, de brieven geschreven, vragen gesteld, moties en/of amendementen gemaakt, en contacten onderhouden (met belangengroepen).Wim Schröder
- Ruimtelijke Ordening
30 km zones rijksbeleid dat stad zoveel mogelijk 30 km zones in bebouwde kom realiseert: kritiek GL op te trage fasering: door minder hobbels (drempels) en soortgelijke maatregelen te maken, kan er versneld worden ingevoerd; overigens verkeersplan in ontwikkeling; steeds overleg binnen commissie RO geweest: besluitvorming uiteindelijk in 2001 te verwachten. Aandachtspunt: wat ons betreft meer accent op langzaam verkeer en o.v. en minder op 'autobereikbaarheid' van de hele stad.
spoorzone nota verkenningen sleutelproject: als gevolg van de aanhaking van de HSL (shuttle weliswaar) wil men grondig ontwikkelen in dit gebied, met veel kantoren, woningen en een nieuw stationsgebouw; op zich niet tegen: huidige station stelt weinig voor en stationsplein stemt treurig; bovendien geen goede verbinding voor noord- en zuidgedeelte van station. In huidige plan komt een station dat niet alleen treinsporen herbergt, maar ook halte voor HOV en voor bussen. Verder doorsteek voor langzaam verkeer, ook voor fietsers, in verlengde van Willemstraat. Probleem: enorme ondergrondse parkeergarage (minimaal 4000 plaatsen, tot 5000) wat enorme autoverkeertoename oplevert; motie tot onderzoek naar transferium buiten centrum en herbezinning op hoeveelheid kantoor (120.000 à 160.000 m2), werd helaas afgewezen. Daarom GL tegen deze nota.
geluidswal Bavel bezwaarschriften tegen hoogte Wal (15 meter): raadsvoorstel tot afwijzing. GL mordicus tegen omdat de nieuwe wijk Nieuw-Wolfslaar simpelweg veel te dicht tegen snelweg is geprojecteerd; andere ligging (verder van snelweg) zou tot minder hoge wal leiden en daardoor minder problemen (molen Bavel, afscheiding dorp Bavel) opleveren.
geld voor Hoge Vucht/Doornbos-Linie oké
reconstructie Claudius Prinsenlaan regelen verkeer nodig i.v.m. giga-garage onder Chasséterrein, en wegens komst Casino in Kloosterkazerne, onnodig aantrekken verkeer; tegen, ondanks leuke fietsbruggetjes.
Teteringen dynamisch verkeersmodel, reconstructie kruispunt wel geld voor allerlei maatregelen, geen oplossing van de verkeersproblemen rond Teteringen.
artikel 19 RO: bevoegdheid raad aan B&W mogelijkheid per april 2000 door nieuwe wet om artikel 19 RO procedures door raad voortaan af te laten handelen; week tevoren voorstel door B&W om deze bevoegdheid aan B&W te delegeren; GL zag dat als gemiste kans, en stelde voor dit terug te nemen; meerderheid raad wilde dit niet; toen verklaring gezamenlijke oppositie om voortaan alle artikel 19 RO verzoeken standaard naar de raad te brengen (1/5 deel van de raad kan dat); tegenzet coalitie: 1/5 wordt 1/3; dit werd door de meerderheid van de raad aanvaard, waardoor oppositie buitenspel werd gezet, maar erger nog: ook de raad, en daardoor inspraak buiten de openbaarheid werd gehouden (B&W kan daarmee omgaan zoals zij zelf goed dunkt).
uitbreiding met stadskantoor 1a
Ulvenhout; bestemmingsplan amendement amendement om zeer beperkte woningbouw aan rand dorp toe te laten (geen inbreuk op buitengebied) werd afgewezen.
bestemmingsplan Trip Definitief toestaan Taptoe op dit terrein; helaas geen schijn van poging om dit gebied te verwerven en er minstens ten dele woningen te ontwikkelen; jammer dat dit soort terreinen grotendeels onbenut blijven; woningen en park zouden er heel goed kunnen, beter dan verder aantasten van buitengebied aan de randen van de stad.
aanvullende opdracht GSB (mbt woningbouw) nieuw beleid VHV inzetten (minder goedkope woningbouw dan 1/3, meer ruimte voor woningen in dure sector) zonder heldere recente cijfers over de ontwikkelingen op woningmarkt. Zelfde geldt voor taakstelling nieuwbouw tot 2020: 20.000 woningen erbij: zeer bepalend voor de ruimtelijke ontwikkelingen in en rond de stad; maar deugdelijke onderbouwing ho maar! Laat staan goede inspraak!
stadsbusdienstregeling 2001
stimulering OV terugval deelneming OV: tamelijk magere maatregelen om daar wat aan te doen; gesteund in afwachting van nota OV (2001 vast te stellen).
Christus Koningkerk weer zo'n kerk die ten onrechte is weg bestemd, zonder dat bekeken werd of het gebouw, eventueel met een andere invulling, gehandhaafd kon worden. GL was de enige die hiertegen stelling nam. 'Kerkenboek': inventarisatie van de wel of niet te handhaven kerkgebouwen in te stad, zou komen, maar was er nog steeds niet; uiteindelijk wordt dat pas in mei 2001 uitgebracht; in de tussentijd sneuvelen bosjes kerken.
visie ontwikkeling Heuvel oké
v.o. op hoofdlijnen Oost- en Westflank positieve aspecten van water terug in de Haven: weren doorgaand verkeer; ontsluiting gebied Seeligkazerne, functiemix wonen en kantoren, park en pendelmogelijkheden worden onderzocht, aandacht voor fietsroutes en fietsparkeren; van belang wel dat B&W uitgaat van forse bijdragen van de in dit gebied werkzame projectontwikkelaars en de rijksoverheid. Gaat dat lukken? Dat zou in 2001 moeten gaan blijken. Dit voorlopig ontwerp werd in ieder geval door GL gesteund.
interpellaties VHV-beleid en Graauwmans Gaat over nieuw beleid zonder onderzoek naar situatie op woningmarkt en verder zeer dubieuze rol van gemeente (-ambtenaren?) bij conflict over grensoverschrijdende bouw tussen buren. Opmerkelijk: de conflictueuze opstelling van wethouder Van Beusekom.
bezwaarschriften tegen vaststelling structuurplan Breda NO-Teteringen Raadsvoorstel: bezwaren afwijzen. GL tegen: eerst oplossing zoeken voor verkeersproblemen, daarna pas structuurplan vaststellen (incl. 3000 woningen).
herinrichting Graaf Hendrik III-laan Eerdere plan (met twee rijstroken) was veel mooier en betekende rustiger verkeersbeeld en betere oversteekbaarheid voor onder meer bussen vanaf de Langendijk (Baronieziekenhuis); buurt schoot dit echter af in voorjaar 2000; nieuwe plan hield alles bij het oude; gemiste kans volgens GL: het ging hier om buurtoverstijgende belangen. Stiekem vond de meerderheid van de raad dat ook (en zeker de ambtenaren), maar de achterban had het voor het zeggen. Motie van GL om het eerdere plan toch als uitgangspunt te nemen werd weggestemd.
verdeelbesluit 2000 VHV Elk jaar 3 miljoen te verdelen onder de woningbouwcorporaties aan gemeentelijk volkshuisvestingsgeld; gek genoeg lukt het maar niet om dat soort dingen voortvarend te doen. (Eind 2000 was het geld nog niet helemaal verdeeld. De corporaties vinden het maar peanuts en de gemeente dramt heel erg over hoe precies het geld te verdelen. GL uiteindelijk niet tegen dit besluit omdat het geld wordt besteed tbv huisvesting ouderen, gehandicapten en grotere gezinnen. Echter geen goede visie op gemeentelijke sturing van volkshuisvestingsbeleid. Dit punt gaat in mei 2001 weer spelen als de recente cijfers over de woningmarktontwikkelingen en de woningvraag eindelijk op tafel komen.
Ben de Roos
- Milieu en Onderwijs
Deze commissie wordt meestal bemenst door Christ Crul en ondergetekende. Christ neemt meestal de onderwijszaken voor zijn rekening, ik het milieu; in de raad doe ik deze onderwerpen beide.
Het afgelopen jaar waren er enkele opvallende zaken bij deze portefeuille. Cor Kruithof vertrok als wethouder (wat wij niet betreurden) en Joop de Werd kwam als nieuweling (wat wij met de nodige scepsis aan hebben gezien. Daarnaast vertrok Harry Zonderland als directeur Milieu; interne meningsverschillen.
In onze ogen hebben deze zaken de zaken waar het werkelijk om gaat; namelijk het milieu en het onderwijs bepaald geen goed gedaan. Milieu scoort politiek gezien toch al slecht en onderwijs wordt voor een groot gedeelte op landelijk niveau 'bestierd' en wat lokaal speelt (o.a. het huisvestingsbeleid) gaat gebukt onder grote financiële problemen.
GroenLinks heeft soms een wat moeilijke positie; enerzijds vaak stevige kritiek op de manier waarop beide onderwerpen nu lopen (of juist niet lopen...) en anderzijds juist als houding dat er meer geld naar deze beide onderwerpen zou moeten gaan.
Onderwijs
Veel aandacht voor de experimenten met de Brede school (kritisch volgen), onderwijskansenbeleid (kan niet genoeg doen), en (her-) huisvestingsproblematiek. Vooral bij dit laatste blijkt steeds opnieuw: te weinig geld. Als alle claims uit het Bredase op dit terrein gehonoreerd zouden moeten worden, komen we vele miljoenen tekort. Des te schrijnender de problemen rond de enorme budgetoverschrijding rond de (ver-)nieuwbouw van de Montessorischool. De aandacht die GroenLinks besteedt aan dit debacle moge duidelijk zijn uit de lokale pers. Wordt nog steeds vervolgd.Milieu
GroenLinks heeft veel kritiek geuit op de manier waarop het milieu onder de aandacht is gebracht de afgelopen jaren. Te abstract, te weinig, te langzaam, te weinig ambities (op dit vlak althans. Veel plannen, veel woorden, ook nu weer naar de toekomst gericht. Het komen tot een nieuwe milieuvisie slokt alle energie van de kleine afdeling blijkbaar op. Helaas durft ook de nieuwbakken wethouder op het gebied van Milieu zijn nek niet uit te steken; erger nog; we hebben hem nog niet kunnen betrappen op een bijdrage in welk milieu-debat dan ook.
Het meest positieve waar GroenLinks zich op dit moment voor hard maakt is de gewenste uitbreiding van het MEC/kinderboerderij Wolfslaar, waar overigens dan weer Janus Oomen over gaat. Wij hebben hem uitgedaagd gewoon eens met een flinke claim te komen richting college, maar Janus voelt ook steeds de hete adem in zijn nek van diverse andere partijen die onkruidbestrijding (desnoods met gif) het belangrijkste 'milieu'-onderwerp vinden. Tenslotte: GroenLinks blijft een eigen, zelfstandige Milieudienst bepleiten. Nu is het versnipperd, ondergesneeuwd en zeker te weinig zichtbaar. Wat mijn persoonlijke inbreng betreft: soms word ik wel eens wat (te) cynisch, misschien moet maar eens iemand anders de milieukar van GroenLinks gaan trekken. Maar dat moeten we dan de komende maanden maar eens gaan uitwerken.Piet Hein Scheltens
- Middelen
- uitbreiding stadskantoren: fractie volgt kritisch. Vooralsnog zijn wij niet akkoord, in verband met telewerken, ontwikkeling personeelsbestand, districtsgewijs werken etc.;
- tarieven ivm nieuwe wet RO;
- voortgang Euro: wethouder zegt dat wij op schema liggen;
- bedrijfsmiddelen automatisering;
- uitbreiding garage Chassépark: consequent tegen;
- project digitaal trapveld;
- gemeente Breda Digitale stad;
- Tekenarchief- en beheersysteem;
- verkoop deelstadskantoor Ulvenhout: zie uitbreiding stadskantoor!
Ben de Roos
- Economische Zaken, Cultuur en Grondbeleid
Economische zaken
mei 2000, Leisurepark Het idee van een leisurepark in Steenakker wordt gelukkig verlaten. Er zal nu alleen worden verder gewerkt aan de totstandkoming van een evenementenhal. Er is echter een forse vertraging opgetreden. Er blijken mensen in de buurt te wonen! Wij hebben steeds aangedrongen op het opmaken van een MER rapportage maar men wil er niet aan.november 2000, Brabantpark Het Brabantplein staat weer eens op de agenda. Er is nog steeds niets gebeurd. Het college stelt voor om een minimale opknapbeurt aan het plein te geven (achterstallig onderhoud aan stoepen etc)
Boschstraat na veel trekken en duwen van onze kant komt de Boschstraat toch op de politieke agenda. Er wordt een 'commissiewerkgroep' gevormd die de ontwikkelingen in de Boschstraat op de voet gaat volgen. Gelukkig hebben de ondernemers en bewoners van de Boschstraat elkaar gevonden en is er een platform opgericht dat actief aan de slag gaat om gezamenlijk met plannen richting gemeente te komen. Het begin is gemaakt. Men gaat zelf een grootscheepse enquête houden om er achter te komen hoe er in de straat eigenlijk over de straat gedacht wordt.
Cultuur
november 2000, bezuinigingen: Uit de managementrapportage van de dienst cultuur blijkt dat er een tekort gaat ontstaan van 1,4 miljoen. Wij vinden dat Breda op cultuurgebied 'voor een dubbeltje op de eerste rang wil zitten' en pleiten voor bijpassen van de tekorten en verhoging van het budget bij de kadernota. Het college stelt echter voor en de coalitiepartijen stemmen daarmee in om de dienst een bezuinigingstaakstelling op te leggen.
februari 2001, Monumenten uit de nota 'Gekoesterd karakter' spreekt een voorzichtige omslag naar een beter monumentenbeleid. We stemmen ermee in maar zullen zeer alert moeten blijven op de daden van het college en brengen alvast wat monumentenpunten naar voren die o.i. aandacht verdienen (Lange Stallen, molen Princenhage, vishal.
maart 2001, Subsidiebeleid Vaststelling van de nota 'alles heeft zijn prijs, cultuur'. De nieuwe regels voor het verkrijgen van subsidie voor culturele activiteiten. Een uitvloeisel van eerdere subsidienota's waarmee we konden instemmen.
Grondbedrijf
Over de rol en de positie van het grondbedrijf zijn verschillende discussies in de commissie gevoerd. Overigens zonder dat daar besluitvorming over heeft plaatsgevonden. De discussie gaat met name over het tijdstip van aankopen van gronden. Wanneer deze plaatsvinden nadat er plannen zijn gemaakt, loopt het grondbedrijf achter de feiten aan, zijn projectontwikkelaars hen vaak voor en kan de gemeente de plannen slechts ten dele of tegen hele hoge (grond)kosten verwezenlijken. In 2001 of 2002 zullen hierover besluiten moeten worden genomen.Rian Remie
- Stadsbeheer
Een deel van het stadsbestuur waar weinig echte politiek wordt bedreven. Daarom wellicht een commissie voor 'nieuwkomers' om het politieke vak te leren kennen. (klinkt een beetje paradoxaal, PH.) Het lijkt steeds op een familiebijeenkomst als de commissie vergadert met Janus Oomen als de vriendelijke vader, ambtenaren- veel ambtenaren, de commissieleden en soms wat publiek. Wel gezellig.
In het afgelopen jaar passeerden de volgende zaken onder meer de revue.De reconstructie van de St. Ignatiusstraat en de Fatimastraat.
De beide straten zijn voor het langzaam verkeer een stuk veiliger geworden; maar zeker ook voor het autoverkeer. Helaas moesten een aantal bomen geveld worden. In de door ons gevraagde en later uitgevoerde evaluatie over de reconstructies kon in ieder geval het volgende geleerd worden:- een betere voorbereiding en planning kan knelpunten oplossen en de uitvoering versnellen;
- het omleiden van het verkeer kan zeker worden verbeterd;
- een snellere uitvoering zou moeten kunnen worden bereikt door betere planning en goede afspraken bij bestek en contracten.
Uitvoerings- en onderhoudsplannen
Plannen worden opgezet voor een meer structurele opzet van uitvoerings-, onderhouds- en handhavingzaken in:- de gehele stad;
- buitengebied in het bijzonder;
- alles wat groeit en bloeit.
Van onze kant werd daarbij speciale aandacht gevraagd voor de kant van het milieu en de aspecten van leefbaarheid.
MEC
Het MEC is door Piet Hein op een speciale manier in de belangstelling geplaatst. Een BN/De Stem artikel waarin hij de hoofdrol speelde was het resultaat. Van zijn kant benadrukte hij het eens te zijn met uitbreiding en modernisering van het MEC. Hij stelt daarbij met nadruk dat de educatieve kant niet onder moet gaan in het 'pretpark'- gebeuren. De discussie hierover is op gang gebracht.Parkeren
Het parkeerbeleid blijft helaas gericht op het verzachten van de gevolgen van de steeds groeiende mobiliteit terwijl de automobiliteit teruggedrongen zou moeten worden via het bevorderen van het gebruik van het openbaar vervoer, de fiets en de benen.
De fractie blijft zich richten op beperking van de automobiliteit. Heel langzaam begint zich een meerderheid af te tekenen voor de invoering van Park & Pendel; een actie waar wij al jaren voor bezig zijn. Doorgaan dus.Tot slot de financiën
In Stadsbeheer is meer dan in andere sectoren voelbaar dat het ambitieniveau teveel geld opslokt ten koste van het leefklimaat in de stad zelf voor de dagelijkse gang van zaken te vergelijken met zorg en onderwijs - landelijk. Onderhoud / leefklimaat / handhaving zijn het kind van de rekening; heroverweging van de uitgaven is noodzakelijk.Christ Crul
- Algemene Zaken
In de commissie AZ geeft burgemeester Rutten er meer en meer blijk van dat hij eigenlijk weinig voelt voor het overleg met de commissie. In 2000 is de vergadering meerdere malen niet doorgegaan 'wegens het ontbreken van agendapunten'. Wanneer hij de kans ziet maakt Rutten handig gebruik van de mogelijkheid om een zaak op het bordje van een wethouder te schuiven. De camera's aan de Oosterhoutseweg in verband met registratie van doorgaand verkeer verwees hij bijvoorbeeld naar de portefeuille verkeer & vervoer. Onderwerpen als privacybescherming en vrijheid in de openbare ruimte vond hij kennelijk niet de moeite waard.
Naast de bekende voortgangsrapportages, en de jaarlijks terugkerende notitie bestuurlijke preventie criminaliteit, is er dan ook niet zo gek veel gebeurd. Een 4-tal onderwerpen wil ik hier noemen:
Bestuurlijke vernieuwing
Dit onderwerp werd geagendeerd in verband met de ophanden zijnde wijziging ingevolge de rapportage van de commissie Elzinga. Rutten gaf er blijk van niet zo veel te voelen voor het gedachtegoed van Elzinga. Niettemin werd in de commissie besloten om een werkgroep in het leven te roepen die de bestuurlijke vernieuwing in Breda gaat voorbereiden. De fractie heeft de gedachten over bestuurlijke vernieuwing altijd toegejuicht vanuit de gedachte dat er meer ontvlechting moet komen tussen Raad en College. M.a.w. de Raad moet zich wat onafhankelijker t.o.v. het college op kunnen stellen. Enigszins nolens volens heeft de commissie ingestemd met de werkgroep (het komt er toch. Met name VVD en SP zijn eigenlijk tegen. PvdA en CDA zijn sceptisch. D66 en Breda97 zijn redelijk enthousiast. De werkgroep rapporteert op 17 april 2001 terug aan de commissie AZ. Namens GroenLinks neemt Wim Schröder deel.Prostitutiebeleid
Met het opheffen van het bordeelverbod kunnen gemeenten zelf beleid gaan maken. Breda kwam met een vergunningensysteem. De voorstellen waren slecht doordacht. Inspraak werd niet verleend. Criteria zoals niet in de nabijheid van woningen werden zeer discutabel toegepast. De meerderheid van de commissie heeft, met steun van GroenLinks, de sluitingstijd aangepast van 02.00 naar 04.00 uur 's nachts; er was immers volgens de politie géén sprake van overlast voor de omgeving. Hoerenlopers willen blijkbaar niet opvallen!Bevoegdheden stadstoezicht
Méér moeite had de fractie met de uitbreiding van de bevoegdheden stadstoezicht. De dienst Stadsbeheer had namelijk bedacht dat parkeerwachten productiever zijn wanneer zij fietsers en voetgangers in het centrum op de bon kunnen slingeren, wanneer zij kleine overtredingen begaan. Het voorstel was een toonbeeld van een stadsbestuur dat zo graag wil laten zien dat zij alles doet aan het terugdringen van gevoelens van onveiligheid. De fractie heeft mordicus tegen gestemd!!Camera's uitgaansgebied
In dezelfde lijn lag het voorstel tot plaatsing van videocamera's in het uitgaansgebied. Het voorstel werd vooraf gegaan door een hallelujapresentatie over de resultaten van de camera's bij het station. De resultaten daar zouden heel goed zijn. Bij kritische lezing van het rapport blijkt dit echter maar schijn. Dat weerhield de commissie echter niet van plaatsing van de camera's in het uitgaansgebied. De discussie ging wederom gepaard met goedkope kretologie; als je niks te verbergen hebt deert het niet!! Uiteraard gaat het dan over uitgaansgeweld. Opvallend was dat er ook camera's op de Grote Markt komen die alleen opnemen tijdens de weekmarkten!!. De suggestie werd vervolgens gewekt dat brute berovingen van bejaarden tijdens de weekmarkt schering en inslag is. Waarschijnlijk bedoelt Rutten hier die enkele zakkenroller die soms de straat onveilig maakt, maar met dat argument kun je zo'n zwaar middel als cameratoezicht natuurlijk niet rechtvaardigen. De commissie ging zonder noemenswaardige discussie akkoord. Breda97 over het cameratoezicht tijdens de weekmarkt: "over een jaar evalueren we. Als het dan niet nodig blijkt kunnen ze weer weg"!! Nou ja...Wim Schröder
- Sociale Zaken, Arbeidsmarktbeleid en Welzijn
Het verschil tussen Rutten en wethouders Heerkens is dat Rutten niet, en Heerkens wél graag met de commissie vergadert. Heerkens geeft er blijk van te genieten van haar gedetailleerde dossierkennis. Bovendien is ze zéér breedsprakig, en meent ze met het veelvuldig gebruik van het woord 'nadrukkelijk' extra overtuigingskracht in haar betoog te leggen. De vaak lange commissievergaderingen wekken dan ook de indruk dat er erg veel belangrijke zaken aan de orde zijn.
Achteraf bezien blijkt echter dat het vaak gaat om voortgang en technische aanpassingen van bestaand beleid.
Op de volgende terreinen is niets bijzonders gebeurd. Bijstand, WVG, Kinderopvang, Arbeidsmarkt, Sport.De volgende aspecten verdienen kort de aandacht:
Accommodatiebeleid
Hier gaat het om de vernieuwing van het accommodatiebeleid van een huurrelatie naar een subsidierelatie. Kern van de plannen is de gemeente nu welzijnsaccommodaties verhuurt aan onafhankelijke besturen. Vervolgens is de gemeente de greep kwijt omdat de besturen autonoom uitmaken hoe zij de ruimtes gebruiken. Door de besturen te verplichten om de ruimtes gratis ter beschikking te stellen ten behoeve van gesubsidieerde activiteiten krijgt de gemeente wel invloed. Immers kunnen de besturen inkomsten genereren door activiteiten binnen te halen!! De fractie volgt het college in deze opvatting.Zwervers/daklozen
De dak- en thuislozenzorg blijkt een hardnekkig probleem. In juni 2000 legden de besturen van Koetshuis en de Gaarshof een groot aantal klachten bij de raad neer. Kern daarvan is dat Heerkens te weinig doet en te weinig visie ontwikkelt. Bij de behandeling van de begroting heeft de fractie dit punt uitgelicht. Middels een motie (na toezegging ingetrokken) is afgedwongen dat Heerkens met beleidsvoorstellen naar de raad komt.IJsbaan
Daar is 't ie dan; lang verwacht maar toch gekomen!! De overdekte ijsbaan voor Breda. Als fractie hebben wij daar al jaren op aangedrongen. Bij de voorbereiding van de plannen hebben wij gepleit voor een overkapping. Dat is weliswaar duurder maar uiteindelijk rendabeler in de exploitatie. Helaas kregen wij op dit punt de meerderheid niet achter ons standpunt. Pas toen de marktpartij ook voor een overkapping pleitte (zonder vond hij het niet interessant om mee te dingen!) ging het college en haar kudde volgzame raadsleden om.Wim Schröder
- Algemene Zaken, Openbare Orde en Veiligheid (AZ): Rian, Wim
- Ruimtelijke Ordening (RO): PietHein, Ben, Christ
- Sociale Zaken Arbeidsmarktbeleid en Welzijn (SAW): Rian, Wim, Christ
- Stadsbeheer (SB): PietHein, Christ
- Milieu en Onderwijs (M&O): PietHein, Christ
- Economische Zaken, Cultuur en Grondbeleid (ECG): Ben, Rian *
- Middelen (Mid): Ben, Wim
- Rekeningcommissie: (Rek): Wim
- Ruimtelijke Ordening
30 km zones rijksbeleid dat stad zoveel mogelijk 30 km zones in bebouwde kom realiseert: kritiek GL op te trage fasering: door minder hobbels (drempels) en soortgelijke maatregelen te maken, kan er versneld worden ingevoerd; overigens verkeersplan in ontwikkeling; steeds overleg binnen commissie RO geweest: besluitvorming uiteindelijk in 2001 te verwachten. Aandachtspunt: wat ons betreft meer accent op langzaam verkeer en o.v. en minder op 'autobereikbaarheid' van de hele stad.
spoorzone nota verkenningen sleutelproject: als gevolg van de aanhaking van de HSL (shuttle weliswaar) wil men grondig ontwikkelen in dit gebied, met veel kantoren, woningen en een nieuw stationsgebouw; op zich niet tegen: huidige station stelt weinig voor en stationsplein stemt treurig; bovendien geen goede verbinding voor noord- en zuidgedeelte van station. In huidige plan komt een station dat niet alleen treinsporen herbergt, maar ook halte voor HOV en voor bussen. Verder doorsteek voor langzaam verkeer, ook voor fietsers, in verlengde van Willemstraat. Probleem: enorme ondergrondse parkeergarage (minimaal 4000 plaatsen, tot 5000) wat enorme autoverkeertoename oplevert; motie tot onderzoek naar transferium buiten centrum en herbezinning op hoeveelheid kantoor (120.000 à 160.000 m2), werd helaas afgewezen. Daarom GL tegen deze nota.
geluidswal Bavel bezwaarschriften tegen hoogte Wal (15 meter): raadsvoorstel tot afwijzing. GL mordicus tegen omdat de nieuwe wijk Nieuw-Wolfslaar simpelweg veel te dicht tegen snelweg is geprojecteerd; andere ligging (verder van snelweg) zou tot minder hoge wal leiden en daardoor minder problemen (molen Bavel, afscheiding dorp Bavel) opleveren.
geld voor Hoge Vucht/Doornbos-Linie oké
reconstructie Claudius Prinsenlaan regelen verkeer nodig i.v.m. giga-garage onder Chasséterrein, en wegens komst Casino in Kloosterkazerne, onnodig aantrekken verkeer; tegen, ondanks leuke fietsbruggetjes.
Teteringen dynamisch verkeersmodel, reconstructie kruispunt wel geld voor allerlei maatregelen, geen oplossing van de verkeersproblemen rond Teteringen.
artikel 19 RO: bevoegdheid raad aan B&W mogelijkheid per april 2000 door nieuwe wet om artikel 19 RO procedures door raad voortaan af te laten handelen; week tevoren voorstel door B&W om deze bevoegdheid aan B&W te delegeren; GL zag dat als gemiste kans, en stelde voor dit terug te nemen; meerderheid raad wilde dit niet; toen verklaring gezamenlijke oppositie om voortaan alle artikel 19 RO verzoeken standaard naar de raad te brengen (1/5 deel van de raad kan dat); tegenzet coalitie: 1/5 wordt 1/3; dit werd door de meerderheid van de raad aanvaard, waardoor oppositie buitenspel werd gezet, maar erger nog: ook de raad, en daardoor inspraak buiten de openbaarheid werd gehouden (B&W kan daarmee omgaan zoals zij zelf goed dunkt).
uitbreiding met stadskantoor 1a
Ulvenhout; bestemmingsplan amendement amendement om zeer beperkte woningbouw aan rand dorp toe te laten (geen inbreuk op buitengebied) werd afgewezen.
bestemmingsplan Trip Definitief toestaan Taptoe op dit terrein; helaas geen schijn van poging om dit gebied te verwerven en er minstens ten dele woningen te ontwikkelen; jammer dat dit soort terreinen grotendeels onbenut blijven; woningen en park zouden er heel goed kunnen, beter dan verder aantasten van buitengebied aan de randen van de stad.
aanvullende opdracht GSB (mbt woningbouw) nieuw beleid VHV inzetten (minder goedkope woningbouw dan 1/3, meer ruimte voor woningen in dure sector) zonder heldere recente cijfers over de ontwikkelingen op woningmarkt. Zelfde geldt voor taakstelling nieuwbouw tot 2020: 20.000 woningen erbij: zeer bepalend voor de ruimtelijke ontwikkelingen in en rond de stad; maar deugdelijke onderbouwing ho maar! Laat staan goede inspraak!
stadsbusdienstregeling 2001
stimulering OV terugval deelneming OV: tamelijk magere maatregelen om daar wat aan te doen; gesteund in afwachting van nota OV (2001 vast te stellen).
Christus Koningkerk weer zo'n kerk die ten onrechte is weg bestemd, zonder dat bekeken werd of het gebouw, eventueel met een andere invulling, gehandhaafd kon worden. GL was de enige die hiertegen stelling nam. 'Kerkenboek': inventarisatie van de wel of niet te handhaven kerkgebouwen in te stad, zou komen, maar was er nog steeds niet; uiteindelijk wordt dat pas in mei 2001 uitgebracht; in de tussentijd sneuvelen bosjes kerken.
visie ontwikkeling Heuvel oké
v.o. op hoofdlijnen Oost- en Westflank positieve aspecten van water terug in de Haven: weren doorgaand verkeer; ontsluiting gebied Seeligkazerne, functiemix wonen en kantoren, park en pendelmogelijkheden worden onderzocht, aandacht voor fietsroutes en fietsparkeren; van belang wel dat B&W uitgaat van forse bijdragen van de in dit gebied werkzame projectontwikkelaars en de rijksoverheid. Gaat dat lukken? Dat zou in 2001 moeten gaan blijken. Dit voorlopig ontwerp werd in ieder geval door GL gesteund.
interpellaties VHV-beleid en Graauwmans Gaat over nieuw beleid zonder onderzoek naar situatie op woningmarkt en verder zeer dubieuze rol van gemeente (-ambtenaren?) bij conflict over grensoverschrijdende bouw tussen buren. Opmerkelijk: de conflictueuze opstelling van wethouder Van Beusekom.
bezwaarschriften tegen vaststelling structuurplan Breda NO-Teteringen Raadsvoorstel: bezwaren afwijzen. GL tegen: eerst oplossing zoeken voor verkeersproblemen, daarna pas structuurplan vaststellen (incl. 3000 woningen).
herinrichting Graaf Hendrik III-laan Eerdere plan (met twee rijstroken) was veel mooier en betekende rustiger verkeersbeeld en betere oversteekbaarheid voor onder meer bussen vanaf de Langendijk (Baronieziekenhuis); buurt schoot dit echter af in voorjaar 2000; nieuwe plan hield alles bij het oude; gemiste kans volgens GL: het ging hier om buurtoverstijgende belangen. Stiekem vond de meerderheid van de raad dat ook (en zeker de ambtenaren), maar de achterban had het voor het zeggen. Motie van GL om het eerdere plan toch als uitgangspunt te nemen werd weggestemd.
verdeelbesluit 2000 VHV Elk jaar 3 miljoen te verdelen onder de woningbouwcorporaties aan gemeentelijk volkshuisvestingsgeld; gek genoeg lukt het maar niet om dat soort dingen voortvarend te doen. (Eind 2000 was het geld nog niet helemaal verdeeld. De corporaties vinden het maar peanuts en de gemeente dramt heel erg over hoe precies het geld te verdelen. GL uiteindelijk niet tegen dit besluit omdat het geld wordt besteed tbv huisvesting ouderen, gehandicapten en grotere gezinnen. Echter geen goede visie op gemeentelijke sturing van volkshuisvestingsbeleid. Dit punt gaat in mei 2001 weer spelen als de recente cijfers over de woningmarktontwikkelingen en de woningvraag eindelijk op tafel komen.
Ben de Roos
- Milieu en Onderwijs
Deze commissie wordt meestal bemenst door Christ Crul en ondergetekende. Christ neemt meestal de onderwijszaken voor zijn rekening, ik het milieu; in de raad doe ik deze onderwerpen beide.
Het afgelopen jaar waren er enkele opvallende zaken bij deze portefeuille. Cor Kruithof vertrok als wethouder (wat wij niet betreurden) en Joop de Werd kwam als nieuweling (wat wij met de nodige scepsis aan hebben gezien. Daarnaast vertrok Harry Zonderland als directeur Milieu; interne meningsverschillen.
In onze ogen hebben deze zaken de zaken waar het werkelijk om gaat; namelijk het milieu en het onderwijs bepaald geen goed gedaan. Milieu scoort politiek gezien toch al slecht en onderwijs wordt voor een groot gedeelte op landelijk niveau 'bestierd' en wat lokaal speelt (o.a. het huisvestingsbeleid) gaat gebukt onder grote financiële problemen.
GroenLinks heeft soms een wat moeilijke positie; enerzijds vaak stevige kritiek op de manier waarop beide onderwerpen nu lopen (of juist niet lopen...) en anderzijds juist als houding dat er meer geld naar deze beide onderwerpen zou moeten gaan.
Onderwijs
Veel aandacht voor de experimenten met de Brede school (kritisch volgen), onderwijskansenbeleid (kan niet genoeg doen), en (her-) huisvestingsproblematiek. Vooral bij dit laatste blijkt steeds opnieuw: te weinig geld. Als alle claims uit het Bredase op dit terrein gehonoreerd zouden moeten worden, komen we vele miljoenen tekort. Des te schrijnender de problemen rond de enorme budgetoverschrijding rond de (ver-)nieuwbouw van de Montessorischool. De aandacht die GroenLinks besteedt aan dit debacle moge duidelijk zijn uit de lokale pers. Wordt nog steeds vervolgd.Milieu
GroenLinks heeft veel kritiek geuit op de manier waarop het milieu onder de aandacht is gebracht de afgelopen jaren. Te abstract, te weinig, te langzaam, te weinig ambities (op dit vlak althans. Veel plannen, veel woorden, ook nu weer naar de toekomst gericht. Het komen tot een nieuwe milieuvisie slokt alle energie van de kleine afdeling blijkbaar op. Helaas durft ook de nieuwbakken wethouder op het gebied van Milieu zijn nek niet uit te steken; erger nog; we hebben hem nog niet kunnen betrappen op een bijdrage in welk milieu-debat dan ook.
Het meest positieve waar GroenLinks zich op dit moment voor hard maakt is de gewenste uitbreiding van het MEC/kinderboerderij Wolfslaar, waar overigens dan weer Janus Oomen over gaat. Wij hebben hem uitgedaagd gewoon eens met een flinke claim te komen richting college, maar Janus voelt ook steeds de hete adem in zijn nek van diverse andere partijen die onkruidbestrijding (desnoods met gif) het belangrijkste 'milieu'-onderwerp vinden. Tenslotte: GroenLinks blijft een eigen, zelfstandige Milieudienst bepleiten. Nu is het versnipperd, ondergesneeuwd en zeker te weinig zichtbaar. Wat mijn persoonlijke inbreng betreft: soms word ik wel eens wat (te) cynisch, misschien moet maar eens iemand anders de milieukar van GroenLinks gaan trekken. Maar dat moeten we dan de komende maanden maar eens gaan uitwerken.Piet Hein Scheltens
- Middelen
- uitbreiding stadskantoren: fractie volgt kritisch. Vooralsnog zijn wij niet akkoord, in verband met telewerken, ontwikkeling personeelsbestand, districtsgewijs werken etc.;
- tarieven ivm nieuwe wet RO;
- voortgang Euro: wethouder zegt dat wij op schema liggen;
- bedrijfsmiddelen automatisering;
- uitbreiding garage Chassépark: consequent tegen;
- project digitaal trapveld;
- gemeente Breda Digitale stad;
- Tekenarchief- en beheersysteem;
- verkoop deelstadskantoor Ulvenhout: zie uitbreiding stadskantoor!
Ben de Roos
- Economische Zaken, Cultuur en Grondbeleid
Economische zaken
mei 2000, Leisurepark Het idee van een leisurepark in Steenakker wordt gelukkig verlaten. Er zal nu alleen worden verder gewerkt aan de totstandkoming van een evenementenhal. Er is echter een forse vertraging opgetreden. Er blijken mensen in de buurt te wonen! Wij hebben steeds aangedrongen op het opmaken van een MER rapportage maar men wil er niet aan.november 2000, Brabantpark Het Brabantplein staat weer eens op de agenda. Er is nog steeds niets gebeurd. Het college stelt voor om een minimale opknapbeurt aan het plein te geven (achterstallig onderhoud aan stoepen etc)
Boschstraat na veel trekken en duwen van onze kant komt de Boschstraat toch op de politieke agenda. Er wordt een 'commissiewerkgroep' gevormd die de ontwikkelingen in de Boschstraat op de voet gaat volgen. Gelukkig hebben de ondernemers en bewoners van de Boschstraat elkaar gevonden en is er een platform opgericht dat actief aan de slag gaat om gezamenlijk met plannen richting gemeente te komen. Het begin is gemaakt. Men gaat zelf een grootscheepse enquête houden om er achter te komen hoe er in de straat eigenlijk over de straat gedacht wordt.
Cultuur
november 2000, bezuinigingen: Uit de managementrapportage van de dienst cultuur blijkt dat er een tekort gaat ontstaan van 1,4 miljoen. Wij vinden dat Breda op cultuurgebied 'voor een dubbeltje op de eerste rang wil zitten' en pleiten voor bijpassen van de tekorten en verhoging van het budget bij de kadernota. Het college stelt echter voor en de coalitiepartijen stemmen daarmee in om de dienst een bezuinigingstaakstelling op te leggen.
februari 2001, Monumenten uit de nota 'Gekoesterd karakter' spreekt een voorzichtige omslag naar een beter monumentenbeleid. We stemmen ermee in maar zullen zeer alert moeten blijven op de daden van het college en brengen alvast wat monumentenpunten naar voren die o.i. aandacht verdienen (Lange Stallen, molen Princenhage, vishal.
maart 2001, Subsidiebeleid Vaststelling van de nota 'alles heeft zijn prijs, cultuur'. De nieuwe regels voor het verkrijgen van subsidie voor culturele activiteiten. Een uitvloeisel van eerdere subsidienota's waarmee we konden instemmen.
Grondbedrijf
Over de rol en de positie van het grondbedrijf zijn verschillende discussies in de commissie gevoerd. Overigens zonder dat daar besluitvorming over heeft plaatsgevonden. De discussie gaat met name over het tijdstip van aankopen van gronden. Wanneer deze plaatsvinden nadat er plannen zijn gemaakt, loopt het grondbedrijf achter de feiten aan, zijn projectontwikkelaars hen vaak voor en kan de gemeente de plannen slechts ten dele of tegen hele hoge (grond)kosten verwezenlijken. In 2001 of 2002 zullen hierover besluiten moeten worden genomen.Rian Remie
- Stadsbeheer
Een deel van het stadsbestuur waar weinig echte politiek wordt bedreven. Daarom wellicht een commissie voor 'nieuwkomers' om het politieke vak te leren kennen. (klinkt een beetje paradoxaal, PH.) Het lijkt steeds op een familiebijeenkomst als de commissie vergadert met Janus Oomen als de vriendelijke vader, ambtenaren- veel ambtenaren, de commissieleden en soms wat publiek. Wel gezellig.
In het afgelopen jaar passeerden de volgende zaken onder meer de revue.De reconstructie van de St. Ignatiusstraat en de Fatimastraat.
De beide straten zijn voor het langzaam verkeer een stuk veiliger geworden; maar zeker ook voor het autoverkeer. Helaas moesten een aantal bomen geveld worden. In de door ons gevraagde en later uitgevoerde evaluatie over de reconstructies kon in ieder geval het volgende geleerd worden:- een betere voorbereiding en planning kan knelpunten oplossen en de uitvoering versnellen;
- het omleiden van het verkeer kan zeker worden verbeterd;
- een snellere uitvoering zou moeten kunnen worden bereikt door betere planning en goede afspraken bij bestek en contracten.
Uitvoerings- en onderhoudsplannen
Plannen worden opgezet voor een meer structurele opzet van uitvoerings-, onderhouds- en handhavingzaken in:- de gehele stad;
- buitengebied in het bijzonder;
- alles wat groeit en bloeit.
Van onze kant werd daarbij speciale aandacht gevraagd voor de kant van het milieu en de aspecten van leefbaarheid.
MEC
Het MEC is door Piet Hein op een speciale manier in de belangstelling geplaatst. Een BN/De Stem artikel waarin hij de hoofdrol speelde was het resultaat. Van zijn kant benadrukte hij het eens te zijn met uitbreiding en modernisering van het MEC. Hij stelt daarbij met nadruk dat de educatieve kant niet onder moet gaan in het 'pretpark'- gebeuren. De discussie hierover is op gang gebracht.Parkeren
Het parkeerbeleid blijft helaas gericht op het verzachten van de gevolgen van de steeds groeiende mobiliteit terwijl de automobiliteit teruggedrongen zou moeten worden via het bevorderen van het gebruik van het openbaar vervoer, de fiets en de benen.
De fractie blijft zich richten op beperking van de automobiliteit. Heel langzaam begint zich een meerderheid af te tekenen voor de invoering van Park & Pendel; een actie waar wij al jaren voor bezig zijn. Doorgaan dus.Tot slot de financiën
In Stadsbeheer is meer dan in andere sectoren voelbaar dat het ambitieniveau teveel geld opslokt ten koste van het leefklimaat in de stad zelf voor de dagelijkse gang van zaken te vergelijken met zorg en onderwijs - landelijk. Onderhoud / leefklimaat / handhaving zijn het kind van de rekening; heroverweging van de uitgaven is noodzakelijk.Christ Crul
- Algemene Zaken
In de commissie AZ geeft burgemeester Rutten er meer en meer blijk van dat hij eigenlijk weinig voelt voor het overleg met de commissie. In 2000 is de vergadering meerdere malen niet doorgegaan 'wegens het ontbreken van agendapunten'. Wanneer hij de kans ziet maakt Rutten handig gebruik van de mogelijkheid om een zaak op het bordje van een wethouder te schuiven. De camera's aan de Oosterhoutseweg in verband met registratie van doorgaand verkeer verwees hij bijvoorbeeld naar de portefeuille verkeer & vervoer. Onderwerpen als privacybescherming en vrijheid in de openbare ruimte vond hij kennelijk niet de moeite waard.
Naast de bekende voortgangsrapportages, en de jaarlijks terugkerende notitie bestuurlijke preventie criminaliteit, is er dan ook niet zo gek veel gebeurd. Een 4-tal onderwerpen wil ik hier noemen:
Bestuurlijke vernieuwing
Dit onderwerp werd geagendeerd in verband met de ophanden zijnde wijziging ingevolge de rapportage van de commissie Elzinga. Rutten gaf er blijk van niet zo veel te voelen voor het gedachtegoed van Elzinga. Niettemin werd in de commissie besloten om een werkgroep in het leven te roepen die de bestuurlijke vernieuwing in Breda gaat voorbereiden. De fractie heeft de gedachten over bestuurlijke vernieuwing altijd toegejuicht vanuit de gedachte dat er meer ontvlechting moet komen tussen Raad en College. M.a.w. de Raad moet zich wat onafhankelijker t.o.v. het college op kunnen stellen. Enigszins nolens volens heeft de commissie ingestemd met de werkgroep (het komt er toch. Met name VVD en SP zijn eigenlijk tegen. PvdA en CDA zijn sceptisch. D66 en Breda97 zijn redelijk enthousiast. De werkgroep rapporteert op 17 april 2001 terug aan de commissie AZ. Namens GroenLinks neemt Wim Schröder deel.Prostitutiebeleid
Met het opheffen van het bordeelverbod kunnen gemeenten zelf beleid gaan maken. Breda kwam met een vergunningensysteem. De voorstellen waren slecht doordacht. Inspraak werd niet verleend. Criteria zoals niet in de nabijheid van woningen werden zeer discutabel toegepast. De meerderheid van de commissie heeft, met steun van GroenLinks, de sluitingstijd aangepast van 02.00 naar 04.00 uur 's nachts; er was immers volgens de politie géén sprake van overlast voor de omgeving. Hoerenlopers willen blijkbaar niet opvallen!Bevoegdheden stadstoezicht
Méér moeite had de fractie met de uitbreiding van de bevoegdheden stadstoezicht. De dienst Stadsbeheer had namelijk bedacht dat parkeerwachten productiever zijn wanneer zij fietsers en voetgangers in het centrum op de bon kunnen slingeren, wanneer zij kleine overtredingen begaan. Het voorstel was een toonbeeld van een stadsbestuur dat zo graag wil laten zien dat zij alles doet aan het terugdringen van gevoelens van onveiligheid. De fractie heeft mordicus tegen gestemd!!Camera's uitgaansgebied
In dezelfde lijn lag het voorstel tot plaatsing van videocamera's in het uitgaansgebied. Het voorstel werd vooraf gegaan door een hallelujapresentatie over de resultaten van de camera's bij het station. De resultaten daar zouden heel goed zijn. Bij kritische lezing van het rapport blijkt dit echter maar schijn. Dat weerhield de commissie echter niet van plaatsing van de camera's in het uitgaansgebied. De discussie ging wederom gepaard met goedkope kretologie; als je niks te verbergen hebt deert het niet!! Uiteraard gaat het dan over uitgaansgeweld. Opvallend was dat er ook camera's op de Grote Markt komen die alleen opnemen tijdens de weekmarkten!!. De suggestie werd vervolgens gewekt dat brute berovingen van bejaarden tijdens de weekmarkt schering en inslag is. Waarschijnlijk bedoelt Rutten hier die enkele zakkenroller die soms de straat onveilig maakt, maar met dat argument kun je zo'n zwaar middel als cameratoezicht natuurlijk niet rechtvaardigen. De commissie ging zonder noemenswaardige discussie akkoord. Breda97 over het cameratoezicht tijdens de weekmarkt: "over een jaar evalueren we. Als het dan niet nodig blijkt kunnen ze weer weg"!! Nou ja...Wim Schröder
- Sociale Zaken, Arbeidsmarktbeleid en Welzijn
Het verschil tussen Rutten en wethouders Heerkens is dat Rutten niet, en Heerkens wél graag met de commissie vergadert. Heerkens geeft er blijk van te genieten van haar gedetailleerde dossierkennis. Bovendien is ze zéér breedsprakig, en meent ze met het veelvuldig gebruik van het woord 'nadrukkelijk' extra overtuigingskracht in haar betoog te leggen. De vaak lange commissievergaderingen wekken dan ook de indruk dat er erg veel belangrijke zaken aan de orde zijn.
Achteraf bezien blijkt echter dat het vaak gaat om voortgang en technische aanpassingen van bestaand beleid.
Op de volgende terreinen is niets bijzonders gebeurd. Bijstand, WVG, Kinderopvang, Arbeidsmarkt, Sport.De volgende aspecten verdienen kort de aandacht:
Accommodatiebeleid
Hier gaat het om de vernieuwing van het accommodatiebeleid van een huurrelatie naar een subsidierelatie. Kern van de plannen is de gemeente nu welzijnsaccommodaties verhuurt aan onafhankelijke besturen. Vervolgens is de gemeente de greep kwijt omdat de besturen autonoom uitmaken hoe zij de ruimtes gebruiken. Door de besturen te verplichten om de ruimtes gratis ter beschikking te stellen ten behoeve van gesubsidieerde activiteiten krijgt de gemeente wel invloed. Immers kunnen de besturen inkomsten genereren door activiteiten binnen te halen!! De fractie volgt het college in deze opvatting.Zwervers/daklozen
De dak- en thuislozenzorg blijkt een hardnekkig probleem. In juni 2000 legden de besturen van Koetshuis en de Gaarshof een groot aantal klachten bij de raad neer. Kern daarvan is dat Heerkens te weinig doet en te weinig visie ontwikkelt. Bij de behandeling van de begroting heeft de fractie dit punt uitgelicht. Middels een motie (na toezegging ingetrokken) is afgedwongen dat Heerkens met beleidsvoorstellen naar de raad komt.IJsbaan
Daar is 't ie dan; lang verwacht maar toch gekomen!! De overdekte ijsbaan voor Breda. Als fractie hebben wij daar al jaren op aangedrongen. Bij de voorbereiding van de plannen hebben wij gepleit voor een overkapping. Dat is weliswaar duurder maar uiteindelijk rendabeler in de exploitatie. Helaas kregen wij op dit punt de meerderheid niet achter ons standpunt. Pas toen de marktpartij ook voor een overkapping pleitte (zonder vond hij het niet interessant om mee te dingen!) ging het college en haar kudde volgzame raadsleden om.Wim Schröder
- Ruimtelijke Ordening
30 km zones rijksbeleid dat stad zoveel mogelijk 30 km zones in bebouwde kom realiseert: kritiek GL op te trage fasering: door minder hobbels (drempels) en soortgelijke maatregelen te maken, kan er versneld worden ingevoerd; overigens verkeersplan in ontwikkeling; steeds overleg binnen commissie RO geweest: besluitvorming uiteindelijk in 2001 te verwachten. Aandachtspunt: wat ons betreft meer accent op langzaam verkeer en o.v. en minder op 'autobereikbaarheid' van de hele stad.
spoorzone nota verkenningen sleutelproject: als gevolg van de aanhaking van de HSL (shuttle weliswaar) wil men grondig ontwikkelen in dit gebied, met veel kantoren, woningen en een nieuw stationsgebouw; op zich niet tegen: huidige station stelt weinig voor en stationsplein stemt treurig; bovendien geen goede verbinding voor noord- en zuidgedeelte van station. In huidige plan komt een station dat niet alleen treinsporen herbergt, maar ook halte voor HOV en voor bussen. Verder doorsteek voor langzaam verkeer, ook voor fietsers, in verlengde van Willemstraat. Probleem: enorme ondergrondse parkeergarage (minimaal 4000 plaatsen, tot 5000) wat enorme autoverkeertoename oplevert; motie tot onderzoek naar transferium buiten centrum en herbezinning op hoeveelheid kantoor (120.000 à 160.000 m2), werd helaas afgewezen. Daarom GL tegen deze nota.
geluidswal Bavel bezwaarschriften tegen hoogte Wal (15 meter): raadsvoorstel tot afwijzing. GL mordicus tegen omdat de nieuwe wijk Nieuw-Wolfslaar simpelweg veel te dicht tegen snelweg is geprojecteerd; andere ligging (verder van snelweg) zou tot minder hoge wal leiden en daardoor minder problemen (molen Bavel, afscheiding dorp Bavel) opleveren.
geld voor Hoge Vucht/Doornbos-Linie oké
reconstructie Claudius Prinsenlaan regelen verkeer nodig i.v.m. giga-garage onder Chasséterrein, en wegens komst Casino in Kloosterkazerne, onnodig aantrekken verkeer; tegen, ondanks leuke fietsbruggetjes.
Teteringen dynamisch verkeersmodel, reconstructie kruispunt wel geld voor allerlei maatregelen, geen oplossing van de verkeersproblemen rond Teteringen.
artikel 19 RO: bevoegdheid raad aan B&W mogelijkheid per april 2000 door nieuwe wet om artikel 19 RO procedures door raad voortaan af te laten handelen; week tevoren voorstel door B&W om deze bevoegdheid aan B&W te delegeren; GL zag dat als gemiste kans, en stelde voor dit terug te nemen; meerderheid raad wilde dit niet; toen verklaring gezamenlijke oppositie om voortaan alle artikel 19 RO verzoeken standaard naar de raad te brengen (1/5 deel van de raad kan dat); tegenzet coalitie: 1/5 wordt 1/3; dit werd door de meerderheid van de raad aanvaard, waardoor oppositie buitenspel werd gezet, maar erger nog: ook de raad, en daardoor inspraak buiten de openbaarheid werd gehouden (B&W kan daarmee omgaan zoals zij zelf goed dunkt).
uitbreiding met stadskantoor 1a
Ulvenhout; bestemmingsplan amendement amendement om zeer beperkte woningbouw aan rand dorp toe te laten (geen inbreuk op buitengebied) werd afgewezen.
bestemmingsplan Trip Definitief toestaan Taptoe op dit terrein; helaas geen schijn van poging om dit gebied te verwerven en er minstens ten dele woningen te ontwikkelen; jammer dat dit soort terreinen grotendeels onbenut blijven; woningen en park zouden er heel goed kunnen, beter dan verder aantasten van buitengebied aan de randen van de stad.
aanvullende opdracht GSB (mbt woningbouw) nieuw beleid VHV inzetten (minder goedkope woningbouw dan 1/3, meer ruimte voor woningen in dure sector) zonder heldere recente cijfers over de ontwikkelingen op woningmarkt. Zelfde geldt voor taakstelling nieuwbouw tot 2020: 20.000 woningen erbij: zeer bepalend voor de ruimtelijke ontwikkelingen in en rond de stad; maar deugdelijke onderbouwing ho maar! Laat staan goede inspraak!
stadsbusdienstregeling 2001
stimulering OV terugval deelneming OV: tamelijk magere maatregelen om daar wat aan te doen; gesteund in afwachting van nota OV (2001 vast te stellen).
Christus Koningkerk weer zo'n kerk die ten onrechte is weg bestemd, zonder dat bekeken werd of het gebouw, eventueel met een andere invulling, gehandhaafd kon worden. GL was de enige die hiertegen stelling nam. 'Kerkenboek': inventarisatie van de wel of niet te handhaven kerkgebouwen in te stad, zou komen, maar was er nog steeds niet; uiteindelijk wordt dat pas in mei 2001 uitgebracht; in de tussentijd sneuvelen bosjes kerken.
visie ontwikkeling Heuvel oké
v.o. op hoofdlijnen Oost- en Westflank positieve aspecten van water terug in de Haven: weren doorgaand verkeer; ontsluiting gebied Seeligkazerne, functiemix wonen en kantoren, park en pendelmogelijkheden worden onderzocht, aandacht voor fietsroutes en fietsparkeren; van belang wel dat B&W uitgaat van forse bijdragen van de in dit gebied werkzame projectontwikkelaars en de rijksoverheid. Gaat dat lukken? Dat zou in 2001 moeten gaan blijken. Dit voorlopig ontwerp werd in ieder geval door GL gesteund.
interpellaties VHV-beleid en Graauwmans Gaat over nieuw beleid zonder onderzoek naar situatie op woningmarkt en verder zeer dubieuze rol van gemeente (-ambtenaren?) bij conflict over grensoverschrijdende bouw tussen buren. Opmerkelijk: de conflictueuze opstelling van wethouder Van Beusekom.
bezwaarschriften tegen vaststelling structuurplan Breda NO-Teteringen Raadsvoorstel: bezwaren afwijzen. GL tegen: eerst oplossing zoeken voor verkeersproblemen, daarna pas structuurplan vaststellen (incl. 3000 woningen).
herinrichting Graaf Hendrik III-laan Eerdere plan (met twee rijstroken) was veel mooier en betekende rustiger verkeersbeeld en betere oversteekbaarheid voor onder meer bussen vanaf de Langendijk (Baronieziekenhuis); buurt schoot dit echter af in voorjaar 2000; nieuwe plan hield alles bij het oude; gemiste kans volgens GL: het ging hier om buurtoverstijgende belangen. Stiekem vond de meerderheid van de raad dat ook (en zeker de ambtenaren), maar de achterban had het voor het zeggen. Motie van GL om het eerdere plan toch als uitgangspunt te nemen werd weggestemd.
verdeelbesluit 2000 VHV Elk jaar 3 miljoen te verdelen onder de woningbouwcorporaties aan gemeentelijk volkshuisvestingsgeld; gek genoeg lukt het maar niet om dat soort dingen voortvarend te doen. (Eind 2000 was het geld nog niet helemaal verdeeld. De corporaties vinden het maar peanuts en de gemeente dramt heel erg over hoe precies het geld te verdelen. GL uiteindelijk niet tegen dit besluit omdat het geld wordt besteed tbv huisvesting ouderen, gehandicapten en grotere gezinnen. Echter geen goede visie op gemeentelijke sturing van volkshuisvestingsbeleid. Dit punt gaat in mei 2001 weer spelen als de recente cijfers over de woningmarktontwikkelingen en de woningvraag eindelijk op tafel komen.
Ben de Roos
- Milieu en Onderwijs
Deze commissie wordt meestal bemenst door Christ Crul en ondergetekende. Christ neemt meestal de onderwijszaken voor zijn rekening, ik het milieu; in de raad doe ik deze onderwerpen beide.
Het afgelopen jaar waren er enkele opvallende zaken bij deze portefeuille. Cor Kruithof vertrok als wethouder (wat wij niet betreurden) en Joop de Werd kwam als nieuweling (wat wij met de nodige scepsis aan hebben gezien. Daarnaast vertrok Harry Zonderland als directeur Milieu; interne meningsverschillen.
In onze ogen hebben deze zaken de zaken waar het werkelijk om gaat; namelijk het milieu en het onderwijs bepaald geen goed gedaan. Milieu scoort politiek gezien toch al slecht en onderwijs wordt voor een groot gedeelte op landelijk niveau 'bestierd' en wat lokaal speelt (o.a. het huisvestingsbeleid) gaat gebukt onder grote financiële problemen.
GroenLinks heeft soms een wat moeilijke positie; enerzijds vaak stevige kritiek op de manier waarop beide onderwerpen nu lopen (of juist niet lopen...) en anderzijds juist als houding dat er meer geld naar deze beide onderwerpen zou moeten gaan.
Onderwijs
Veel aandacht voor de experimenten met de Brede school (kritisch volgen), onderwijskansenbeleid (kan niet genoeg doen), en (her-) huisvestingsproblematiek. Vooral bij dit laatste blijkt steeds opnieuw: te weinig geld. Als alle claims uit het Bredase op dit terrein gehonoreerd zouden moeten worden, komen we vele miljoenen tekort. Des te schrijnender de problemen rond de enorme budgetoverschrijding rond de (ver-)nieuwbouw van de Montessorischool. De aandacht die GroenLinks besteedt aan dit debacle moge duidelijk zijn uit de lokale pers. Wordt nog steeds vervolgd.Milieu
GroenLinks heeft veel kritiek geuit op de manier waarop het milieu onder de aandacht is gebracht de afgelopen jaren. Te abstract, te weinig, te langzaam, te weinig ambities (op dit vlak althans. Veel plannen, veel woorden, ook nu weer naar de toekomst gericht. Het komen tot een nieuwe milieuvisie slokt alle energie van de kleine afdeling blijkbaar op. Helaas durft ook de nieuwbakken wethouder op het gebied van Milieu zijn nek niet uit te steken; erger nog; we hebben hem nog niet kunnen betrappen op een bijdrage in welk milieu-debat dan ook.
Het meest positieve waar GroenLinks zich op dit moment voor hard maakt is de gewenste uitbreiding van het MEC/kinderboerderij Wolfslaar, waar overigens dan weer Janus Oomen over gaat. Wij hebben hem uitgedaagd gewoon eens met een flinke claim te komen richting college, maar Janus voelt ook steeds de hete adem in zijn nek van diverse andere partijen die onkruidbestrijding (desnoods met gif) het belangrijkste 'milieu'-onderwerp vinden. Tenslotte: GroenLinks blijft een eigen, zelfstandige Milieudienst bepleiten. Nu is het versnipperd, ondergesneeuwd en zeker te weinig zichtbaar. Wat mijn persoonlijke inbreng betreft: soms word ik wel eens wat (te) cynisch, misschien moet maar eens iemand anders de milieukar van GroenLinks gaan trekken. Maar dat moeten we dan de komende maanden maar eens gaan uitwerken.Piet Hein Scheltens
- Middelen
- uitbreiding stadskantoren: fractie volgt kritisch. Vooralsnog zijn wij niet akkoord, in verband met telewerken, ontwikkeling personeelsbestand, districtsgewijs werken etc.;
- tarieven ivm nieuwe wet RO;
- voortgang Euro: wethouder zegt dat wij op schema liggen;
- bedrijfsmiddelen automatisering;
- uitbreiding garage Chassépark: consequent tegen;
- project digitaal trapveld;
- gemeente Breda Digitale stad;
- Tekenarchief- en beheersysteem;
- verkoop deelstadskantoor Ulvenhout: zie uitbreiding stadskantoor!
Ben de Roos
- Economische Zaken, Cultuur en Grondbeleid
Economische zaken
mei 2000, Leisurepark Het idee van een leisurepark in Steenakker wordt gelukkig verlaten. Er zal nu alleen worden verder gewerkt aan de totstandkoming van een evenementenhal. Er is echter een forse vertraging opgetreden. Er blijken mensen in de buurt te wonen! Wij hebben steeds aangedrongen op het opmaken van een MER rapportage maar men wil er niet aan.november 2000, Brabantpark Het Brabantplein staat weer eens op de agenda. Er is nog steeds niets gebeurd. Het college stelt voor om een minimale opknapbeurt aan het plein te geven (achterstallig onderhoud aan stoepen etc)
Boschstraat na veel trekken en duwen van onze kant komt de Boschstraat toch op de politieke agenda. Er wordt een 'commissiewerkgroep' gevormd die de ontwikkelingen in de Boschstraat op de voet gaat volgen. Gelukkig hebben de ondernemers en bewoners van de Boschstraat elkaar gevonden en is er een platform opgericht dat actief aan de slag gaat om gezamenlijk met plannen richting gemeente te komen. Het begin is gemaakt. Men gaat zelf een grootscheepse enquête houden om er achter te komen hoe er in de straat eigenlijk over de straat gedacht wordt.
Cultuur
november 2000, bezuinigingen: Uit de managementrapportage van de dienst cultuur blijkt dat er een tekort gaat ontstaan van 1,4 miljoen. Wij vinden dat Breda op cultuurgebied 'voor een dubbeltje op de eerste rang wil zitten' en pleiten voor bijpassen van de tekorten en verhoging van het budget bij de kadernota. Het college stelt echter voor en de coalitiepartijen stemmen daarmee in om de dienst een bezuinigingstaakstelling op te leggen.
februari 2001, Monumenten uit de nota 'Gekoesterd karakter' spreekt een voorzichtige omslag naar een beter monumentenbeleid. We stemmen ermee in maar zullen zeer alert moeten blijven op de daden van het college en brengen alvast wat monumentenpunten naar voren die o.i. aandacht verdienen (Lange Stallen, molen Princenhage, vishal.
maart 2001, Subsidiebeleid Vaststelling van de nota 'alles heeft zijn prijs, cultuur'. De nieuwe regels voor het verkrijgen van subsidie voor culturele activiteiten. Een uitvloeisel van eerdere subsidienota's waarmee we konden instemmen.
Grondbedrijf
Over de rol en de positie van het grondbedrijf zijn verschillende discussies in de commissie gevoerd. Overigens zonder dat daar besluitvorming over heeft plaatsgevonden. De discussie gaat met name over het tijdstip van aankopen van gronden. Wanneer deze plaatsvinden nadat er plannen zijn gemaakt, loopt het grondbedrijf achter de feiten aan, zijn projectontwikkelaars hen vaak voor en kan de gemeente de plannen slechts ten dele of tegen hele hoge (grond)kosten verwezenlijken. In 2001 of 2002 zullen hierover besluiten moeten worden genomen.Rian Remie
- Stadsbeheer
Een deel van het stadsbestuur waar weinig echte politiek wordt bedreven. Daarom wellicht een commissie voor 'nieuwkomers' om het politieke vak te leren kennen. (klinkt een beetje paradoxaal, PH.) Het lijkt steeds op een familiebijeenkomst als de commissie vergadert met Janus Oomen als de vriendelijke vader, ambtenaren- veel ambtenaren, de commissieleden en soms wat publiek. Wel gezellig.
In het afgelopen jaar passeerden de volgende zaken onder meer de revue.De reconstructie van de St. Ignatiusstraat en de Fatimastraat.
De beide straten zijn voor het langzaam verkeer een stuk veiliger geworden; maar zeker ook voor het autoverkeer. Helaas moesten een aantal bomen geveld worden. In de door ons gevraagde en later uitgevoerde evaluatie over de reconstructies kon in ieder geval het volgende geleerd worden:- een betere voorbereiding en planning kan knelpunten oplossen en de uitvoering versnellen;
- het omleiden van het verkeer kan zeker worden verbeterd;
- een snellere uitvoering zou moeten kunnen worden bereikt door betere planning en goede afspraken bij bestek en contracten.
Uitvoerings- en onderhoudsplannen
Plannen worden opgezet voor een meer structurele opzet van uitvoerings-, onderhouds- en handhavingzaken in:- de gehele stad;
- buitengebied in het bijzonder;
- alles wat groeit en bloeit.
Van onze kant werd daarbij speciale aandacht gevraagd voor de kant van het milieu en de aspecten van leefbaarheid.
MEC
Het MEC is door Piet Hein op een speciale manier in de belangstelling geplaatst. Een BN/De Stem artikel waarin hij de hoofdrol speelde was het resultaat. Van zijn kant benadrukte hij het eens te zijn met uitbreiding en modernisering van het MEC. Hij stelt daarbij met nadruk dat de educatieve kant niet onder moet gaan in het 'pretpark'- gebeuren. De discussie hierover is op gang gebracht.Parkeren
Het parkeerbeleid blijft helaas gericht op het verzachten van de gevolgen van de steeds groeiende mobiliteit terwijl de automobiliteit teruggedrongen zou moeten worden via het bevorderen van het gebruik van het openbaar vervoer, de fiets en de benen.
De fractie blijft zich richten op beperking van de automobiliteit. Heel langzaam begint zich een meerderheid af te tekenen voor de invoering van Park & Pendel; een actie waar wij al jaren voor bezig zijn. Doorgaan dus.Tot slot de financiën
In Stadsbeheer is meer dan in andere sectoren voelbaar dat het ambitieniveau teveel geld opslokt ten koste van het leefklimaat in de stad zelf voor de dagelijkse gang van zaken te vergelijken met zorg en onderwijs - landelijk. Onderhoud / leefklimaat / handhaving zijn het kind van de rekening; heroverweging van de uitgaven is noodzakelijk.Christ Crul
- Algemene Zaken
In de commissie AZ geeft burgemeester Rutten er meer en meer blijk van dat hij eigenlijk weinig voelt voor het overleg met de commissie. In 2000 is de vergadering meerdere malen niet doorgegaan 'wegens het ontbreken van agendapunten'. Wanneer hij de kans ziet maakt Rutten handig gebruik van de mogelijkheid om een zaak op het bordje van een wethouder te schuiven. De camera's aan de Oosterhoutseweg in verband met registratie van doorgaand verkeer verwees hij bijvoorbeeld naar de portefeuille verkeer & vervoer. Onderwerpen als privacybescherming en vrijheid in de openbare ruimte vond hij kennelijk niet de moeite waard.
Naast de bekende voortgangsrapportages, en de jaarlijks terugkerende notitie bestuurlijke preventie criminaliteit, is er dan ook niet zo gek veel gebeurd. Een 4-tal onderwerpen wil ik hier noemen:
Bestuurlijke vernieuwing
Dit onderwerp werd geagendeerd in verband met de ophanden zijnde wijziging ingevolge de rapportage van de commissie Elzinga. Rutten gaf er blijk van niet zo veel te voelen voor het gedachtegoed van Elzinga. Niettemin werd in de commissie besloten om een werkgroep in het leven te roepen die de bestuurlijke vernieuwing in Breda gaat voorbereiden. De fractie heeft de gedachten over bestuurlijke vernieuwing altijd toegejuicht vanuit de gedachte dat er meer ontvlechting moet komen tussen Raad en College. M.a.w. de Raad moet zich wat onafhankelijker t.o.v. het college op kunnen stellen. Enigszins nolens volens heeft de commissie ingestemd met de werkgroep (het komt er toch. Met name VVD en SP zijn eigenlijk tegen. PvdA en CDA zijn sceptisch. D66 en Breda97 zijn redelijk enthousiast. De werkgroep rapporteert op 17 april 2001 terug aan de commissie AZ. Namens GroenLinks neemt Wim Schröder deel.Prostitutiebeleid
Met het opheffen van het bordeelverbod kunnen gemeenten zelf beleid gaan maken. Breda kwam met een vergunningensysteem. De voorstellen waren slecht doordacht. Inspraak werd niet verleend. Criteria zoals niet in de nabijheid van woningen werden zeer discutabel toegepast. De meerderheid van de commissie heeft, met steun van GroenLinks, de sluitingstijd aangepast van 02.00 naar 04.00 uur 's nachts; er was immers volgens de politie géén sprake van overlast voor de omgeving. Hoerenlopers willen blijkbaar niet opvallen!Bevoegdheden stadstoezicht
Méér moeite had de fractie met de uitbreiding van de bevoegdheden stadstoezicht. De dienst Stadsbeheer had namelijk bedacht dat parkeerwachten productiever zijn wanneer zij fietsers en voetgangers in het centrum op de bon kunnen slingeren, wanneer zij kleine overtredingen begaan. Het voorstel was een toonbeeld van een stadsbestuur dat zo graag wil laten zien dat zij alles doet aan het terugdringen van gevoelens van onveiligheid. De fractie heeft mordicus tegen gestemd!!Camera's uitgaansgebied
In dezelfde lijn lag het voorstel tot plaatsing van videocamera's in het uitgaansgebied. Het voorstel werd vooraf gegaan door een hallelujapresentatie over de resultaten van de camera's bij het station. De resultaten daar zouden heel goed zijn. Bij kritische lezing van het rapport blijkt dit echter maar schijn. Dat weerhield de commissie echter niet van plaatsing van de camera's in het uitgaansgebied. De discussie ging wederom gepaard met goedkope kretologie; als je niks te verbergen hebt deert het niet!! Uiteraard gaat het dan over uitgaansgeweld. Opvallend was dat er ook camera's op de Grote Markt komen die alleen opnemen tijdens de weekmarkten!!. De suggestie werd vervolgens gewekt dat brute berovingen van bejaarden tijdens de weekmarkt schering en inslag is. Waarschijnlijk bedoelt Rutten hier die enkele zakkenroller die soms de straat onveilig maakt, maar met dat argument kun je zo'n zwaar middel als cameratoezicht natuurlijk niet rechtvaardigen. De commissie ging zonder noemenswaardige discussie akkoord. Breda97 over het cameratoezicht tijdens de weekmarkt: "over een jaar evalueren we. Als het dan niet nodig blijkt kunnen ze weer weg"!! Nou ja...Wim Schröder
- Sociale Zaken, Arbeidsmarktbeleid en Welzijn
Het verschil tussen Rutten en wethouders Heerkens is dat Rutten niet, en Heerkens wél graag met de commissie vergadert. Heerkens geeft er blijk van te genieten van haar gedetailleerde dossierkennis. Bovendien is ze zéér breedsprakig, en meent ze met het veelvuldig gebruik van het woord 'nadrukkelijk' extra overtuigingskracht in haar betoog te leggen. De vaak lange commissievergaderingen wekken dan ook de indruk dat er erg veel belangrijke zaken aan de orde zijn.
Achteraf bezien blijkt echter dat het vaak gaat om voortgang en technische aanpassingen van bestaand beleid.
Op de volgende terreinen is niets bijzonders gebeurd. Bijstand, WVG, Kinderopvang, Arbeidsmarkt, Sport.De volgende aspecten verdienen kort de aandacht:
Accommodatiebeleid
Hier gaat het om de vernieuwing van het accommodatiebeleid van een huurrelatie naar een subsidierelatie. Kern van de plannen is de gemeente nu welzijnsaccommodaties verhuurt aan onafhankelijke besturen. Vervolgens is de gemeente de greep kwijt omdat de besturen autonoom uitmaken hoe zij de ruimtes gebruiken. Door de besturen te verplichten om de ruimtes gratis ter beschikking te stellen ten behoeve van gesubsidieerde activiteiten krijgt de gemeente wel invloed. Immers kunnen de besturen inkomsten genereren door activiteiten binnen te halen!! De fractie volgt het college in deze opvatting.Zwervers/daklozen
De dak- en thuislozenzorg blijkt een hardnekkig probleem. In juni 2000 legden de besturen van Koetshuis en de Gaarshof een groot aantal klachten bij de raad neer. Kern daarvan is dat Heerkens te weinig doet en te weinig visie ontwikkelt. Bij de behandeling van de begroting heeft de fractie dit punt uitgelicht. Middels een motie (na toezegging ingetrokken) is afgedwongen dat Heerkens met beleidsvoorstellen naar de raad komt.IJsbaan
Daar is 't ie dan; lang verwacht maar toch gekomen!! De overdekte ijsbaan voor Breda. Als fractie hebben wij daar al jaren op aangedrongen. Bij de voorbereiding van de plannen hebben wij gepleit voor een overkapping. Dat is weliswaar duurder maar uiteindelijk rendabeler in de exploitatie. Helaas kregen wij op dit punt de meerderheid niet achter ons standpunt. Pas toen de marktpartij ook voor een overkapping pleitte (zonder vond hij het niet interessant om mee te dingen!) ging het college en haar kudde volgzame raadsleden om.Wim Schröder
- Milieu en Onderwijs
Deze commissie wordt meestal bemenst door Christ Crul en ondergetekende. Christ neemt meestal de onderwijszaken voor zijn rekening, ik het milieu; in de raad doe ik deze onderwerpen beide.
Het afgelopen jaar waren er enkele opvallende zaken bij deze portefeuille. Cor Kruithof vertrok als wethouder (wat wij niet betreurden) en Joop de Werd kwam als nieuweling (wat wij met de nodige scepsis aan hebben gezien. Daarnaast vertrok Harry Zonderland als directeur Milieu; interne meningsverschillen.
In onze ogen hebben deze zaken de zaken waar het werkelijk om gaat; namelijk het milieu en het onderwijs bepaald geen goed gedaan. Milieu scoort politiek gezien toch al slecht en onderwijs wordt voor een groot gedeelte op landelijk niveau 'bestierd' en wat lokaal speelt (o.a. het huisvestingsbeleid) gaat gebukt onder grote financiële problemen.
GroenLinks heeft soms een wat moeilijke positie; enerzijds vaak stevige kritiek op de manier waarop beide onderwerpen nu lopen (of juist niet lopen...) en anderzijds juist als houding dat er meer geld naar deze beide onderwerpen zou moeten gaan.
Onderwijs
Veel aandacht voor de experimenten met de Brede school (kritisch volgen), onderwijskansenbeleid (kan niet genoeg doen), en (her-) huisvestingsproblematiek. Vooral bij dit laatste blijkt steeds opnieuw: te weinig geld. Als alle claims uit het Bredase op dit terrein gehonoreerd zouden moeten worden, komen we vele miljoenen tekort. Des te schrijnender de problemen rond de enorme budgetoverschrijding rond de (ver-)nieuwbouw van de Montessorischool. De aandacht die GroenLinks besteedt aan dit debacle moge duidelijk zijn uit de lokale pers. Wordt nog steeds vervolgd.Milieu
GroenLinks heeft veel kritiek geuit op de manier waarop het milieu onder de aandacht is gebracht de afgelopen jaren. Te abstract, te weinig, te langzaam, te weinig ambities (op dit vlak althans. Veel plannen, veel woorden, ook nu weer naar de toekomst gericht. Het komen tot een nieuwe milieuvisie slokt alle energie van de kleine afdeling blijkbaar op. Helaas durft ook de nieuwbakken wethouder op het gebied van Milieu zijn nek niet uit te steken; erger nog; we hebben hem nog niet kunnen betrappen op een bijdrage in welk milieu-debat dan ook.
Het meest positieve waar GroenLinks zich op dit moment voor hard maakt is de gewenste uitbreiding van het MEC/kinderboerderij Wolfslaar, waar overigens dan weer Janus Oomen over gaat. Wij hebben hem uitgedaagd gewoon eens met een flinke claim te komen richting college, maar Janus voelt ook steeds de hete adem in zijn nek van diverse andere partijen die onkruidbestrijding (desnoods met gif) het belangrijkste 'milieu'-onderwerp vinden. Tenslotte: GroenLinks blijft een eigen, zelfstandige Milieudienst bepleiten. Nu is het versnipperd, ondergesneeuwd en zeker te weinig zichtbaar. Wat mijn persoonlijke inbreng betreft: soms word ik wel eens wat (te) cynisch, misschien moet maar eens iemand anders de milieukar van GroenLinks gaan trekken. Maar dat moeten we dan de komende maanden maar eens gaan uitwerken.Piet Hein Scheltens
- Middelen
- uitbreiding stadskantoren: fractie volgt kritisch. Vooralsnog zijn wij niet akkoord, in verband met telewerken, ontwikkeling personeelsbestand, districtsgewijs werken etc.;
- tarieven ivm nieuwe wet RO;
- voortgang Euro: wethouder zegt dat wij op schema liggen;
- bedrijfsmiddelen automatisering;
- uitbreiding garage Chassépark: consequent tegen;
- project digitaal trapveld;
- gemeente Breda Digitale stad;
- Tekenarchief- en beheersysteem;
- verkoop deelstadskantoor Ulvenhout: zie uitbreiding stadskantoor!
Ben de Roos
- Economische Zaken, Cultuur en Grondbeleid
Economische zaken
mei 2000, Leisurepark Het idee van een leisurepark in Steenakker wordt gelukkig verlaten. Er zal nu alleen worden verder gewerkt aan de totstandkoming van een evenementenhal. Er is echter een forse vertraging opgetreden. Er blijken mensen in de buurt te wonen! Wij hebben steeds aangedrongen op het opmaken van een MER rapportage maar men wil er niet aan.november 2000, Brabantpark Het Brabantplein staat weer eens op de agenda. Er is nog steeds niets gebeurd. Het college stelt voor om een minimale opknapbeurt aan het plein te geven (achterstallig onderhoud aan stoepen etc)
Boschstraat na veel trekken en duwen van onze kant komt de Boschstraat toch op de politieke agenda. Er wordt een 'commissiewerkgroep' gevormd die de ontwikkelingen in de Boschstraat op de voet gaat volgen. Gelukkig hebben de ondernemers en bewoners van de Boschstraat elkaar gevonden en is er een platform opgericht dat actief aan de slag gaat om gezamenlijk met plannen richting gemeente te komen. Het begin is gemaakt. Men gaat zelf een grootscheepse enquête houden om er achter te komen hoe er in de straat eigenlijk over de straat gedacht wordt.
Cultuur
november 2000, bezuinigingen: Uit de managementrapportage van de dienst cultuur blijkt dat er een tekort gaat ontstaan van 1,4 miljoen. Wij vinden dat Breda op cultuurgebied 'voor een dubbeltje op de eerste rang wil zitten' en pleiten voor bijpassen van de tekorten en verhoging van het budget bij de kadernota. Het college stelt echter voor en de coalitiepartijen stemmen daarmee in om de dienst een bezuinigingstaakstelling op te leggen.
februari 2001, Monumenten uit de nota 'Gekoesterd karakter' spreekt een voorzichtige omslag naar een beter monumentenbeleid. We stemmen ermee in maar zullen zeer alert moeten blijven op de daden van het college en brengen alvast wat monumentenpunten naar voren die o.i. aandacht verdienen (Lange Stallen, molen Princenhage, vishal.
maart 2001, Subsidiebeleid Vaststelling van de nota 'alles heeft zijn prijs, cultuur'. De nieuwe regels voor het verkrijgen van subsidie voor culturele activiteiten. Een uitvloeisel van eerdere subsidienota's waarmee we konden instemmen.
Grondbedrijf
Over de rol en de positie van het grondbedrijf zijn verschillende discussies in de commissie gevoerd. Overigens zonder dat daar besluitvorming over heeft plaatsgevonden. De discussie gaat met name over het tijdstip van aankopen van gronden. Wanneer deze plaatsvinden nadat er plannen zijn gemaakt, loopt het grondbedrijf achter de feiten aan, zijn projectontwikkelaars hen vaak voor en kan de gemeente de plannen slechts ten dele of tegen hele hoge (grond)kosten verwezenlijken. In 2001 of 2002 zullen hierover besluiten moeten worden genomen.Rian Remie
- Stadsbeheer
Een deel van het stadsbestuur waar weinig echte politiek wordt bedreven. Daarom wellicht een commissie voor 'nieuwkomers' om het politieke vak te leren kennen. (klinkt een beetje paradoxaal, PH.) Het lijkt steeds op een familiebijeenkomst als de commissie vergadert met Janus Oomen als de vriendelijke vader, ambtenaren- veel ambtenaren, de commissieleden en soms wat publiek. Wel gezellig.
In het afgelopen jaar passeerden de volgende zaken onder meer de revue.De reconstructie van de St. Ignatiusstraat en de Fatimastraat.
De beide straten zijn voor het langzaam verkeer een stuk veiliger geworden; maar zeker ook voor het autoverkeer. Helaas moesten een aantal bomen geveld worden. In de door ons gevraagde en later uitgevoerde evaluatie over de reconstructies kon in ieder geval het volgende geleerd worden:- een betere voorbereiding en planning kan knelpunten oplossen en de uitvoering versnellen;
- het omleiden van het verkeer kan zeker worden verbeterd;
- een snellere uitvoering zou moeten kunnen worden bereikt door betere planning en goede afspraken bij bestek en contracten.
Uitvoerings- en onderhoudsplannen
Plannen worden opgezet voor een meer structurele opzet van uitvoerings-, onderhouds- en handhavingzaken in:- de gehele stad;
- buitengebied in het bijzonder;
- alles wat groeit en bloeit.
Van onze kant werd daarbij speciale aandacht gevraagd voor de kant van het milieu en de aspecten van leefbaarheid.
MEC
Het MEC is door Piet Hein op een speciale manier in de belangstelling geplaatst. Een BN/De Stem artikel waarin hij de hoofdrol speelde was het resultaat. Van zijn kant benadrukte hij het eens te zijn met uitbreiding en modernisering van het MEC. Hij stelt daarbij met nadruk dat de educatieve kant niet onder moet gaan in het 'pretpark'- gebeuren. De discussie hierover is op gang gebracht.Parkeren
Het parkeerbeleid blijft helaas gericht op het verzachten van de gevolgen van de steeds groeiende mobiliteit terwijl de automobiliteit teruggedrongen zou moeten worden via het bevorderen van het gebruik van het openbaar vervoer, de fiets en de benen.
De fractie blijft zich richten op beperking van de automobiliteit. Heel langzaam begint zich een meerderheid af te tekenen voor de invoering van Park & Pendel; een actie waar wij al jaren voor bezig zijn. Doorgaan dus.Tot slot de financiën
In Stadsbeheer is meer dan in andere sectoren voelbaar dat het ambitieniveau teveel geld opslokt ten koste van het leefklimaat in de stad zelf voor de dagelijkse gang van zaken te vergelijken met zorg en onderwijs - landelijk. Onderhoud / leefklimaat / handhaving zijn het kind van de rekening; heroverweging van de uitgaven is noodzakelijk.Christ Crul
- Algemene Zaken
In de commissie AZ geeft burgemeester Rutten er meer en meer blijk van dat hij eigenlijk weinig voelt voor het overleg met de commissie. In 2000 is de vergadering meerdere malen niet doorgegaan 'wegens het ontbreken van agendapunten'. Wanneer hij de kans ziet maakt Rutten handig gebruik van de mogelijkheid om een zaak op het bordje van een wethouder te schuiven. De camera's aan de Oosterhoutseweg in verband met registratie van doorgaand verkeer verwees hij bijvoorbeeld naar de portefeuille verkeer & vervoer. Onderwerpen als privacybescherming en vrijheid in de openbare ruimte vond hij kennelijk niet de moeite waard.
Naast de bekende voortgangsrapportages, en de jaarlijks terugkerende notitie bestuurlijke preventie criminaliteit, is er dan ook niet zo gek veel gebeurd. Een 4-tal onderwerpen wil ik hier noemen:
Bestuurlijke vernieuwing
Dit onderwerp werd geagendeerd in verband met de ophanden zijnde wijziging ingevolge de rapportage van de commissie Elzinga. Rutten gaf er blijk van niet zo veel te voelen voor het gedachtegoed van Elzinga. Niettemin werd in de commissie besloten om een werkgroep in het leven te roepen die de bestuurlijke vernieuwing in Breda gaat voorbereiden. De fractie heeft de gedachten over bestuurlijke vernieuwing altijd toegejuicht vanuit de gedachte dat er meer ontvlechting moet komen tussen Raad en College. M.a.w. de Raad moet zich wat onafhankelijker t.o.v. het college op kunnen stellen. Enigszins nolens volens heeft de commissie ingestemd met de werkgroep (het komt er toch. Met name VVD en SP zijn eigenlijk tegen. PvdA en CDA zijn sceptisch. D66 en Breda97 zijn redelijk enthousiast. De werkgroep rapporteert op 17 april 2001 terug aan de commissie AZ. Namens GroenLinks neemt Wim Schröder deel.Prostitutiebeleid
Met het opheffen van het bordeelverbod kunnen gemeenten zelf beleid gaan maken. Breda kwam met een vergunningensysteem. De voorstellen waren slecht doordacht. Inspraak werd niet verleend. Criteria zoals niet in de nabijheid van woningen werden zeer discutabel toegepast. De meerderheid van de commissie heeft, met steun van GroenLinks, de sluitingstijd aangepast van 02.00 naar 04.00 uur 's nachts; er was immers volgens de politie géén sprake van overlast voor de omgeving. Hoerenlopers willen blijkbaar niet opvallen!Bevoegdheden stadstoezicht
Méér moeite had de fractie met de uitbreiding van de bevoegdheden stadstoezicht. De dienst Stadsbeheer had namelijk bedacht dat parkeerwachten productiever zijn wanneer zij fietsers en voetgangers in het centrum op de bon kunnen slingeren, wanneer zij kleine overtredingen begaan. Het voorstel was een toonbeeld van een stadsbestuur dat zo graag wil laten zien dat zij alles doet aan het terugdringen van gevoelens van onveiligheid. De fractie heeft mordicus tegen gestemd!!Camera's uitgaansgebied
In dezelfde lijn lag het voorstel tot plaatsing van videocamera's in het uitgaansgebied. Het voorstel werd vooraf gegaan door een hallelujapresentatie over de resultaten van de camera's bij het station. De resultaten daar zouden heel goed zijn. Bij kritische lezing van het rapport blijkt dit echter maar schijn. Dat weerhield de commissie echter niet van plaatsing van de camera's in het uitgaansgebied. De discussie ging wederom gepaard met goedkope kretologie; als je niks te verbergen hebt deert het niet!! Uiteraard gaat het dan over uitgaansgeweld. Opvallend was dat er ook camera's op de Grote Markt komen die alleen opnemen tijdens de weekmarkten!!. De suggestie werd vervolgens gewekt dat brute berovingen van bejaarden tijdens de weekmarkt schering en inslag is. Waarschijnlijk bedoelt Rutten hier die enkele zakkenroller die soms de straat onveilig maakt, maar met dat argument kun je zo'n zwaar middel als cameratoezicht natuurlijk niet rechtvaardigen. De commissie ging zonder noemenswaardige discussie akkoord. Breda97 over het cameratoezicht tijdens de weekmarkt: "over een jaar evalueren we. Als het dan niet nodig blijkt kunnen ze weer weg"!! Nou ja...Wim Schröder
- Sociale Zaken, Arbeidsmarktbeleid en Welzijn
Het verschil tussen Rutten en wethouders Heerkens is dat Rutten niet, en Heerkens wél graag met de commissie vergadert. Heerkens geeft er blijk van te genieten van haar gedetailleerde dossierkennis. Bovendien is ze zéér breedsprakig, en meent ze met het veelvuldig gebruik van het woord 'nadrukkelijk' extra overtuigingskracht in haar betoog te leggen. De vaak lange commissievergaderingen wekken dan ook de indruk dat er erg veel belangrijke zaken aan de orde zijn.
Achteraf bezien blijkt echter dat het vaak gaat om voortgang en technische aanpassingen van bestaand beleid.
Op de volgende terreinen is niets bijzonders gebeurd. Bijstand, WVG, Kinderopvang, Arbeidsmarkt, Sport.De volgende aspecten verdienen kort de aandacht:
Accommodatiebeleid
Hier gaat het om de vernieuwing van het accommodatiebeleid van een huurrelatie naar een subsidierelatie. Kern van de plannen is de gemeente nu welzijnsaccommodaties verhuurt aan onafhankelijke besturen. Vervolgens is de gemeente de greep kwijt omdat de besturen autonoom uitmaken hoe zij de ruimtes gebruiken. Door de besturen te verplichten om de ruimtes gratis ter beschikking te stellen ten behoeve van gesubsidieerde activiteiten krijgt de gemeente wel invloed. Immers kunnen de besturen inkomsten genereren door activiteiten binnen te halen!! De fractie volgt het college in deze opvatting.Zwervers/daklozen
De dak- en thuislozenzorg blijkt een hardnekkig probleem. In juni 2000 legden de besturen van Koetshuis en de Gaarshof een groot aantal klachten bij de raad neer. Kern daarvan is dat Heerkens te weinig doet en te weinig visie ontwikkelt. Bij de behandeling van de begroting heeft de fractie dit punt uitgelicht. Middels een motie (na toezegging ingetrokken) is afgedwongen dat Heerkens met beleidsvoorstellen naar de raad komt.IJsbaan
Daar is 't ie dan; lang verwacht maar toch gekomen!! De overdekte ijsbaan voor Breda. Als fractie hebben wij daar al jaren op aangedrongen. Bij de voorbereiding van de plannen hebben wij gepleit voor een overkapping. Dat is weliswaar duurder maar uiteindelijk rendabeler in de exploitatie. Helaas kregen wij op dit punt de meerderheid niet achter ons standpunt. Pas toen de marktpartij ook voor een overkapping pleitte (zonder vond hij het niet interessant om mee te dingen!) ging het college en haar kudde volgzame raadsleden om.Wim Schröder
- Middelen
- uitbreiding stadskantoren: fractie volgt kritisch. Vooralsnog zijn wij niet akkoord, in verband met telewerken, ontwikkeling personeelsbestand, districtsgewijs werken etc.;
- tarieven ivm nieuwe wet RO;
- voortgang Euro: wethouder zegt dat wij op schema liggen;
- bedrijfsmiddelen automatisering;
- uitbreiding garage Chassépark: consequent tegen;
- project digitaal trapveld;
- gemeente Breda Digitale stad;
- Tekenarchief- en beheersysteem;
- verkoop deelstadskantoor Ulvenhout: zie uitbreiding stadskantoor!
Ben de Roos
- Economische Zaken, Cultuur en Grondbeleid
Economische zaken
mei 2000, Leisurepark Het idee van een leisurepark in Steenakker wordt gelukkig verlaten. Er zal nu alleen worden verder gewerkt aan de totstandkoming van een evenementenhal. Er is echter een forse vertraging opgetreden. Er blijken mensen in de buurt te wonen! Wij hebben steeds aangedrongen op het opmaken van een MER rapportage maar men wil er niet aan.november 2000, Brabantpark Het Brabantplein staat weer eens op de agenda. Er is nog steeds niets gebeurd. Het college stelt voor om een minimale opknapbeurt aan het plein te geven (achterstallig onderhoud aan stoepen etc)
Boschstraat na veel trekken en duwen van onze kant komt de Boschstraat toch op de politieke agenda. Er wordt een 'commissiewerkgroep' gevormd die de ontwikkelingen in de Boschstraat op de voet gaat volgen. Gelukkig hebben de ondernemers en bewoners van de Boschstraat elkaar gevonden en is er een platform opgericht dat actief aan de slag gaat om gezamenlijk met plannen richting gemeente te komen. Het begin is gemaakt. Men gaat zelf een grootscheepse enquête houden om er achter te komen hoe er in de straat eigenlijk over de straat gedacht wordt.
Cultuur
november 2000, bezuinigingen: Uit de managementrapportage van de dienst cultuur blijkt dat er een tekort gaat ontstaan van 1,4 miljoen. Wij vinden dat Breda op cultuurgebied 'voor een dubbeltje op de eerste rang wil zitten' en pleiten voor bijpassen van de tekorten en verhoging van het budget bij de kadernota. Het college stelt echter voor en de coalitiepartijen stemmen daarmee in om de dienst een bezuinigingstaakstelling op te leggen.
februari 2001, Monumenten uit de nota 'Gekoesterd karakter' spreekt een voorzichtige omslag naar een beter monumentenbeleid. We stemmen ermee in maar zullen zeer alert moeten blijven op de daden van het college en brengen alvast wat monumentenpunten naar voren die o.i. aandacht verdienen (Lange Stallen, molen Princenhage, vishal.
maart 2001, Subsidiebeleid Vaststelling van de nota 'alles heeft zijn prijs, cultuur'. De nieuwe regels voor het verkrijgen van subsidie voor culturele activiteiten. Een uitvloeisel van eerdere subsidienota's waarmee we konden instemmen.
Grondbedrijf
Over de rol en de positie van het grondbedrijf zijn verschillende discussies in de commissie gevoerd. Overigens zonder dat daar besluitvorming over heeft plaatsgevonden. De discussie gaat met name over het tijdstip van aankopen van gronden. Wanneer deze plaatsvinden nadat er plannen zijn gemaakt, loopt het grondbedrijf achter de feiten aan, zijn projectontwikkelaars hen vaak voor en kan de gemeente de plannen slechts ten dele of tegen hele hoge (grond)kosten verwezenlijken. In 2001 of 2002 zullen hierover besluiten moeten worden genomen.Rian Remie
- Stadsbeheer
Een deel van het stadsbestuur waar weinig echte politiek wordt bedreven. Daarom wellicht een commissie voor 'nieuwkomers' om het politieke vak te leren kennen. (klinkt een beetje paradoxaal, PH.) Het lijkt steeds op een familiebijeenkomst als de commissie vergadert met Janus Oomen als de vriendelijke vader, ambtenaren- veel ambtenaren, de commissieleden en soms wat publiek. Wel gezellig.
In het afgelopen jaar passeerden de volgende zaken onder meer de revue.De reconstructie van de St. Ignatiusstraat en de Fatimastraat.
De beide straten zijn voor het langzaam verkeer een stuk veiliger geworden; maar zeker ook voor het autoverkeer. Helaas moesten een aantal bomen geveld worden. In de door ons gevraagde en later uitgevoerde evaluatie over de reconstructies kon in ieder geval het volgende geleerd worden:- een betere voorbereiding en planning kan knelpunten oplossen en de uitvoering versnellen;
- het omleiden van het verkeer kan zeker worden verbeterd;
- een snellere uitvoering zou moeten kunnen worden bereikt door betere planning en goede afspraken bij bestek en contracten.
Uitvoerings- en onderhoudsplannen
Plannen worden opgezet voor een meer structurele opzet van uitvoerings-, onderhouds- en handhavingzaken in:- de gehele stad;
- buitengebied in het bijzonder;
- alles wat groeit en bloeit.
Van onze kant werd daarbij speciale aandacht gevraagd voor de kant van het milieu en de aspecten van leefbaarheid.
MEC
Het MEC is door Piet Hein op een speciale manier in de belangstelling geplaatst. Een BN/De Stem artikel waarin hij de hoofdrol speelde was het resultaat. Van zijn kant benadrukte hij het eens te zijn met uitbreiding en modernisering van het MEC. Hij stelt daarbij met nadruk dat de educatieve kant niet onder moet gaan in het 'pretpark'- gebeuren. De discussie hierover is op gang gebracht.Parkeren
Het parkeerbeleid blijft helaas gericht op het verzachten van de gevolgen van de steeds groeiende mobiliteit terwijl de automobiliteit teruggedrongen zou moeten worden via het bevorderen van het gebruik van het openbaar vervoer, de fiets en de benen.
De fractie blijft zich richten op beperking van de automobiliteit. Heel langzaam begint zich een meerderheid af te tekenen voor de invoering van Park & Pendel; een actie waar wij al jaren voor bezig zijn. Doorgaan dus.Tot slot de financiën
In Stadsbeheer is meer dan in andere sectoren voelbaar dat het ambitieniveau teveel geld opslokt ten koste van het leefklimaat in de stad zelf voor de dagelijkse gang van zaken te vergelijken met zorg en onderwijs - landelijk. Onderhoud / leefklimaat / handhaving zijn het kind van de rekening; heroverweging van de uitgaven is noodzakelijk.Christ Crul
- Algemene Zaken
In de commissie AZ geeft burgemeester Rutten er meer en meer blijk van dat hij eigenlijk weinig voelt voor het overleg met de commissie. In 2000 is de vergadering meerdere malen niet doorgegaan 'wegens het ontbreken van agendapunten'. Wanneer hij de kans ziet maakt Rutten handig gebruik van de mogelijkheid om een zaak op het bordje van een wethouder te schuiven. De camera's aan de Oosterhoutseweg in verband met registratie van doorgaand verkeer verwees hij bijvoorbeeld naar de portefeuille verkeer & vervoer. Onderwerpen als privacybescherming en vrijheid in de openbare ruimte vond hij kennelijk niet de moeite waard.
Naast de bekende voortgangsrapportages, en de jaarlijks terugkerende notitie bestuurlijke preventie criminaliteit, is er dan ook niet zo gek veel gebeurd. Een 4-tal onderwerpen wil ik hier noemen:
Bestuurlijke vernieuwing
Dit onderwerp werd geagendeerd in verband met de ophanden zijnde wijziging ingevolge de rapportage van de commissie Elzinga. Rutten gaf er blijk van niet zo veel te voelen voor het gedachtegoed van Elzinga. Niettemin werd in de commissie besloten om een werkgroep in het leven te roepen die de bestuurlijke vernieuwing in Breda gaat voorbereiden. De fractie heeft de gedachten over bestuurlijke vernieuwing altijd toegejuicht vanuit de gedachte dat er meer ontvlechting moet komen tussen Raad en College. M.a.w. de Raad moet zich wat onafhankelijker t.o.v. het college op kunnen stellen. Enigszins nolens volens heeft de commissie ingestemd met de werkgroep (het komt er toch. Met name VVD en SP zijn eigenlijk tegen. PvdA en CDA zijn sceptisch. D66 en Breda97 zijn redelijk enthousiast. De werkgroep rapporteert op 17 april 2001 terug aan de commissie AZ. Namens GroenLinks neemt Wim Schröder deel.Prostitutiebeleid
Met het opheffen van het bordeelverbod kunnen gemeenten zelf beleid gaan maken. Breda kwam met een vergunningensysteem. De voorstellen waren slecht doordacht. Inspraak werd niet verleend. Criteria zoals niet in de nabijheid van woningen werden zeer discutabel toegepast. De meerderheid van de commissie heeft, met steun van GroenLinks, de sluitingstijd aangepast van 02.00 naar 04.00 uur 's nachts; er was immers volgens de politie géén sprake van overlast voor de omgeving. Hoerenlopers willen blijkbaar niet opvallen!Bevoegdheden stadstoezicht
Méér moeite had de fractie met de uitbreiding van de bevoegdheden stadstoezicht. De dienst Stadsbeheer had namelijk bedacht dat parkeerwachten productiever zijn wanneer zij fietsers en voetgangers in het centrum op de bon kunnen slingeren, wanneer zij kleine overtredingen begaan. Het voorstel was een toonbeeld van een stadsbestuur dat zo graag wil laten zien dat zij alles doet aan het terugdringen van gevoelens van onveiligheid. De fractie heeft mordicus tegen gestemd!!Camera's uitgaansgebied
In dezelfde lijn lag het voorstel tot plaatsing van videocamera's in het uitgaansgebied. Het voorstel werd vooraf gegaan door een hallelujapresentatie over de resultaten van de camera's bij het station. De resultaten daar zouden heel goed zijn. Bij kritische lezing van het rapport blijkt dit echter maar schijn. Dat weerhield de commissie echter niet van plaatsing van de camera's in het uitgaansgebied. De discussie ging wederom gepaard met goedkope kretologie; als je niks te verbergen hebt deert het niet!! Uiteraard gaat het dan over uitgaansgeweld. Opvallend was dat er ook camera's op de Grote Markt komen die alleen opnemen tijdens de weekmarkten!!. De suggestie werd vervolgens gewekt dat brute berovingen van bejaarden tijdens de weekmarkt schering en inslag is. Waarschijnlijk bedoelt Rutten hier die enkele zakkenroller die soms de straat onveilig maakt, maar met dat argument kun je zo'n zwaar middel als cameratoezicht natuurlijk niet rechtvaardigen. De commissie ging zonder noemenswaardige discussie akkoord. Breda97 over het cameratoezicht tijdens de weekmarkt: "over een jaar evalueren we. Als het dan niet nodig blijkt kunnen ze weer weg"!! Nou ja...Wim Schröder
- Sociale Zaken, Arbeidsmarktbeleid en Welzijn
Het verschil tussen Rutten en wethouders Heerkens is dat Rutten niet, en Heerkens wél graag met de commissie vergadert. Heerkens geeft er blijk van te genieten van haar gedetailleerde dossierkennis. Bovendien is ze zéér breedsprakig, en meent ze met het veelvuldig gebruik van het woord 'nadrukkelijk' extra overtuigingskracht in haar betoog te leggen. De vaak lange commissievergaderingen wekken dan ook de indruk dat er erg veel belangrijke zaken aan de orde zijn.
Achteraf bezien blijkt echter dat het vaak gaat om voortgang en technische aanpassingen van bestaand beleid.
Op de volgende terreinen is niets bijzonders gebeurd. Bijstand, WVG, Kinderopvang, Arbeidsmarkt, Sport.De volgende aspecten verdienen kort de aandacht:
Accommodatiebeleid
Hier gaat het om de vernieuwing van het accommodatiebeleid van een huurrelatie naar een subsidierelatie. Kern van de plannen is de gemeente nu welzijnsaccommodaties verhuurt aan onafhankelijke besturen. Vervolgens is de gemeente de greep kwijt omdat de besturen autonoom uitmaken hoe zij de ruimtes gebruiken. Door de besturen te verplichten om de ruimtes gratis ter beschikking te stellen ten behoeve van gesubsidieerde activiteiten krijgt de gemeente wel invloed. Immers kunnen de besturen inkomsten genereren door activiteiten binnen te halen!! De fractie volgt het college in deze opvatting.Zwervers/daklozen
De dak- en thuislozenzorg blijkt een hardnekkig probleem. In juni 2000 legden de besturen van Koetshuis en de Gaarshof een groot aantal klachten bij de raad neer. Kern daarvan is dat Heerkens te weinig doet en te weinig visie ontwikkelt. Bij de behandeling van de begroting heeft de fractie dit punt uitgelicht. Middels een motie (na toezegging ingetrokken) is afgedwongen dat Heerkens met beleidsvoorstellen naar de raad komt.IJsbaan
Daar is 't ie dan; lang verwacht maar toch gekomen!! De overdekte ijsbaan voor Breda. Als fractie hebben wij daar al jaren op aangedrongen. Bij de voorbereiding van de plannen hebben wij gepleit voor een overkapping. Dat is weliswaar duurder maar uiteindelijk rendabeler in de exploitatie. Helaas kregen wij op dit punt de meerderheid niet achter ons standpunt. Pas toen de marktpartij ook voor een overkapping pleitte (zonder vond hij het niet interessant om mee te dingen!) ging het college en haar kudde volgzame raadsleden om.Wim Schröder
- Economische Zaken, Cultuur en Grondbeleid
Economische zaken
mei 2000, Leisurepark Het idee van een leisurepark in Steenakker wordt gelukkig verlaten. Er zal nu alleen worden verder gewerkt aan de totstandkoming van een evenementenhal. Er is echter een forse vertraging opgetreden. Er blijken mensen in de buurt te wonen! Wij hebben steeds aangedrongen op het opmaken van een MER rapportage maar men wil er niet aan.november 2000, Brabantpark Het Brabantplein staat weer eens op de agenda. Er is nog steeds niets gebeurd. Het college stelt voor om een minimale opknapbeurt aan het plein te geven (achterstallig onderhoud aan stoepen etc)
Boschstraat na veel trekken en duwen van onze kant komt de Boschstraat toch op de politieke agenda. Er wordt een 'commissiewerkgroep' gevormd die de ontwikkelingen in de Boschstraat op de voet gaat volgen. Gelukkig hebben de ondernemers en bewoners van de Boschstraat elkaar gevonden en is er een platform opgericht dat actief aan de slag gaat om gezamenlijk met plannen richting gemeente te komen. Het begin is gemaakt. Men gaat zelf een grootscheepse enquête houden om er achter te komen hoe er in de straat eigenlijk over de straat gedacht wordt.
Cultuur
november 2000, bezuinigingen: Uit de managementrapportage van de dienst cultuur blijkt dat er een tekort gaat ontstaan van 1,4 miljoen. Wij vinden dat Breda op cultuurgebied 'voor een dubbeltje op de eerste rang wil zitten' en pleiten voor bijpassen van de tekorten en verhoging van het budget bij de kadernota. Het college stelt echter voor en de coalitiepartijen stemmen daarmee in om de dienst een bezuinigingstaakstelling op te leggen.
februari 2001, Monumenten uit de nota 'Gekoesterd karakter' spreekt een voorzichtige omslag naar een beter monumentenbeleid. We stemmen ermee in maar zullen zeer alert moeten blijven op de daden van het college en brengen alvast wat monumentenpunten naar voren die o.i. aandacht verdienen (Lange Stallen, molen Princenhage, vishal.
maart 2001, Subsidiebeleid Vaststelling van de nota 'alles heeft zijn prijs, cultuur'. De nieuwe regels voor het verkrijgen van subsidie voor culturele activiteiten. Een uitvloeisel van eerdere subsidienota's waarmee we konden instemmen.
Grondbedrijf
Over de rol en de positie van het grondbedrijf zijn verschillende discussies in de commissie gevoerd. Overigens zonder dat daar besluitvorming over heeft plaatsgevonden. De discussie gaat met name over het tijdstip van aankopen van gronden. Wanneer deze plaatsvinden nadat er plannen zijn gemaakt, loopt het grondbedrijf achter de feiten aan, zijn projectontwikkelaars hen vaak voor en kan de gemeente de plannen slechts ten dele of tegen hele hoge (grond)kosten verwezenlijken. In 2001 of 2002 zullen hierover besluiten moeten worden genomen.Rian Remie
- Stadsbeheer
Een deel van het stadsbestuur waar weinig echte politiek wordt bedreven. Daarom wellicht een commissie voor 'nieuwkomers' om het politieke vak te leren kennen. (klinkt een beetje paradoxaal, PH.) Het lijkt steeds op een familiebijeenkomst als de commissie vergadert met Janus Oomen als de vriendelijke vader, ambtenaren- veel ambtenaren, de commissieleden en soms wat publiek. Wel gezellig.
In het afgelopen jaar passeerden de volgende zaken onder meer de revue.De reconstructie van de St. Ignatiusstraat en de Fatimastraat.
De beide straten zijn voor het langzaam verkeer een stuk veiliger geworden; maar zeker ook voor het autoverkeer. Helaas moesten een aantal bomen geveld worden. In de door ons gevraagde en later uitgevoerde evaluatie over de reconstructies kon in ieder geval het volgende geleerd worden:- een betere voorbereiding en planning kan knelpunten oplossen en de uitvoering versnellen;
- het omleiden van het verkeer kan zeker worden verbeterd;
- een snellere uitvoering zou moeten kunnen worden bereikt door betere planning en goede afspraken bij bestek en contracten.
Uitvoerings- en onderhoudsplannen
Plannen worden opgezet voor een meer structurele opzet van uitvoerings-, onderhouds- en handhavingzaken in:- de gehele stad;
- buitengebied in het bijzonder;
- alles wat groeit en bloeit.
Van onze kant werd daarbij speciale aandacht gevraagd voor de kant van het milieu en de aspecten van leefbaarheid.
MEC
Het MEC is door Piet Hein op een speciale manier in de belangstelling geplaatst. Een BN/De Stem artikel waarin hij de hoofdrol speelde was het resultaat. Van zijn kant benadrukte hij het eens te zijn met uitbreiding en modernisering van het MEC. Hij stelt daarbij met nadruk dat de educatieve kant niet onder moet gaan in het 'pretpark'- gebeuren. De discussie hierover is op gang gebracht.Parkeren
Het parkeerbeleid blijft helaas gericht op het verzachten van de gevolgen van de steeds groeiende mobiliteit terwijl de automobiliteit teruggedrongen zou moeten worden via het bevorderen van het gebruik van het openbaar vervoer, de fiets en de benen.
De fractie blijft zich richten op beperking van de automobiliteit. Heel langzaam begint zich een meerderheid af te tekenen voor de invoering van Park & Pendel; een actie waar wij al jaren voor bezig zijn. Doorgaan dus.Tot slot de financiën
In Stadsbeheer is meer dan in andere sectoren voelbaar dat het ambitieniveau teveel geld opslokt ten koste van het leefklimaat in de stad zelf voor de dagelijkse gang van zaken te vergelijken met zorg en onderwijs - landelijk. Onderhoud / leefklimaat / handhaving zijn het kind van de rekening; heroverweging van de uitgaven is noodzakelijk.Christ Crul
- Algemene Zaken
In de commissie AZ geeft burgemeester Rutten er meer en meer blijk van dat hij eigenlijk weinig voelt voor het overleg met de commissie. In 2000 is de vergadering meerdere malen niet doorgegaan 'wegens het ontbreken van agendapunten'. Wanneer hij de kans ziet maakt Rutten handig gebruik van de mogelijkheid om een zaak op het bordje van een wethouder te schuiven. De camera's aan de Oosterhoutseweg in verband met registratie van doorgaand verkeer verwees hij bijvoorbeeld naar de portefeuille verkeer & vervoer. Onderwerpen als privacybescherming en vrijheid in de openbare ruimte vond hij kennelijk niet de moeite waard.
Naast de bekende voortgangsrapportages, en de jaarlijks terugkerende notitie bestuurlijke preventie criminaliteit, is er dan ook niet zo gek veel gebeurd. Een 4-tal onderwerpen wil ik hier noemen:
Bestuurlijke vernieuwing
Dit onderwerp werd geagendeerd in verband met de ophanden zijnde wijziging ingevolge de rapportage van de commissie Elzinga. Rutten gaf er blijk van niet zo veel te voelen voor het gedachtegoed van Elzinga. Niettemin werd in de commissie besloten om een werkgroep in het leven te roepen die de bestuurlijke vernieuwing in Breda gaat voorbereiden. De fractie heeft de gedachten over bestuurlijke vernieuwing altijd toegejuicht vanuit de gedachte dat er meer ontvlechting moet komen tussen Raad en College. M.a.w. de Raad moet zich wat onafhankelijker t.o.v. het college op kunnen stellen. Enigszins nolens volens heeft de commissie ingestemd met de werkgroep (het komt er toch. Met name VVD en SP zijn eigenlijk tegen. PvdA en CDA zijn sceptisch. D66 en Breda97 zijn redelijk enthousiast. De werkgroep rapporteert op 17 april 2001 terug aan de commissie AZ. Namens GroenLinks neemt Wim Schröder deel.Prostitutiebeleid
Met het opheffen van het bordeelverbod kunnen gemeenten zelf beleid gaan maken. Breda kwam met een vergunningensysteem. De voorstellen waren slecht doordacht. Inspraak werd niet verleend. Criteria zoals niet in de nabijheid van woningen werden zeer discutabel toegepast. De meerderheid van de commissie heeft, met steun van GroenLinks, de sluitingstijd aangepast van 02.00 naar 04.00 uur 's nachts; er was immers volgens de politie géén sprake van overlast voor de omgeving. Hoerenlopers willen blijkbaar niet opvallen!Bevoegdheden stadstoezicht
Méér moeite had de fractie met de uitbreiding van de bevoegdheden stadstoezicht. De dienst Stadsbeheer had namelijk bedacht dat parkeerwachten productiever zijn wanneer zij fietsers en voetgangers in het centrum op de bon kunnen slingeren, wanneer zij kleine overtredingen begaan. Het voorstel was een toonbeeld van een stadsbestuur dat zo graag wil laten zien dat zij alles doet aan het terugdringen van gevoelens van onveiligheid. De fractie heeft mordicus tegen gestemd!!Camera's uitgaansgebied
In dezelfde lijn lag het voorstel tot plaatsing van videocamera's in het uitgaansgebied. Het voorstel werd vooraf gegaan door een hallelujapresentatie over de resultaten van de camera's bij het station. De resultaten daar zouden heel goed zijn. Bij kritische lezing van het rapport blijkt dit echter maar schijn. Dat weerhield de commissie echter niet van plaatsing van de camera's in het uitgaansgebied. De discussie ging wederom gepaard met goedkope kretologie; als je niks te verbergen hebt deert het niet!! Uiteraard gaat het dan over uitgaansgeweld. Opvallend was dat er ook camera's op de Grote Markt komen die alleen opnemen tijdens de weekmarkten!!. De suggestie werd vervolgens gewekt dat brute berovingen van bejaarden tijdens de weekmarkt schering en inslag is. Waarschijnlijk bedoelt Rutten hier die enkele zakkenroller die soms de straat onveilig maakt, maar met dat argument kun je zo'n zwaar middel als cameratoezicht natuurlijk niet rechtvaardigen. De commissie ging zonder noemenswaardige discussie akkoord. Breda97 over het cameratoezicht tijdens de weekmarkt: "over een jaar evalueren we. Als het dan niet nodig blijkt kunnen ze weer weg"!! Nou ja...Wim Schröder
- Sociale Zaken, Arbeidsmarktbeleid en Welzijn
Het verschil tussen Rutten en wethouders Heerkens is dat Rutten niet, en Heerkens wél graag met de commissie vergadert. Heerkens geeft er blijk van te genieten van haar gedetailleerde dossierkennis. Bovendien is ze zéér breedsprakig, en meent ze met het veelvuldig gebruik van het woord 'nadrukkelijk' extra overtuigingskracht in haar betoog te leggen. De vaak lange commissievergaderingen wekken dan ook de indruk dat er erg veel belangrijke zaken aan de orde zijn.
Achteraf bezien blijkt echter dat het vaak gaat om voortgang en technische aanpassingen van bestaand beleid.
Op de volgende terreinen is niets bijzonders gebeurd. Bijstand, WVG, Kinderopvang, Arbeidsmarkt, Sport.De volgende aspecten verdienen kort de aandacht:
Accommodatiebeleid
Hier gaat het om de vernieuwing van het accommodatiebeleid van een huurrelatie naar een subsidierelatie. Kern van de plannen is de gemeente nu welzijnsaccommodaties verhuurt aan onafhankelijke besturen. Vervolgens is de gemeente de greep kwijt omdat de besturen autonoom uitmaken hoe zij de ruimtes gebruiken. Door de besturen te verplichten om de ruimtes gratis ter beschikking te stellen ten behoeve van gesubsidieerde activiteiten krijgt de gemeente wel invloed. Immers kunnen de besturen inkomsten genereren door activiteiten binnen te halen!! De fractie volgt het college in deze opvatting.Zwervers/daklozen
De dak- en thuislozenzorg blijkt een hardnekkig probleem. In juni 2000 legden de besturen van Koetshuis en de Gaarshof een groot aantal klachten bij de raad neer. Kern daarvan is dat Heerkens te weinig doet en te weinig visie ontwikkelt. Bij de behandeling van de begroting heeft de fractie dit punt uitgelicht. Middels een motie (na toezegging ingetrokken) is afgedwongen dat Heerkens met beleidsvoorstellen naar de raad komt.IJsbaan
Daar is 't ie dan; lang verwacht maar toch gekomen!! De overdekte ijsbaan voor Breda. Als fractie hebben wij daar al jaren op aangedrongen. Bij de voorbereiding van de plannen hebben wij gepleit voor een overkapping. Dat is weliswaar duurder maar uiteindelijk rendabeler in de exploitatie. Helaas kregen wij op dit punt de meerderheid niet achter ons standpunt. Pas toen de marktpartij ook voor een overkapping pleitte (zonder vond hij het niet interessant om mee te dingen!) ging het college en haar kudde volgzame raadsleden om.Wim Schröder
- Stadsbeheer
Een deel van het stadsbestuur waar weinig echte politiek wordt bedreven. Daarom wellicht een commissie voor 'nieuwkomers' om het politieke vak te leren kennen. (klinkt een beetje paradoxaal, PH.) Het lijkt steeds op een familiebijeenkomst als de commissie vergadert met Janus Oomen als de vriendelijke vader, ambtenaren- veel ambtenaren, de commissieleden en soms wat publiek. Wel gezellig.
In het afgelopen jaar passeerden de volgende zaken onder meer de revue.De reconstructie van de St. Ignatiusstraat en de Fatimastraat.
De beide straten zijn voor het langzaam verkeer een stuk veiliger geworden; maar zeker ook voor het autoverkeer. Helaas moesten een aantal bomen geveld worden. In de door ons gevraagde en later uitgevoerde evaluatie over de reconstructies kon in ieder geval het volgende geleerd worden:- een betere voorbereiding en planning kan knelpunten oplossen en de uitvoering versnellen;
- het omleiden van het verkeer kan zeker worden verbeterd;
- een snellere uitvoering zou moeten kunnen worden bereikt door betere planning en goede afspraken bij bestek en contracten.
Uitvoerings- en onderhoudsplannen
Plannen worden opgezet voor een meer structurele opzet van uitvoerings-, onderhouds- en handhavingzaken in:- de gehele stad;
- buitengebied in het bijzonder;
- alles wat groeit en bloeit.
Van onze kant werd daarbij speciale aandacht gevraagd voor de kant van het milieu en de aspecten van leefbaarheid.
MEC
Het MEC is door Piet Hein op een speciale manier in de belangstelling geplaatst. Een BN/De Stem artikel waarin hij de hoofdrol speelde was het resultaat. Van zijn kant benadrukte hij het eens te zijn met uitbreiding en modernisering van het MEC. Hij stelt daarbij met nadruk dat de educatieve kant niet onder moet gaan in het 'pretpark'- gebeuren. De discussie hierover is op gang gebracht.Parkeren
Het parkeerbeleid blijft helaas gericht op het verzachten van de gevolgen van de steeds groeiende mobiliteit terwijl de automobiliteit teruggedrongen zou moeten worden via het bevorderen van het gebruik van het openbaar vervoer, de fiets en de benen.
De fractie blijft zich richten op beperking van de automobiliteit. Heel langzaam begint zich een meerderheid af te tekenen voor de invoering van Park & Pendel; een actie waar wij al jaren voor bezig zijn. Doorgaan dus.Tot slot de financiën
In Stadsbeheer is meer dan in andere sectoren voelbaar dat het ambitieniveau teveel geld opslokt ten koste van het leefklimaat in de stad zelf voor de dagelijkse gang van zaken te vergelijken met zorg en onderwijs - landelijk. Onderhoud / leefklimaat / handhaving zijn het kind van de rekening; heroverweging van de uitgaven is noodzakelijk.Christ Crul
- Algemene Zaken
In de commissie AZ geeft burgemeester Rutten er meer en meer blijk van dat hij eigenlijk weinig voelt voor het overleg met de commissie. In 2000 is de vergadering meerdere malen niet doorgegaan 'wegens het ontbreken van agendapunten'. Wanneer hij de kans ziet maakt Rutten handig gebruik van de mogelijkheid om een zaak op het bordje van een wethouder te schuiven. De camera's aan de Oosterhoutseweg in verband met registratie van doorgaand verkeer verwees hij bijvoorbeeld naar de portefeuille verkeer & vervoer. Onderwerpen als privacybescherming en vrijheid in de openbare ruimte vond hij kennelijk niet de moeite waard.
Naast de bekende voortgangsrapportages, en de jaarlijks terugkerende notitie bestuurlijke preventie criminaliteit, is er dan ook niet zo gek veel gebeurd. Een 4-tal onderwerpen wil ik hier noemen:
Bestuurlijke vernieuwing
Dit onderwerp werd geagendeerd in verband met de ophanden zijnde wijziging ingevolge de rapportage van de commissie Elzinga. Rutten gaf er blijk van niet zo veel te voelen voor het gedachtegoed van Elzinga. Niettemin werd in de commissie besloten om een werkgroep in het leven te roepen die de bestuurlijke vernieuwing in Breda gaat voorbereiden. De fractie heeft de gedachten over bestuurlijke vernieuwing altijd toegejuicht vanuit de gedachte dat er meer ontvlechting moet komen tussen Raad en College. M.a.w. de Raad moet zich wat onafhankelijker t.o.v. het college op kunnen stellen. Enigszins nolens volens heeft de commissie ingestemd met de werkgroep (het komt er toch. Met name VVD en SP zijn eigenlijk tegen. PvdA en CDA zijn sceptisch. D66 en Breda97 zijn redelijk enthousiast. De werkgroep rapporteert op 17 april 2001 terug aan de commissie AZ. Namens GroenLinks neemt Wim Schröder deel.Prostitutiebeleid
Met het opheffen van het bordeelverbod kunnen gemeenten zelf beleid gaan maken. Breda kwam met een vergunningensysteem. De voorstellen waren slecht doordacht. Inspraak werd niet verleend. Criteria zoals niet in de nabijheid van woningen werden zeer discutabel toegepast. De meerderheid van de commissie heeft, met steun van GroenLinks, de sluitingstijd aangepast van 02.00 naar 04.00 uur 's nachts; er was immers volgens de politie géén sprake van overlast voor de omgeving. Hoerenlopers willen blijkbaar niet opvallen!Bevoegdheden stadstoezicht
Méér moeite had de fractie met de uitbreiding van de bevoegdheden stadstoezicht. De dienst Stadsbeheer had namelijk bedacht dat parkeerwachten productiever zijn wanneer zij fietsers en voetgangers in het centrum op de bon kunnen slingeren, wanneer zij kleine overtredingen begaan. Het voorstel was een toonbeeld van een stadsbestuur dat zo graag wil laten zien dat zij alles doet aan het terugdringen van gevoelens van onveiligheid. De fractie heeft mordicus tegen gestemd!!Camera's uitgaansgebied
In dezelfde lijn lag het voorstel tot plaatsing van videocamera's in het uitgaansgebied. Het voorstel werd vooraf gegaan door een hallelujapresentatie over de resultaten van de camera's bij het station. De resultaten daar zouden heel goed zijn. Bij kritische lezing van het rapport blijkt dit echter maar schijn. Dat weerhield de commissie echter niet van plaatsing van de camera's in het uitgaansgebied. De discussie ging wederom gepaard met goedkope kretologie; als je niks te verbergen hebt deert het niet!! Uiteraard gaat het dan over uitgaansgeweld. Opvallend was dat er ook camera's op de Grote Markt komen die alleen opnemen tijdens de weekmarkten!!. De suggestie werd vervolgens gewekt dat brute berovingen van bejaarden tijdens de weekmarkt schering en inslag is. Waarschijnlijk bedoelt Rutten hier die enkele zakkenroller die soms de straat onveilig maakt, maar met dat argument kun je zo'n zwaar middel als cameratoezicht natuurlijk niet rechtvaardigen. De commissie ging zonder noemenswaardige discussie akkoord. Breda97 over het cameratoezicht tijdens de weekmarkt: "over een jaar evalueren we. Als het dan niet nodig blijkt kunnen ze weer weg"!! Nou ja...Wim Schröder
- Sociale Zaken, Arbeidsmarktbeleid en Welzijn
Het verschil tussen Rutten en wethouders Heerkens is dat Rutten niet, en Heerkens wél graag met de commissie vergadert. Heerkens geeft er blijk van te genieten van haar gedetailleerde dossierkennis. Bovendien is ze zéér breedsprakig, en meent ze met het veelvuldig gebruik van het woord 'nadrukkelijk' extra overtuigingskracht in haar betoog te leggen. De vaak lange commissievergaderingen wekken dan ook de indruk dat er erg veel belangrijke zaken aan de orde zijn.
Achteraf bezien blijkt echter dat het vaak gaat om voortgang en technische aanpassingen van bestaand beleid.
Op de volgende terreinen is niets bijzonders gebeurd. Bijstand, WVG, Kinderopvang, Arbeidsmarkt, Sport.De volgende aspecten verdienen kort de aandacht:
Accommodatiebeleid
Hier gaat het om de vernieuwing van het accommodatiebeleid van een huurrelatie naar een subsidierelatie. Kern van de plannen is de gemeente nu welzijnsaccommodaties verhuurt aan onafhankelijke besturen. Vervolgens is de gemeente de greep kwijt omdat de besturen autonoom uitmaken hoe zij de ruimtes gebruiken. Door de besturen te verplichten om de ruimtes gratis ter beschikking te stellen ten behoeve van gesubsidieerde activiteiten krijgt de gemeente wel invloed. Immers kunnen de besturen inkomsten genereren door activiteiten binnen te halen!! De fractie volgt het college in deze opvatting.Zwervers/daklozen
De dak- en thuislozenzorg blijkt een hardnekkig probleem. In juni 2000 legden de besturen van Koetshuis en de Gaarshof een groot aantal klachten bij de raad neer. Kern daarvan is dat Heerkens te weinig doet en te weinig visie ontwikkelt. Bij de behandeling van de begroting heeft de fractie dit punt uitgelicht. Middels een motie (na toezegging ingetrokken) is afgedwongen dat Heerkens met beleidsvoorstellen naar de raad komt.IJsbaan
Daar is 't ie dan; lang verwacht maar toch gekomen!! De overdekte ijsbaan voor Breda. Als fractie hebben wij daar al jaren op aangedrongen. Bij de voorbereiding van de plannen hebben wij gepleit voor een overkapping. Dat is weliswaar duurder maar uiteindelijk rendabeler in de exploitatie. Helaas kregen wij op dit punt de meerderheid niet achter ons standpunt. Pas toen de marktpartij ook voor een overkapping pleitte (zonder vond hij het niet interessant om mee te dingen!) ging het college en haar kudde volgzame raadsleden om.Wim Schröder
- Algemene Zaken
In de commissie AZ geeft burgemeester Rutten er meer en meer blijk van dat hij eigenlijk weinig voelt voor het overleg met de commissie. In 2000 is de vergadering meerdere malen niet doorgegaan 'wegens het ontbreken van agendapunten'. Wanneer hij de kans ziet maakt Rutten handig gebruik van de mogelijkheid om een zaak op het bordje van een wethouder te schuiven. De camera's aan de Oosterhoutseweg in verband met registratie van doorgaand verkeer verwees hij bijvoorbeeld naar de portefeuille verkeer & vervoer. Onderwerpen als privacybescherming en vrijheid in de openbare ruimte vond hij kennelijk niet de moeite waard.
Naast de bekende voortgangsrapportages, en de jaarlijks terugkerende notitie bestuurlijke preventie criminaliteit, is er dan ook niet zo gek veel gebeurd. Een 4-tal onderwerpen wil ik hier noemen:
Bestuurlijke vernieuwing
Dit onderwerp werd geagendeerd in verband met de ophanden zijnde wijziging ingevolge de rapportage van de commissie Elzinga. Rutten gaf er blijk van niet zo veel te voelen voor het gedachtegoed van Elzinga. Niettemin werd in de commissie besloten om een werkgroep in het leven te roepen die de bestuurlijke vernieuwing in Breda gaat voorbereiden. De fractie heeft de gedachten over bestuurlijke vernieuwing altijd toegejuicht vanuit de gedachte dat er meer ontvlechting moet komen tussen Raad en College. M.a.w. de Raad moet zich wat onafhankelijker t.o.v. het college op kunnen stellen. Enigszins nolens volens heeft de commissie ingestemd met de werkgroep (het komt er toch. Met name VVD en SP zijn eigenlijk tegen. PvdA en CDA zijn sceptisch. D66 en Breda97 zijn redelijk enthousiast. De werkgroep rapporteert op 17 april 2001 terug aan de commissie AZ. Namens GroenLinks neemt Wim Schröder deel.Prostitutiebeleid
Met het opheffen van het bordeelverbod kunnen gemeenten zelf beleid gaan maken. Breda kwam met een vergunningensysteem. De voorstellen waren slecht doordacht. Inspraak werd niet verleend. Criteria zoals niet in de nabijheid van woningen werden zeer discutabel toegepast. De meerderheid van de commissie heeft, met steun van GroenLinks, de sluitingstijd aangepast van 02.00 naar 04.00 uur 's nachts; er was immers volgens de politie géén sprake van overlast voor de omgeving. Hoerenlopers willen blijkbaar niet opvallen!Bevoegdheden stadstoezicht
Méér moeite had de fractie met de uitbreiding van de bevoegdheden stadstoezicht. De dienst Stadsbeheer had namelijk bedacht dat parkeerwachten productiever zijn wanneer zij fietsers en voetgangers in het centrum op de bon kunnen slingeren, wanneer zij kleine overtredingen begaan. Het voorstel was een toonbeeld van een stadsbestuur dat zo graag wil laten zien dat zij alles doet aan het terugdringen van gevoelens van onveiligheid. De fractie heeft mordicus tegen gestemd!!Camera's uitgaansgebied
In dezelfde lijn lag het voorstel tot plaatsing van videocamera's in het uitgaansgebied. Het voorstel werd vooraf gegaan door een hallelujapresentatie over de resultaten van de camera's bij het station. De resultaten daar zouden heel goed zijn. Bij kritische lezing van het rapport blijkt dit echter maar schijn. Dat weerhield de commissie echter niet van plaatsing van de camera's in het uitgaansgebied. De discussie ging wederom gepaard met goedkope kretologie; als je niks te verbergen hebt deert het niet!! Uiteraard gaat het dan over uitgaansgeweld. Opvallend was dat er ook camera's op de Grote Markt komen die alleen opnemen tijdens de weekmarkten!!. De suggestie werd vervolgens gewekt dat brute berovingen van bejaarden tijdens de weekmarkt schering en inslag is. Waarschijnlijk bedoelt Rutten hier die enkele zakkenroller die soms de straat onveilig maakt, maar met dat argument kun je zo'n zwaar middel als cameratoezicht natuurlijk niet rechtvaardigen. De commissie ging zonder noemenswaardige discussie akkoord. Breda97 over het cameratoezicht tijdens de weekmarkt: "over een jaar evalueren we. Als het dan niet nodig blijkt kunnen ze weer weg"!! Nou ja...Wim Schröder
- Sociale Zaken, Arbeidsmarktbeleid en Welzijn
Het verschil tussen Rutten en wethouders Heerkens is dat Rutten niet, en Heerkens wél graag met de commissie vergadert. Heerkens geeft er blijk van te genieten van haar gedetailleerde dossierkennis. Bovendien is ze zéér breedsprakig, en meent ze met het veelvuldig gebruik van het woord 'nadrukkelijk' extra overtuigingskracht in haar betoog te leggen. De vaak lange commissievergaderingen wekken dan ook de indruk dat er erg veel belangrijke zaken aan de orde zijn.
Achteraf bezien blijkt echter dat het vaak gaat om voortgang en technische aanpassingen van bestaand beleid.
Op de volgende terreinen is niets bijzonders gebeurd. Bijstand, WVG, Kinderopvang, Arbeidsmarkt, Sport.De volgende aspecten verdienen kort de aandacht:
Accommodatiebeleid
Hier gaat het om de vernieuwing van het accommodatiebeleid van een huurrelatie naar een subsidierelatie. Kern van de plannen is de gemeente nu welzijnsaccommodaties verhuurt aan onafhankelijke besturen. Vervolgens is de gemeente de greep kwijt omdat de besturen autonoom uitmaken hoe zij de ruimtes gebruiken. Door de besturen te verplichten om de ruimtes gratis ter beschikking te stellen ten behoeve van gesubsidieerde activiteiten krijgt de gemeente wel invloed. Immers kunnen de besturen inkomsten genereren door activiteiten binnen te halen!! De fractie volgt het college in deze opvatting.Zwervers/daklozen
De dak- en thuislozenzorg blijkt een hardnekkig probleem. In juni 2000 legden de besturen van Koetshuis en de Gaarshof een groot aantal klachten bij de raad neer. Kern daarvan is dat Heerkens te weinig doet en te weinig visie ontwikkelt. Bij de behandeling van de begroting heeft de fractie dit punt uitgelicht. Middels een motie (na toezegging ingetrokken) is afgedwongen dat Heerkens met beleidsvoorstellen naar de raad komt.IJsbaan
Daar is 't ie dan; lang verwacht maar toch gekomen!! De overdekte ijsbaan voor Breda. Als fractie hebben wij daar al jaren op aangedrongen. Bij de voorbereiding van de plannen hebben wij gepleit voor een overkapping. Dat is weliswaar duurder maar uiteindelijk rendabeler in de exploitatie. Helaas kregen wij op dit punt de meerderheid niet achter ons standpunt. Pas toen de marktpartij ook voor een overkapping pleitte (zonder vond hij het niet interessant om mee te dingen!) ging het college en haar kudde volgzame raadsleden om.Wim Schröder
- Sociale Zaken, Arbeidsmarktbeleid en Welzijn
Het verschil tussen Rutten en wethouders Heerkens is dat Rutten niet, en Heerkens wél graag met de commissie vergadert. Heerkens geeft er blijk van te genieten van haar gedetailleerde dossierkennis. Bovendien is ze zéér breedsprakig, en meent ze met het veelvuldig gebruik van het woord 'nadrukkelijk' extra overtuigingskracht in haar betoog te leggen. De vaak lange commissievergaderingen wekken dan ook de indruk dat er erg veel belangrijke zaken aan de orde zijn.
Achteraf bezien blijkt echter dat het vaak gaat om voortgang en technische aanpassingen van bestaand beleid.
Op de volgende terreinen is niets bijzonders gebeurd. Bijstand, WVG, Kinderopvang, Arbeidsmarkt, Sport.De volgende aspecten verdienen kort de aandacht:
Accommodatiebeleid
Hier gaat het om de vernieuwing van het accommodatiebeleid van een huurrelatie naar een subsidierelatie. Kern van de plannen is de gemeente nu welzijnsaccommodaties verhuurt aan onafhankelijke besturen. Vervolgens is de gemeente de greep kwijt omdat de besturen autonoom uitmaken hoe zij de ruimtes gebruiken. Door de besturen te verplichten om de ruimtes gratis ter beschikking te stellen ten behoeve van gesubsidieerde activiteiten krijgt de gemeente wel invloed. Immers kunnen de besturen inkomsten genereren door activiteiten binnen te halen!! De fractie volgt het college in deze opvatting.Zwervers/daklozen
De dak- en thuislozenzorg blijkt een hardnekkig probleem. In juni 2000 legden de besturen van Koetshuis en de Gaarshof een groot aantal klachten bij de raad neer. Kern daarvan is dat Heerkens te weinig doet en te weinig visie ontwikkelt. Bij de behandeling van de begroting heeft de fractie dit punt uitgelicht. Middels een motie (na toezegging ingetrokken) is afgedwongen dat Heerkens met beleidsvoorstellen naar de raad komt.IJsbaan
Daar is 't ie dan; lang verwacht maar toch gekomen!! De overdekte ijsbaan voor Breda. Als fractie hebben wij daar al jaren op aangedrongen. Bij de voorbereiding van de plannen hebben wij gepleit voor een overkapping. Dat is weliswaar duurder maar uiteindelijk rendabeler in de exploitatie. Helaas kregen wij op dit punt de meerderheid niet achter ons standpunt. Pas toen de marktpartij ook voor een overkapping pleitte (zonder vond hij het niet interessant om mee te dingen!) ging het college en haar kudde volgzame raadsleden om.Wim Schröder
Het onderstaande betreft een verantwoording van de werkzaamheden van de fractie in 2000. Net zoals het fractieverslag 1999 zijn de verschillende onderdelen verdeeld over de leden van de fractie. Het verslag is wederom dat géén integraal en volledig relaas wordt gedaan van de activiteiten waar de fractie zich mee bezig heeft gehouden. In de verantwoording tref je de grote, in het oog springende zaken, die vanwege de gekozen opzet deels persoonlijk zijn ingekleurd. Het resultaat geeft een behoorlijke indruk van het enthousiasme waarmee ook het afgelopen jaar weer door de fractie is gewerkt.
Personeel
Fractie: Rian Remie, Ben de Roos, PietHein Scheltens, Wim Schröder (voorzitter)
Fractiemedewerker: Ria Rijpert
Steunfractie: Selcuk Akinci, Christ Crul, Cees van Houten*, Thijs Praamstra, Bets Schaerlaeckens, Audrey van Stee*.
*) Cees van Houten heeft deel uitgemaakt van de fractie tot juli 2000. Audrey van Stee volgt is afkomstig uit het GL-vrouwennetwerk, en volgt sinds september 2000 de vergaderingen.
Naast de bovengenoemde leden zijn de fractievergaderingen steeds bijgewoond door een vertegenwoordiger van het bestuur. Achtereenvolgens waren dat Angelica Emminger, Wim Struijlaart en Tiny van der Meulen.
De verdeling van de (steun)fractieleden over de commissies is als volgt:
*) Cees van Houten is officieel benoemd tot commissielid-niet-raadslid voor deze commissie. Hij heeft 2 vergaderingen in die hoedanigheid bijgewoond.
Vergaderingen/bijeenkomsten
De fractie vergaderde iedere maandagavond van 20.00 tot 22.30 uur. In 2000 is gewerkt met een technisch voorzitterschap. Deze functie rouleert. Naast de maandagvergaderingen zijn weer werkbijeenkomsten belegd in wisselende samenstellingen, op de woensdagochtend en/of de donderdagochtend. Deze werkbijeenkomsten werden doorgaans bezocht door Ria, Ben, Christ, PietHein, Rian en Wim. Tijdens deze bijeenkomsten werden zaken verder uitgediscussieerd, de brieven geschreven, vragen gesteld, moties en/of amendementen gemaakt, en contacten onderhouden (met belangengroepen).
Wim Schröder