Wie de verschillende bijdragen van met name VVD en Leefbaar Breda aanhoorde, zou denken dat de gemeente Breda op de rand van de financiële afgrond verkeerde. GroenLinks-fractievoorzitter Selçuk Akinci had een aanmerkelijk positiever verhaal. Want hoewel de economische crisis een feit is, zien de gemeentefinanciën er helemaal niet zo negatief uit als dat sommigen proberen voor te schotelen. Hieronder zijn pre-Kadernota beschouwingen.

 

Uitgesproken sombere verwachtingen. Dat is, met een krimp van 3,6 procent, het economische beeld voor de komende jaren. Daarmee zitten we voorlopig nog steeds op het niveau van 2006, toch ook geen beroerd jaar, zou je denken, maar de verwachting is dat de negatieve effecten groei zich in 2009 nog door zal zetten, een voor ons ongekende situatie. En met dat perspectief weten we in Nederland niet zo goed raad.

Nu zijn er ook enkele lichtpuntjes aan te wijzen. Allereerst gaat de koopkracht van de Nederlanders er het komende jaar met zo’n 2,25 procent op vooruit. Ook de lokale lastendruk zal, dankzij de (vorig jaar door de VVD overigens nog fel bekritiseerde) systematiek, het komende jaar niet toenemen. En, misschien het allerbeste nieuws: de meest recente voorspellingen van het IMF gaan er vanuit dat de economie al zo vroeg als in 2011 zal aantrekken. Daarmee hebben we te maken met een weliswaar diepe, maar ook slechts kortdurende dip.

Voor de gemeente betekent dit dat voorzichtig omgegaan moet worden met het uitgavenpatroon. Tegelijk moet nu gekeken worden op welke fronten er een flink aanbestedingsvoordeel behaald kan worden. Immers, met een koopkrachtstijging van ruim 2 procent voor de gewone consument, is het niet ondenkbaar dat ook binnen de gemeente, over het investeringsbudget, een voordeel behaald kan worden van enkele procenten. Het college zou in de uitwerking van de kadernota naar de begroting 2010 goed moeten kijken naar alle op stapel staande plannen en deze moeten bijstellen naar de actuele economische situatie. Eventueel vrijvallend geld kan dan gestoken worden in het op orde houden van de begroting en het eventueel doen van extra impulsen voor de lokale economie.

Daarnaast is vorig jaar door deze raad nog 6,6 milojoen extra gereserveerd binnen de algemene reserve, die daarmee 27,6 miljoen euro groot is. Alles bij elkaar biedt dat voldoende armslag om eventuele tegenvallers de komende jaren op te vangen.

Wat betreft de financiën wil GroenLinks nog eens nadrukkelijk aandacht vragen voor een al langer bestaand probleem in Breda, namelijk dat structurele uitgaven voor posten als stadsbeheer, milieu, veiligheid, cultuur en erfgoed voor een deel steeds incidenteel gedekt worden. De wethouder had ons tijdens de begroting al beloofd hiervoor met een oplossing te komen en ik houd hem graag aan zijn woord. Juist in deze tijd is het van eminent belang om de structurele uitgaven naar de toekomst toe zeker te stellen.

Voorzitter,
De huidige kredietcrisis heeft - terecht - de volle aandacht van de politiek. Ik had zo graag gezien dat datzelfde zou gelden voor de klimaatcrisis. Hoewel de effecten hiervan voor de komende generaties vele malen erger zijn, ontbreekt op dit punt nog te veel het gevoel van urgentie. Gelukkig heeft Breda vorig jaar een klimaatbeleid aangenomen dat realistisch is, maar ook vraagt om goede uitvoeringsprogramma’s. Het is van belang voor het eerste uitvoeringsprogramma, dat nog dit jaar door de raad vastgesteld dient te worden, voldoende budget te reserveren. Tegelijk vragen we aandacht voor de natuurontwikkeling rond de stad. Deze week heeft onze fractie nog gevraagd naar de uitvoering van bestaande plannen rond Prinsenbeek. Met provinciale hulp zou de gemeente hier uitvoering aan moeten kunnen geven.

Voorzitter,
Het fietsbeleid in Breda is er onder dit college enorm op vooruitgegaan. De fietsersbond is daar zeer tevreden over. Wel vragen zij aandacht voor het kleinere fietsersleed. Black Spots, verkeerssituaties die leiden tot een dodelijk ongeval, worden door de gemeente adequaat geregistreerd en aangepakt. Waarvan in Breda geen goed beeld bestaat, zijn onveilige verkeerssituaties waar veelvuldig kleinere ongelukken gebeuren die wel lijden tot letsel en medische kosten, zij het minder ernstig. Wellicht kan de wethouder binnen het budget ruimte vinden om hier een eenmalig onderzoek naar te kunnen doen om dit inzichtelijk te maken.

Vorig jaar vroeg onze fractie, net als vele anderen, om een aantal sportvelden in de wijken op te knappen. Sinds enkele jaren organiseert de NAC-Streetleague een voetbalcompetitie tussen de jeugd van verschillende wijken. Een succes. Zij constateren dat een opgeknapt speelveld een positief effect heeft op de wijk. Zij constateren helaas ook dat veel van deze veldjes in slechte staat verkeren. We snappen dat niet alle veldjes in één keer opgeknapt kunnen worden. Maar we willen wel van het college vragen een meerjarenprogramma op te stellen om zo op termijn alle veldjes op te knappen. In samenspraak met de buurt kan gekozen worden voor een verhard veld, of wellicht zelfs kunstgras, waarmee de onderhoudskosten minimaal zijn.

Tot slot voorzitter,
Dankzij een bedrag van 2 miljoen euro van de provincie heeft de gemeente een unieke kans om de Heilig Hartkerk aan de Baronielaan eindelijk van de ondergang te redden. Die kans mogen we niet voorbij laten gaan. Tegelijkertijd is er nog steeds een gat in de financiering dat te groot is om in zijn geheel door de gemeente gedekt te worden. Hier komt het dus aan op slim opereren: welke mogelijke aanvullende subsidies zijn nog bijeen te brengen, bijvoorbeeld voor de glas-in-lood ramen van Collet? Welke samenwerkingspartners kan de gemeente bij elkaar brengen? En welke slimme invulling kan er gevonden worden voor het pand waarmee ook een deel van de investering kan worden gedekt. Het is van belang dat in de kadernota rekening gehouden wordt met gedeeltelijke medefinanciering door de gemeente op enigerlei wijze. Dat verdient het behoud van de Heilig Hartkerk, het jongste Rijksmonument van Breda.