Waar gaat het om in de politiek? Om macht. Maar wat is macht? Dat is helemaal niet zo eenvoudig te beantwoorden.
Waar gaat het om in de politiek? Om macht. Maar wat is macht? Dat is helemaal niet zo eenvoudig te beantwoorden.
Waar gaat het om in de politiek? Om macht. Maar wat is macht? Dat is helemaal niet zo eenvoudig te beantwoorden. Veel stemmen bij de verkiezingen levert je macht op, namelijk de macht van het getal. Kennis is macht, maar daarmee zit het bij GroenLinks wel goed. Collegedeelname is ook macht, uitvoerende macht. Het verkiezingsprogramma draait er met een grote boog om heen. ´GroenLinks staat open voor ieder college dat serieus werk gaat maken van het realiseren bijvoorbeeld zorgvuldig omgaan met de schaarse ruimte en meer opkomen voor kwetsbare groepen.´ Een totaal nietszeggende open deur. Wilbert Willems gaat desgevraagd het meest ver in de bereidheid deel te nemen aan een college, logisch als kandidaat wethouder.
Ook Selçuk en Sietzke willen de deur naar collegedeelname nadrukkelijk open houden. Dat het college de afgelopen vier jaar veel ellende had veroorzaakt (denk aan Teteringen) mocht niet in het program, het zou immers potentiële collegepartners kunnen afschrikken. Of ze er na de ontruiming van de Hartkerk en de sloop van de Beyerd nog zo over denken is niet bekend. Ik erger me aan die opstelling. Je zit in de raad om te zeggen wat GroenLinks denkt. Niet alles onder de Nederlandse polderdeken aub!
Dat was vóór de verkiezingen. Nipt behaalde GroenLinks bij deze verkiezingen drie zetels. Een coalitie PvdA-CDA had geen meerderheid. GroenLinks en Breda ´97 mogen aanschuiven. De ledenvergadering van GroenLinks besloot unaniem (!) tot collegedeelname. Eenheid binnen de eigen organisatie is ook een machtsbron.
Met een rijtje raadsleden dat er absoluut mag zijn, een wethouder van behoorlijke statuur, een degelijk afdelingsbestuur en meer leden dan ooit tevoren kunnen we macht ontwikkelen en doelen bereiken, binnen én buiten het college, in én buiten de raad. GroenLinks: Blijf jezelf!
Frans Maas