VVD, CDA, D66 en GroenLinks presenteerden op Goede Vrijdag in de Stadsgallerij het nieuwe coalitieaccoord '@Breda'. Het accoord beschrijft de bestuurlijke prioriteiten voor de komende vier jaar, die vooral in het teken staan van ernstig terugvallende gemeentefinanciën

Belangrijkste element van het accoord is een hernieuwde visie op de gemeente Breda. De coalitie kiest ervoor om ruimte te bieden aan de dynamiek van de samenleving. Dat vraagt om een andere overheid, die optreedt als partner van inwoners, ondernemers, instellingen en organisaties.

Groen
In het coalitieaccoord wordt gekozen voor een versterking van het groen rond de stad. Er komen geen nieuwe uitleglocaties. In het Markdal en het Mastbos wordt geen nieuwe verstening meer toegelaten. De glastuinbouw bij Prinsenbeek wordt een halt toegeroepen. Het huidige klimaatbeleid, dat Breda voig jaar de titel 'Meest Duurzame binnenstad van Nederland' opleverde, wordt onverkort vootgezet.

Sociaal
Ook het sociale beleid van Breda wordt voortgezet. De coalitie bezuinigd niet op de langdurigheidstoeslag of het kwijtschelingsbeleid. Voorzieningen als de BredaPas en de Bijzondere Bijstand blijven gehandhaafd. Er wordt extra geïnvesteerd in arbeidsmarkttoeleiding, zodat meer mensen aan het werk kunnen en Breda een arbeidspotentiëel heeft dat klaar is voor de toekomst.

Wonen
De vier partijen kiezen voor een inhaalslag in de woningbouw, waarbij gericht gebouwd wordt voor starters, studenten en ouderen. Naast nieuwbouw moet een actief doorstromingsbeleid en het uitstellen van sloop bijdragen aan een voldoende voorraad betaalbare woningen voor mensen met een smalle beurs.

Cultuur
Binnen cultuur wordt doorgegaan op de ingeslagen weg. Dat betekend dat de gemeente ruimte biedt aan nieuwe initiatieven en aan makers om invulling te geven aan hun kunstenaarsschap. Er wordt gestreefd naar ruimere openingstijden van de bibliotheek, maar ook van winkels. Zo kan iedereen inkopen doen op de momenten dat het hem of haar uitkomt.