Het tekort aan plaatsen in het volwassenenonderwijs moet worden aangepakt. Dat vind Fractievoorzitter Selçuk Akinci van GroenLinks. Nu moeten leerlingen die zich inschrijven voor een opleiding een jaar wachten of uitwijken naar plaatsen als Dordrecht omdat er in Breda te weinig plekken zijn. Dat motiveert niet om te werken aan je toekomst, vindt Akinci, die vreest dat door het tekort aan plaatsen mensen afhaken en daardoor zonder diploma en later dus ook zonder werk komen te zitten. Hij stelde er vragen over aan het college.
Aan: het college van Burgemeester en Wethouders
van de gemeente Breda
Per mail verzonden
Datum: dinsdag 14 december 2010
Betreft: Vragen ex. artikel 41 RvO omtrent het Volwassenenonderwijs
Geacht college,
Onderwijs biedt mensen de meeste zekerheid op een goede en zelfstandige toekomst, zo vindt GroenLinks. Mensen zonder startkwalificatie, laat staan zonder afgeronde middelbare schoolopleiding verliezen al snel perspectieven op de arbeidsmarkt en vervallen zo in armoede. Om die reden hecht GroenLinks zeer aan het volwassenenonderwijs (VAVO), dat mensen die om welke reden ook hun middelbare school niet hebben kunnen afronden, alsnog een tweede kans krijgen.
Een VAVO school biedt in de regel de examenklassen VMBO tl, HAVO en VWO. De meeste VAVO-scholen hebben ook een voor-examenklas HAVO. De normale gang van zaken is dat er voor de algemene vakken (Nederlands, Engels en maatschappijleer) twee of drie klassen zijn en voor de overige (profiel-) vakken één klas. Hoewel het VAVO wettelijk onder een ROC valt, wordt dit niet gefinancierd door het Ministerie van OC&W, maar door gemeenten, doorgaans uit het participatiebudget, en vanuit de Rutte-regeling.
In West-Brabant wordt het VAVO ondergebracht bij het ROC Kellebeek. De directie educatie heeft in al haar wijsheid besloten op elk niveau nog maar één klas per vak toe te staan. Hierdoor zitten met name de klassen voor Nederlands, Engels en maatschappijleer heel snel vol en blijven andere vakken met halve klassen zitten. Gevolg is dat veel Bredase volwassenen verplicht moeten uitwijken naar het VAVO in omliggende regio’s, zoals bijvoorbeeld in Dordrecht. Of, erger nog, een jaar thuis zitten of niet de meest passende opleiding aangeboden krijgen.
Al met al een bijzonder onaantrekkelijke situatie. Wij stellen immers dat iedereen iets kan en iedereen iets doet. Juist het VAVO biedt mensen de kans om stappen te zetten op de participatieladder om daarmee hun kansen op de arbeidsmarkt te verbeteren. Het is dan ook uitermate onbevredigend te moeten constateren dat mensen die iets kunnen en, sterker nog, ook willen, desondanks niet doen omdat er te weinig capaciteit is op het VAVO.
Dit brengt ons tot de volgende vragen
1. Hoeveel leerlingen zijn er afgelopen jaar geweigerd door het tekort aan klassen voor het VAVO?
2. Is het U bekend dat het ROC Kellebeek afgelopen zomer het aantal aangeboden klassen in de algemene vakken Nederlands, Engels en maatschappijleer heeft teruggebracht tot slechts één?
3. Bent U het met ons eens dat bovenstaande situatie onwenselijk is en zo snel mogelijk teruggedraaid dient te worden?
4. Welke mogelijkheden ziet U om deze maatregel terug te draaien, al dan niet met een extra bijdrage uit het participatie of reïntegratie-budget?
Met educatieve groet,
namens de Fractie GroenLinks,
Selçuk Akinci