Niet het kind, maar de dader moethet huis uit. Dat vindt raadslid Adel Koger van GroenLinks. Vorige week kondigde de gemeente Rotterdam aan voortaan niet kinderen uit huis te plaatsen bij een vermoeden van kindermishandeling, maar juist de mishandelaar. Wat Koger betreft neemt Breda die aanpak over.
Het is wettelijk nu al mogelijk om bij een vermoeden van kindermishandeling de dader een huisverbod op te leggen. Toch wordt op dit moment nauwelijks gebruik gemaakt van die mogelijkheid.
Minder ingrijpend
Tot op heden wordt bij een vermoeden van kindermishandeling vrijwel altijd het kind onder toezicht of uit of uit huis geplaatst. Na een periode van mishandeling wordt het kind door de uithuisplaatsing dus eigenlijk dubbel gestraft. Een huisverbod voor de dader is voor het kind veel minder ingrijpend.
Hulpverlening
Het is wel van belang dat na het opleggen van een huisverbod aan de dader de hulpverlening snel op gang komt. Een huisverbod heeft namelijk een tijdelijk karakter. Jeugdzorg heeft maximaal een maand om met een oplossing te komen. GroenLinks wil weten of de instellingen voldoende toegerust zijn om een snelle aanpak mogelijk te maken.