Zet in op talentontwikkeling, kansenmaximalisatie en help hulpbehoevenden te activeren. Dat is de centrale focus van de visie ‘Welzijn 2.0' van GroenLinks Breda. In de visie neemt GroenLinks afscheid van een falend inburgeringsbeleid en met apart diversiteitsbeleid gericht op etnisch-culturele minderheden. Daarvoor in de plaats pleit GroenLinks voor inclusief beleid.

De rode draad in de visie ‘Welzijn 2.0'  is 'participatie'. Elke inwoner heeft er recht op mee te kunnen doen. Ieder op zijn eigen niveau, met zijn eigen kwaliteiten én talenten. GroenLinks vindt dat ieder mens het best tot zijn recht komt, als hij een actieve rol heeft in de samenleving. Dit kan via werk, door het volgen van onderwijs of door inzet als vrijwilliger.  Talentontwikkeling moet centraal staan. Het onderwijs vervult dan ook een belangrijke rol. 'Een leven lang leren' moet actief in de praktijk worden gebracht. Centrale focus van het welzijnswerk ligt bij het helpen stijgen van kansarmen op de maatschappelijke ladder.

GroenLinks gaat uit van solidariteit. Die werkt twee kanten op. Mensen die hulp, zorg, of financiële bijstand nodig hebben, hebben daar ook recht op. Andersom moet iedereen die (geheel of gedeeltelijk) kan werken, ook werken. Hulp moet gericht zijn op activering; neem belemmeringen weg en zorg dat mensen zelf verantwoordelijkheid kunnen nemen.

Het welzijnsbeleid vraagt om een individuele benadering van de burger die een steuntje in de rug nodig heeft. GroenLinks gelooft niet in collectieve oplossingen, maar in maatwerk. Dat werkt effectiever, zorgt voor passende oplossingen voor specifieke problemen van mensen en levert uiteindelijk een hoger rendement op per besteedde euro.

GroenLinks maakt een einde aan inburgeringstrajecten. De huidige inburgeringsindustrie faalt. Deelnemers aan een inburgeringscursus hoeven echt niet te weten wat ze moeten doen als de buren een houten ooievaar in de tuin hebben staan. Nieuwkomers moeten vooral geholpen worden om werk te vinden. De taal leren kan daar natuurlijk bij helpen, maar inburgeren gebeurt op de werkvloer.

Ook het diversiteitsbeleid moet op de schop. In de afgelopen decennia is het diversiteitsvraagstuk in Breda altijd exclusief gedefinieerd langs etnisch-culturele lijnen. GroenLinks pleit voor een bredere definitie van diversiteit. Er zijn ook groepen jongeren, ouderen, of mensen met een verstandelijke beperking die specifieke behoeftes hebben. Al deze behoeftes moeten integraal worden afgewogen in alle gemeentelijke beleidsvelden. Daarbij is het niet langer vanzelfsprekend om allochtone zelforganisaties automatisch te financieren. GroenLinks wil dat alle welzijnsorganisaties hun personeelsbestand meer divers maken, expertise in huis hebben over de aanpak van alle verschillende doelgroepen.

‘Welzijn 2.0' vraagt om een innovatieve manier van werken. Daarbij is een integrale benadering en meer samenwerking tussen alle spelers van cruciaal belang, met voor de gemeente een rol als regisseur. Het vraagt bovenal om flexibiliteit van medewerkers en instanties, die confectie-oplossingen verruilen voor maatwerk.