Met de realisatie van twee 24-uursvoorzieningen voor daklozen in Breda wordt een belangrijk programmapuntpunt van GroenLinks gerealiseerd. In 2006 zette GroenLinks de kwaliteit van de daklozenopvang op de agenda van de coalitie. Dat leidde tot de nota ‘Stedelijk Kompas’.

Voornaamste onderdeel van het Stedelijk Kompas was de realisatie van twee sociale pensions, waar thuislozen onder begeleiding een vaste verblijfplaats krijgen en zo aan een nieuwe toekomst kunnen bouwen. De daadwerkelijke realisatie van deze pensions bleef echter uit. Reden voor GroenLinks om het realiseren van de sociale pensions opnieuw inzet te maken van de coalitie-onderhandelingen in 2010. De coalitie kwam met elkaar overeen het sociaal kompas onverkort uit te voeren.

Nachtopvang wordt 24-uurs opvang
Op dit moment ontbreekt het in Breda aan een adequate opvang van dak- en thuislozen. Er is wel een nachtopvang in ‘t IJ aan het Spinveld, maar deze biedt daklozen geen vaste verblijfplaats. Daarnaast biedt ‘t IJ nachtopvang aan zowel thuislozen met een alcoholverslaving als met een drugsverslaving, twee groepen die zich zeer moeizaam tot elkaar verhouden. Zowel het gebrek aan een vaste verblijfplaats als de vermenging van verschillende groepen, maakt het op dit moment vrijwel onmogelijk om deze mensen goede zorg en begeleiding te geven.

Veel meer opvangplaatsen
Met de komst van twee sociale pensions wordt het aantal opvangplaatsen uitgebreid van de huidige 30 slaapplaatsen tot 48 vaste verblijfplaatsen. Alcoholverslaafden worden ondergebracht aan de Kasterleestraat, terwijl de drugsverslaafden onderdak krijgen in de huidige woonvoorziening Herderheem aan de Oranjeboomstraat. De huidige twintig bewoners van Herderheem krijgen elders in Breda nieuwe huisvesting.

Normaliseren
Met de komst van de twee sociale pensions komt er een einde aan een lange situatie waarin daklozen werden opgevangen op een industrieterrein. Juist door deze groep kwetsbaren in een reguliere woonomgeving te huisvesten, wordt een belangrijke eerste stap gezet in het normaliseren van hun leefsituatie. Dat gebeurt in combinatie met 24-uursbegeleiding, goede zorg en het aanbieden van een zinvolle dagbesteding. In een aantal andere grote gemeenten is deze aanpak zeer succesvol gebleken in het bieden van perspectief aan een groep mensen waar in het verleden te weinig aandacht voor is geweest.

Veiligheid
GroenLinks realiseert zich dat de komst van de twee sociale pensions in een reguliere woonomgeving tot onrust kan leiden. De fractie heeft begrip voor de vele vragen die dit kan oproepen. De fractie is dan ook minder gelukkig met het gegeven dat omwonenden niet in een eerder stadium zijn betrokken bij de plannen en de locatiekeuze. Uit ervaringen in andere gemeenten blijkt dat de komst van sociale pensions niet leidt tot extra overlast of criminaliteit in de buurt, maar dat betrokkenheid van bewoners daarbij wel een belangrijke voorwaarde is. Uit die voorbeelden blijkt dat de onrust snel wegebt op het moment dat de pensions daadwerkelijk geopend worden. Dit blijkt ook uit gesprekken die fractieleden van GroenLinks in andere steden met buurtbewoners hebben gevoerd. Desondanks zal de fractie er op toezien dat bij de opening van de sociale pensions in oktober volgend jaar, goede afspraken zijn gemaakt om eventuele opstartproblemen en overlast snel en adequaat op te lossen.